De beslissing is genomen: jullie gaan op wereldreis! Om van die reis een geweldige ervaring te maken, zul je ook het nodige moeten voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan de reisverzekering, vaccinaties en visums. Maar bij een langere reis zul je waarschijnlijk ook moeten uitzoeken wat je met je woning wilt doen en of je je moet uitschrijven. Een wereldreis vraagt een andere voorbereiding dan een (verre) reis van een paar weken. Ik geef je hier 15 tips, zodat jullie je wereldreis goed kunnen voorbereiden.

Wereldreis voorbereiden:

1. Bepaal je startlocatie en regel je vervoer

Als eerste zul je bepalen welke landen je wilt bezoeken. Stippel een globale route uit, maar leg niet teveel vooraf vast. Het is heel fijn om onderweg voldoende flexibiliteit te hebben om je route of locaties aan te kunnen passen. Heb je een globale route bedacht, dan weet je waarschijnlijk ook met welk vervoer je zult gaan reizen.

Als dit niet met eigen vervoer is, dan is het goed tijdig je ticket te reserveren of bijvoorbeeld een camper te regelen. Soms kan het handig zijn je vliegticket naar een grotere stad in de buurt te kiezen. Als hier meer vluchten naartoe gaan, zijn deze vaak goedkoper. Singapore, Bangkok of Kuala Lumpur kunnen handige locaties zijn om op te vliegen, terwijl je van daaruit gemakkelijk verder kunt reizen.

Skyscanner tickets zoeken boeken

2. Visums

Voor veel landen heb je een visum nodig en het is goed dit vooraf uit te zoeken. Op deze site vind je een handig overzicht of een visum nodig is. Veel visums kun je online regelen of via de ambassade. Echter is het ook vaak mogelijk een VOA; Visum On Arrival, te krijgen. Je zult dan goed de voorwaarden moeten weten. Dit betekent vaak dat je voldoende Amerikaanse dollars bij je moet hebben, een aantal pasfoto’s en op de luchthaven (of bij de grensovergang over land) wat papierwerk in moet vullen. Zeker wat betreft de dollars is het fijn deze vooraf te regelen, omdat in sommige landen het erg gewaardeerd wordt als dit onbeschadigde dollars zijn. Wij regelden thuis de dollars voor onze visums, de locale valuta pinden we in het land zelf.

3. Vaccinaties

Ook al wil je niet vooraf alles vastleggen, het is wel slim globaal te weten welke landen je wilt bezoeken, zodat je weet of er vaccinaties geadviseerd worden. Als dit zo is en je wilt je vaccineren, zul je dit tijdig moeten regelen. Wij waren erg tevreden over thuisvaccinatie.nl, deze organisatie komt bij je thuis. Check ook altijd de actuele situatie m.b.t. malariagebieden.

Als je weet wanneer je op wereldreis gaat, kijk dan of je huidige zorgverzekering eventuele vaccinatiekosten dekt. Het kan handig zijn je pakket aan te passen of over te stappen naar een andere maatschappij voor een nieuw kalenderjaar, zodat je de kosten (deels) gedekt hebt.

4. Reisverzekering afsluiten

Een goede reisverzekering is belangrijk. Wij zijn er zelf nooit zo’n voorstander van om alles maar dicht te timmeren met allerlei verzekeringen, maar er kan altijd wat gebeuren. En op reis in een ander land is het dan wel fijn als een aantal dingen goed geregeld zijn. Tijdens onze reis hadden wij onze reisverzekering bij Oom en dit is ons erg goed bevallen. De communicatie verliep soepel, bijvoorbeeld via whatsapp en we konden goed aangeven voor hoeveel dagen we verzekerd wilden zijn. Dit is goed om in de gaten te houden, want daar kan een bovengrens aan zitten.

Toen wij langer op reis gingen en ons uitschreven, konden we onze reisverzekering niet bij Ohra afsluiten (de zorgverzekering kon wel aanblijven in onze situatie). Wij hebben ook goede ervaringen met Safety Wing. Een maatschappij speciaal gericht op digital nomads of mensen die langer reizen en toch hun zorg- of reisverzekering goed geregeld willen hebben. Meer informatie over Safety Wing vind je op hun website. De premies zijn ook vrij schappelijk!

