Zelf lesgeven aan jonge kinderen vraagt wat van je als ouder. Voor alle kinderen is het goed om niet alleen vanuit boeken te leren, maar voor jonge kinderen is het essentieel! Sterker nog, probeer zo min mogelijk les te geven vanuit boekjes of werkbladen. Kinderen groeien er op een gegeven moment vaak naartoe, maar dit komt ook voort doordat ze het oudere kinderen en volwassenen zien doen. Daar is niet mis mee, maar stimuleer vooral het leren op andere manieren.
Let op:
- Doe de activiteiten veelal samen. Het is gezellig en kinderen leren door na te doen ‘monkey see, monkey do’,
- Begin met iets wat je kind al kan, dat geeft zelfvertrouwen,
- Bouw de activiteiten op in moeilijkheid, ook dat helpt het zelfvertrouwen te vergroten en stimuleert het plezier in leren.
Activiteiten om motorische vaardigheden te stimuleren
Bij het zelf lesgeven aan jonge kinderen is het heel belangrijk veel aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de motorische vaardigheden. Een goede ontwikkeling van deze vaardigheden helpt later bij het leren.
Hieronder een aantal ideeën als je zelf aan de slag gaat met lesgeven aan je kind.
Grove motoriek:
- Maak een speurtocht door de buurt
- Teken een hinkelbaan en ga hinkelen
- Skippybal race
- Gebruik het klimrek, duikelrek, de schommel
- Sjoelen
- Pingpong
- Tafelvoetbal
- Parcours uitzetten in de achtertuin
- voetballen
- Touwtje springen
- Twister
- Overgooien
- Balanceren op bijvoorbeeld de stoeprand
Bijvoorbeeld:
Fijne motoriek:
- Fijne motoriek
- Vormpjes maken met strijkkralen
- Kralenketting rijgen
- Knippen en plakken
- Prikken met een prikpen
- Knikkeren
- Voel-spelletjes (voorwerpen verstopt onder een doek)
- Stickers plakken
- Zelf aankleden/haren kammen/tanden poetsen
- Deeg maken
- Kleien
- Schrijven in zand
- Schrijven met scheerschuim
- Stoepkrijt buiten
Uiteraard is deze lijst bij lange na niet compleet. Gebruik het als inspiratie en verzin zelf nog meer!
Bijvoorbeeld:

Ontdekkend leren bij zelf lesgeven aan jonge kinderen
Jonge kinderen houden ervan te ontdekken. Ze gaan graag op onderzoek uit en hebben hier niet eens heel veel voor nodig. Soms is het klaarleggen van een aantal materialen voldoende om de fantasie te prikkelen en met een enkele vraag, gaan jonge kinderen vaak al vanzelf aan de slag.
Verzamel bijvoorbeeld de volgende materialen:
vergrootglas, meetlint of rolmaat, verrekijker, zaklamp, macaroni, keukenweegschaal, thermometer, kompas, fototoestel, loeppotje, maatbekers, veiligheidsbril, lege keuken- of wc-rolletjes, schort, doorschijnend bakje, enz.
Begin je al ideeën te krijgen wat je hiermee kunt gaan doen? Wanneer je maar 1 of 2 dingen neerlegt, zal een jong kind al allerlei ideeën krijgen.
Voelen:
- Vul een bak met ongekookte macaroni en laat kinderen hier eerst mee experimenteren. Daarna kun je ze vragen of ze de kokers kunnen vullen met macaroni. Kunnen ze er ook voor zorgen dat de koker gevuld met macaroni blijft staan en kunnen ze zo een toren bouwen?
- Maak een zand- of rijsttafel (of gebruik een dienblad) en laat kinderen tekenen in het zand.
- Brooddeeg maken, iets ervan maken, afbakken en na afloop verven
- Voorwerp verstoppen onder een kleed en laten voelen en raden wat eronder ligt.
Kijken:
- Doorschijnend bakje: Doe hierin bijvoorbeeld een slak of een ander diertje met wat blaadjes, zand en takjes en bestudeer het dier. Uiteraard laat je het diertje op tijd ook weer vrij.
- Zaaien (duurt uiteraard iets langer); kijken hoe iets groeit. Nog leuker is een (mini)moestuintje!
- Stenenonderzoek. Hiervoor heb je geen speciale stenen nodig (kan natuurlijk wel). Onderzoek de stenen met een vergrootglas. Wat gebeurt er als je een steen een beetje nat maakt? Weeg de stenen, balanceer ze, hoe voelen ze, ruiken ze, etc?
