Liggen bakken in de zon is allang uit de mode en je huid verbranden wil je niet. Wees dus op tijd met smeren en mijd de felle zon midden op de dag. Gebruik die zonnebrandcrème! In de tropen, gaat het (ongemerkt) echt hard! Wij gebruikten geregeld UV-shirts van de Decathlon. De strakkere shirts, daar zwommen de kinderen meestal mee, maar ze verkopen er ook lossere shirts die je heel goed als een gewoon shirt kunt dragen. We hadden kekke hoedjes op en ook een zonnebril is echt heel fijn in de tropen.
Zonnebrandcrème kun je in Azië kopen, maar de kwaliteit kan erg verschillen. Na het lezen van vele verhalen van andere backpackers, hebben wij het advies gevolgd in Azië gewoon Nivea te kopen, omdat deze toch het meest betrouwbaar bleek. De prijs is wel dezelfde als hier. Thuis ben ik niet merkvast en koop ik allerlei varianten van huismerken. Hier deden we dat liever niet. Je wilt niet na een dagje in de zon verbrand terugkomen, omdat je zonnebrandfactor 80 in Azië niet veel meer betekent dan factor 5. En zelfs met Nivea moet je nog goed kijken, want in Azië gebruiken ze graag een bleekmiddel in hun huidproducten voor een blankere huid. Dit staat altijd op de fles, maar kijk dus goed welke je pakt.
In Australië waar de ozonlaag het dunst is en huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker, verkopen ze (voor zover ik gezien heb) zonnebrandcrème niet lager dan factor 30, zijn huismerken echt prima en kochten wij gerust een jerrycan van 1 liter, die prima smeerbaar was. Als je daar een uitstapje op de boot maakt, staat overal zonnebrandcrème voor het pakken. Ze hebben liever dat je smeert, dan dat je verbrandt.
Smeren dus. En ook hieraan wenden de kinderen snel. Zomaar het zwembad of de zee in rennen was er niet bij. Smeren was een onderdeel van het aankleden, van het klaarmaken voor vertrek en ze werden er steeds handiger in. Niet willen was geen optie en dat hadden ze heel snel door en leverde geen problemen op.