5. Paspoort geldig?

Vaak moet je paspoort nog minimaal 3 of 6 maanden geldig zijn op de dag dat je een land binnenkomt. Check dus goed de geldigheid van je paspoort en van eventuele gezinsleden. Vraag indien nodig tijdig een (nieuw) paspoort aan.

6. Regelen bankzaken

Pinnen in het buitenland kan meestal zonder problemen, maar vaak moet je je bankpas wel activeren voor gebruik buiten Europa. Meestal kan je gemakkelijk via de app van jouw bank werelddekking inschakelen. Je kunt soms ook instellen voor hoe lang je dit ingesteld wilt hebben. Daarnaast is reizen met een credit card echt aan te raden. Veel bankpassen zijn van Maestro en in het buitenland kun je niet altijd pinnen met een Maestro bankpas. Het is fijn om dan een credit card te hebben, zodat je toch aan geld kunt komen.

Extra tip: Check vooraf ook goed de extra kosten die komen kijken bij pinnen in het buitenland. Zowel voor je gewone bankpas als voor je credit card. Deze kunnen namelijk best oplopen! Buiten Europa pinnen kost je in ieder geval €2,25 per pinopname met een opnamelimiet van €500. Echter kan je vaak niet zo’n groot bedrag in 1x pinnen. Daarnaast betaal je al snel 1% of 1,2% koersmarge per pinopname. Daarbij komen dan nog de bankkosten van het land waar je verblijft.

7. Internationaal rijbewijs

Wil je de mogelijkheid hebben een scooter, motor of auto te huren in het buitenland, dan moet je vaak een internationaal rijbewijs kunnen laten zien. Voor ongeveer €20 kun je deze aanvragen bij de ANWB. Houd er rekening mee dat je bij het huren goed kijkt of je het betreffende voertuig mag besturen (op een 110cc scooter mag je bijvoorbeeld officieel niet rijden zonder motorrijbewijs), omdat je anders niet verzekerd bent.

wereldreis voorbereiden, wereldreis met kinderen, reizen, backpacken, tips & tricks, Tessa de Jong
Start van de Ha Giang Loop, Vietnam

8. Inscannen belangrijke documenten

Via Google drive scanden wij thuis alle belangrijke documenten in zoals; paspoorten, gele boekjes van de vaccinaties, bankpasjes, etc. Daarnaast bewaarde ik daar ook bevestigingen van visums, tickets en ik zorgde ervoor dat deze documenten ook offline beschikbaar waren. Dan konden we hier altijd bij. Zeker een aanrader om te doen. Mocht je onverhoopt 1 van je documenten kwijtraken, heb je ze in ieder online en offline beschikbaar! Je hoopt natuurlijk niet je paspoort te verliezen, maar mocht dit wel gebeuren en je moet naar de ambassade, dan scheelt het echt veel gedoe als je met een gescand document kunt aantonen dat je wel een paspoort (en een visum) had.

Extra tip; regel een paar kleurenkopieën van de paspoorten. Deze gebruikten wij veel bij het inchecken bij bijvoorbeeld een accommodatie.

9. Abonnementen pauzeren of stoppen

Bij een langer verblijf in het buitenland is het handig om je lopende abonnementen eens na te gaan. Welke heb je allemaal, welke wil je behouden en welke kun je stoppen? 

Je telefoonabonnement wil je misschien wel behouden (en je nummer), maar vaak is het wel mogelijk deze tijdelijk te pauzeren. In het buitenland is het meestal interessanter een locale simkaart aan te schaffen en deze te gebruiken. In ons geval behield ik mijn huidige abonnement, maar nam Martijn een lokale simkaart met 4G waar we allemaal weer profijt van hadden als hij zijn hotspot “Martijn zijn hete plekje” aanzette (ja, daar heeft menig toerist ook lol aan beleefd als we ‘m deelden met anderen 😉 ) en ook wij daar gebruik van maakten.

Bekijk welke abonnementen je nog meer hebt lopen (tijdschriften, internet, televisie, etc.) en kijk of je ze wilt aanhouden, pauzeren of opzeggen.

10. Voor de thuisblijvers

Veel vrienden en familieleden vinden er vaak een heleboel van als je op wereldreis besluit te gaan. Het is heel fijn, maar vooral ook erg leuk als ze je kunnen volgen. Dat stelt ze vaak ook een beetje gerust. 😉 Als je wilt dat het thuisfront je kan volgen, bedenk dan bij de voorbereidingen van deze wereldreis vast op welke manier je dit wilt gaan doen.