- Pittenonderzoek met fruit. Vooraf bedenken en eventueel laten tekenen hoe de binnenkant eruit ziet. Daarna het fruit opensnijden, bestuderen, verschillen benoemen en uiteindelijk lekker opeten.
- Knikkerbaan maken en kijken hoe de knikkers rollen, baan aanpassen, enz.
Ook deze lijst geeft je een aantal suggesties van waaruit je kunt beginnen. Ik hoop dat het je nog meer ideeën doet geven.
Bewegend leren als je zelf lesgeeft aan jonge kinderen
Jonge kinderen leren zeker door te bewegen. Het stimuleert de samenwerking tussen beide hersenhelften. Kinderen bewegen graag en zeker voor jonge kinderen is het niet natuurlijk (voor wie eigenlijk wel) om lang stil te zitten. Ga je zelf lesgeven aan jonge kinderen dan is het niet alleen heel leuk, maar eigenlijk noodzakelijk om dit vooral ook te doen d.m.v. bewegend leren.
- Letterbingo: Geef kinderen een bingokaart met bijvoorbeeld 6 letters (mits ze wat letters kennen natuurlijk). Laat kinderen binnen of buiten op zoek gaan naar dingen die beginnen met deze letters.
- Zoek de kleur: Leg een aantal gekleurde blaadjes klaar op de grond. Kinderen gaan op zoek naar voorwerpen in die kleur en verzamelen deze op het juiste blaadje.
- Springen als een kikker: Laat kinderen sprongen maken als een dier (kikker, lammetje, paard, enz.) en laat ze sprongen maken van 1, van 2 (2, 4, 6, enz.) of verder.
- Cijferrun: leg op de grond een aantal blaadjes met daarop cijfers (of bakjes met daarin de cijfers geschreven). Schrijf deze cijfers ook een aantal keer op verschillende blaadjes papier (elk blaadje 1 cijfer). Maak er propjes van en leg ze aan de overkant van de tuin, verspreid door het huis o.i.d. Laat kinderen steeds een propje zoeken, lezen en vervolgens in het juiste bakje leggen tot alle propjes verzameld zijn.
- Schrijf met stoepkrijt cijfers, letters of tweeklanken (eu, ui, oe, ie, ei) op de grond. Roep een cijfer en laat kinderen zo snel mogelijk naar het juiste cijfer rennen.
Handige websites:
Online vind je ontzettend veel ideeën als je op zoek gaat naar onderwijstips. Ik zet er hier een aantal voor je op een rij:
- Squla; je kunt zelf een account aanmaken, maar via school kun je vragen naar Squla in de klas. Dit is een gratis account die scholen kunnen aanmaken. Onder schooltijd kunnen kinderen dan inloggen op Squla.
- Pinterest; Hier vind je ontzettend veel onderwijsgerelateerde ideeën. Ga je zelf lesgeven aan jonge kinderen, doe hier dan inspiratie op!
- Juf Milou; Voor verschillende jaargroepen allerlei onderwijsmateriaal.
- Lessen van Lisa: voor verschillende jaargroepen allerlei onderwijsmateriaal.
Uiteraard staat internet vol met ideeën. Als Montessori-leerkracht doe ikzelf erg veel inspiratie op op Pinterest, als ik zoek op Montessori. Hier vind je ook heel veel ideeën voor thuis! Zeker een aanrader!
En zoals ik eerder aangaf, dit zijn slechts een paar suggesties waar je mee aan de slag kunt. Heb je zelf een activiteit die een schot in de roos bleek te zijn? Deel het hieronder bij de reacties, dan vul ik de lijst verder aan!
Nieuw: Het Klets-Kwartier!
Nu het thuisonderwijs in de kinderschoenen staat en loopt, komt er langzaam ook meer gelegenheid voor leerkrachten om ook les te geven aan de kinderen. Soms met de hele klas, soms individueel. Dit zal per school verschillen. En hangt ook van de behoefte van een kind af.
Toch vraagt het nog steeds veel van je als ouder om je kind hierbij te begeleiden. En dat kan soms best discussies of frustraties opleveren als je kind de uitleg van jou niet wil aannemen of accepteren. Ook hebben veel kinderen de behoefte om even met een juf te praten, hun verhaal kwijt te kunnen hoe het met ze gaat.
Daarvoor heb ik nu een speciale actie: Het Klets-Kwartier!
Voor meer informatie en hoe ik jullie hierbij kan helpen:
Save on Pinterest:


Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. Soms gebruik ik affiliate links. Je betaalt hiervoor nooit iets extra. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.