Onze favoriet was Polarsteps. Deze app houdt via GPS bij waar je bent en dus zie je zelf ook precies hoe je gereisd hebt. Daarbij kun je de steps die gemaakt worden bewerken door er foto’s en/of een reisverslag aan toe te voegen. Op deze manier weten de thuisblijvers waar je bent (geweest) en kunnen ondertussen met je reis meekijken en -lezen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een eigen website bij te houden, via Instagram of Facebook jullie avonturen te delen of misschien gebruik je deze sociale media liever niet en houd je op een andere manier contact met het thuisfront.

voorbereidingen wereldreis, travelling the young ones, Tessa de Jong

11. Je huis verhuren of verkopen?

Hier zul je ongetwijfeld goed over moeten nadenken. En je beslissing zal ook afhangen van je persoonlijke situatie. Heb je een eigen huis of niet? Huur je een huis of niet? Wil je je huis behouden? Als je daar al meer zicht op hebt, komt vervolgens de vraag of je je huis wilt en mag verhuren. Bij een huurhuis zul je moeten nagaan of je mag onderverhuren. Bij een koophuis zul je moeten uitzoeken of je mag verhuren.

Wij kozen ervoor ons koophuis te verhuren, nadat we uitgezocht hadden of dit voor ons mogelijk was en nadat we huurders vonden waar wij ons goed bij voelden. Verhuren kan bijvoorbeeld via een makelaar. Als je via die weg verhuurt, willen hypotheekverstrekkers er ook nog wel eens akkoord mee gaan. Op die manier je vaste lasten gedekt hebben, is natuurlijk heel prettig en scheelt in je reisbudget.

12. Uitschrijven uit Nederland

Als je binnen een jaar in totaal 8 maanden in het buitenland verblijft (en dit hoeft niet aaneengesloten te zijn), ben je wettelijk verplicht je uit te schrijven. Dit doet niet iedereen, maar mocht je vertrek opgemerkt worden, riskeer je een boete. Uitschrijven heeft een aantal consequenties die je vooraf uitgezocht wilt hebben.

Als je niets regelt of laat vastleggen, vervalt in principe je zorgverzekering, je recht op kinderbijslag en bouw je geen AOW op. Andere verzekeringen afsluiten is ook vaak lastig. Heb je een eigen bedrijf of werk je als zzp’er, ook dan wil je goed uitzoeken wat er wel of niet mogelijk is als je je uitschrijft. Reis je met een gezin, dan komt ook vaak de vraag naar boven of iedereen zich moet uitschrijven of niet.

Er kunnen veel consequenties aan zitten, maar afhankelijk van hoe lang je uitgeschreven zult zijn, kunnen deze ook echt heel erg meevallen en hoeven de financiële gevolgen ook niet groot te zijn. Wanneer je je wereldreis aan het voorbereiden bent, is het gewoon ontzettend handig hier tijdig aandacht aan te besteden. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Boek Uitschrijven

Omdat het nogal een uitgebreid onderwerp is en elke situatie anders, heb ik alle informatie die ik gevonden heb en onze eigen ervaringen van onze reis gebundeld in een boek. Het e-book ‘Tijdelijk vertrekken naar het buitenland’. Alle informatie die ik tijdens onze voorbereidingen vond, waren nogal versnipperd op het internet te vinden en bij het begeleiden van ouders hoorde ik dit ook vaak. Hieruit is het boek ontstaan en ik krijg geregeld terug dat het prettig is alle informatie overzichtelijk bij elkaar te hebben, inclusief checklist zodat je niets hoeft te vergeten. Je bestelt het nu voor slechts €22,35 €19,75 (incl. Roadmap met uitgebreide toelichting t.w.v. €6,75!).

Het boek bevat; 60 pagina’s (A4-formaat!), al mijn kennis en ervaringen én die van anderen, inspirerende interviews van ervaringsdeskundigen én de uitgebreide Roadmap ‘Reizen met leerplichtige kinderen’.

Je komt op een site waar je eerst wat meer informatie krijgt en wanneer je bestelt, veilig via Ideal kunt betalen. Na ontvangst van je betaling ontvang je een downloadlink en heb je het boek direct.

13. Koffer of backpack en wat neem je mee?

Tja, je bagage en waar je dat instopt. Dat is best een dingetje. Wij kozen uiteindelijk voor 1 backpack en 1 grote weekendtas met frame en wieltjes. Daarnaast hadden we 2 daypacks die als handbagage meegingen. Voor ons, reizend als gezin, was het belangrijk dat 1 volwassene in principe alle bagage zou moeten kunnen meenemen in het geval dat eens nodig mocht zijn. Omdat wij geregeld zouden verplaatsen met verschillende vervoersmiddelen, wilden wij geen koffers. Wil je meer lezen over welke opties er allemaal zijn als het gaat om rugzakken of koffers? Check dan even het artikel ‘Welke backpack?’.

En wat neem je mee? Niet teveel! Wij gebruikten packing cubes en per persoon hadden we een grote en een kleinere. Daarnaast hadden we een aparte packing cube voor slippers en waterschoenen en een aparte voor de zwemspullen. Dat was makkelijk pakken als we ergens aankwamen en we eerst (of in ieder geval de kinderen) het water in wilden. Het gebruik van packing cubes kan ik wel echt aanraden, want het houdt je tas ontzettend overzichtelijk en je hebt snel de juiste spullen. Zeker als iedereen ook zijn eigen kleur heeft, ideaal!

Eagle Creek

Bedenk vooraf goed naar welk klimaat je gaat reizen en stem daar je kleding en schoenen op af. Vergeet niet dat je veel onderweg kunt kopen, dus neem niet teveel mee. Er volgt binnenkort nog een lijst met dingen waarvan wij het heel fijn vonden om bij ons te hebben.

14. Schoolgaande kinderen? Regel dit tijdig

Als je met je gezin een wereldreis gaat maken dan zijn ze leerplichtig vanaf 5 jaar. In Nederland betekent dit dat kinderen een school moeten bezoeken en bij een school ingeschreven moeten zijn. Buiten de reguliere vakanties op reis gaan mag niet en bij hoge uitzondering kun je hier vrijstelling voor krijgen van de leerplichtambtenaar.

Toch zijn er jaarlijks veel gezinnen die wel op reis gaan. Zij gaan bijvoorbeeld vóór de kinderen 5 jaar worden of ze regelen het op een andere manier. Ik heb hier op de website al een aantal artikelen over geschreven. Om dit overzicht niet te lang te maken, verwijs ik je voor meer informatie over dit specifieke onderwerp graag door naar ‘Op reis met leerplichtige kinderen’ of bijvoorbeeld ‘Onderwijs op reis, ons verhaal’.

Om alles in dit proces overzichtelijk te maken, stelde ik een Roadmap op. Hierdoor heb je helder wanneer je bijvoorbeeld met de school in gesprek moet, wanneer je contact zoekt met de leerplichtambtenaar en wat je opties zijn. Let op: Vanaf 1 maart is de uitgebreide Roadmap niet meer beschikbaar als los e-book. Meer informatie lees je door op de foto hieronder te klikken.

roadmap

Als je ook overweegt mijn boek te bestellen, sla dan 2 vliegen in 1 klap! Het boek bevat ook de Roadmap, waardoor je eigenlijk nog maar €13 voor het boek betaalt!

Ook is er een gratis Roadmap beschikbaar! Je krijgt dan de Roadmap zonder uitgebreide toelichting digitaal toegestuurd. Je vraagt ‘m hier aan.

15. Afscheid

Tot slot, als je alle voorbereidingen voor je wereldreis gedaan hebt, komt je vertrek waarschijnlijk al behoorlijk dichtbij. En dat betekent tijdelijk afscheid nemen van vrienden en familie. Hoe je dit doet, is natuurlijk helemaal aan jou. Misschien wil je het liefst iedereen nog een keer bij elkaar hebben en organiseer je een afscheidsfeest. Of je vindt het fijner iedereen die belangrijk voor je is apart nog even gedag te zeggen.

Hoe je het ook doet, neem er wel even de tijd voor. Zeker voor thuisblijvers is het echt anders dan voor jou. Wie op reis gaat, gaat zoveel nieuwe dingen meemaken en zoveel mensen ontmoeten. De thuisblijvers hopen vooral vanaf de zijlijn mee te mogen genieten en je na een tijd weer veilig thuis te zien komen. Gun het jezelf en hen om elkaar gedag te kunnen zeggen!

Geniet van de voorbereidingen en geniet van de reis!


Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. In mijn artikelen vind je soms affiliate links. Via deze links betaal jij niets extra. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong