Welke backpack wil je en waar let je op bij de aanschaf?

Ben je op zoek naar een backpack of wil je weten of een backpack voor jou het juiste bagagemiddel is? Welke backpack en merken zijn betrouwbaar, hoeveel liter heb je nodig en waar moet je rekening mee houden? Waar let je op bij de aanschaf van je backpack?

Als je op deze site terecht bent gekomen en je hebt besloten een reis te maken, dan is de kans groot dat je voor je bagage kiest voor een backpack of een stevige reistas.

Of je nu alleen reist, samen of met je gezin. Je wilt weten welk type tas voor jou het meest geschikt is en waar je op moet letten bij de aanschaf. Met de tips die je hieronder leest, wordt het een stuk eenvoudiger een keus te maken.

Hoeveel tassen en wat voor tassen?

Allereerst is het handig te bedenken hoeveel tassen je mee wilt nemen op je reis. Wil je per persoon een tas, kunnen je kinderen zelf al een tas dragen en wil je dat?

Wij vonden het prettig om de mogelijkheid te hebben dat 2 personen alle bagage konden dragen en het liefst eigenlijk nog dat 1 persoon dit zou kunnen. Om die reden kozen wij voor 1 backpack, 1 stevige reistas en 2 daypacks. Later in de reis is daar nog 1 daypack bijgekomen. Als je langer weggaat heb je eerder minder dan meer bagage nodig. De kinderen hadden zelf ook een kleine daypack. Ideaal voor wat eigen spullen.

Als je kinderen wat groter zijn, worden de spullen die meegaan ook groter. Kinderen kunnen prima zelf een backpack dragen, je hebt hier speciale maten voor. Hier zie je welke wij hadden.

De grootte van je backpack

40 – 60 liter:
Ga je naar een warme bestemming? Dan is deze maat een prima keuze. Het gewicht van de rugzak zal rond de 10 en 15 kilo zijn, afhankelijk van wat je mee wilt nemen natuurlijk. Dit is echt een prima formaat voor reizen naar bijvoorbeeld Zuidoost-Azië of Midden-Amerika.

60 – 80 liter:
Deze maat is een prima keuze als je (ook) naar een koudere bestemming gaat. De extra ruimte heb je vooral nodig voor dikkere kleding, een jas, schoenen, etc. Probeer nog steeds niet teveel mee te nemen, want met deze inhoud wordt een rugzak al snel best zwaar. Deze Nomad is trouwens meteen een voorlader, want wel echt een aanrader is. Daar lees je later meer over.

80 – 100 liter:
Deze maat is een prima keuze als je langere trekkingen gaat maken en je als avonturier ook kampeerspullen nodig hebt, bijvoorbeeld een slaapzak en slaapmatje. Het gewicht van zo’n soort rugzak komt al snel uit op een kilo of 20. Wees je hier van bewust.

Backpack kiezen?

Het maakt je keuze makkelijker als je op een site veel opties hebt om aan te vinken

Waar wil je op letten bij de aanschaf van een backpack:

Band voor je middel:

Deze is belangrijk. Je wilt een rugzak met een gewatteerde heupband. Het meeste gewicht zal op je heupen komen te liggen, gedragen door deze band, dus je wilt een band die comfortabel om je heen zit en niet snijdt. Check ook altijd de schouderbanden. Die wil je het liefst ook gewatteerd hebben. Ik ben iemand die snel last heeft van mijn rug, maar ik heb zonder problemen met de rugzak rondgesjouwd. Een rugzak kan echt comfortabel zitten en de banden goed afstellen is belangrijk.

Compartimenten:

Wij vinden het erg fijn dat onze rugzakken verschillende compartimenten en vakjes hebben. Hierdoor konden we gemakkelijk toiletspullen apart houden of vuile schoenen, slippers en was gescheiden houden van de andere spullen. Ook hier geldt; het is geen noodzaak, maar zeker als je reist met kinderen is het handig als je gemakkelijk bij bepaalde spullen kunt komen.

Compressiebandjes:

Vaak zitten deze aan de zijkanten van je rugzak. Hiermee kun je je rugzak compacter maken/insnoeren, waardoor het gewicht goed verdeeld blijft, ook als je tas niet helemaal gevuld is. Hiermee behoud je meer comfort tijdens het dragen. Daarnaast zijn ze handig om dingen aan te hangen (schoenen met de veters vastgeknoopt, een vest er tussen geklemd, etc). Je ziet ze hieronder op de foto duidelijk zitten.

Opening:

Wij hadden al een backpack met een opening aan de bovenkant, maar onze volgende wordt zeker een frontloader! De meeste modellen hebben een opening aan de bovenkant. Onze backpack heeft ook een compartiment aan de onderkant en vanuit dat compartiment kun je ook de backpack openmaken, zodat je makkelijker bij de spullen kunt die onderin zitten. Feit is wel dat je je bagage op elkaar of achter elkaar stapelt in een rugzak. Geen probleem, maar het is handig om de spullen die je veel nodig hebt niet in het midden te stoppen of onderin als je er van onderaf niet bij kunt.

Ook zie je steeds vaker backpacks die een opening aan de voorkant hebben. Zoals de Nomad hierboven. Als je deze neerlegt, maak je ze eigenlijk open zoals een weekendtas of koffer. Heel handig omdat je dan sneller bij bepaalde spullen kunt. Ben je een reiziger die veelal vanuit de tas zal leven dan is de laatste optie wellicht handiger. Wij verbleven met ons gezin vaak een aantal dagen op 1 plek en pakten dan de rugzakken uit. Voor ons was het voldoende om een opening aan de bovenkant te hebben, maar de volgende wordt wel een frontloader.

Ritsen:

Wat vooral fijn is als de ritsen van de rugzak een sluiting hebben met 2 ritsen die naar elkaar toe kunnen. Hierdoor heb je de mogelijkheid ze met een slotje aan elkaar vast te maken en zit je rits op slot. Je maakt het dan net iets minder makkelijk of interessant voor iemand om snel iets uit je tas te willen halen.

Rugondersteuning:

Tegenwoordig hebben de meeste backpacks een ingebouwd frame aan de achterkant. Het geeft steun aan je rug en het zorgt ervoor dat er geen vervelende dingen vanuit je tas in je rug prikken.

Rugzakuitbreider:

Dit kan handig zijn als je verwacht veel onderweg te kopen en weinig weg te doen. Wij kochten een extra daypack ter plekke, maar als je dit vooraf al verwacht is de rugzakuitbreider een extra tas die je gemakkelijk aan je backpack bevestigt.

Waterdicht:

Het is handig als je rugzak enigszins waterdicht is. Ook wel spatwaterdicht genoemd. In de tropen wil nog wel eens een tropische bui vallen, soms ligt je bagage op het dak als je je verplaatst, of je hebt te maken met opspattend water als je in een boot zit. Vaak hebben rugzakken aan de binnenkant een waterdichte ruimte, maar niet altijd. Veel rugzakken worden geleverd met een regenhoes. Kies je voor een model dat dit niet heeft, is het echt heel handig deze wel aan te schaffen.

Wieltjes:

Je hebt backpack waar wieltjes onder zitten. Handig als je tas erg zwaar is en je geregeld je tas zou moeten tillen! Houdt er wel rekening mee dat het je tas (soms wel tot 2 kg) zwaarder maakt.

Kosten van een backpack

Wat kost een fijne backpack? Dat is meestal één van de eerste vragen die mensen stellen als ze overwegen een backpack te kopen. De prijzen lopen nogal uiteen, maar je zult al snel uitkomen tussen de €100 en €250. Jouw prijs zal met name bepaald worden door de inhoud en het merk van je backpack.

Het is logisch dat je liever niet teveel geld uitgeeft aan een backpack. Dat geld besteed je liever onderweg tijdens je reis. Toch is een fijne backpack die goed op je rug zit wel belangrijk. Het gaat je veel comfort en gebruiksgemak opleveren als een rugzak fijn zit, de ritsen goed werken, er voldoende verschillende opbergruimtes in de tas zitten en de tas goed af te stellen is.

Wat zijn betrouwbare merken?


In backpack-land zijn ontzettend veel merken. Merken die wij gebruiken, die we veel onderweg tegenkomen en merken waar we ook van anderen goede ervaringen horen zijn Osprey, Eagle Creek, Nomad, Deuter en The North Face.

Wat wij heel prettig vinden?

Laat je in de winkel adviseren, probeer een paar rugzakken uit, met gewicht (winkels hebben hiervoor vaak speciale zakken om je rugzak mee te vullen). Thuis laten we alles bezinken en bestellen meestal de spullen online voor vaak een betere prijs.

Op de hoogte blijven?

[mc4wp_form id=”659″]

Met Coolblue en Bol.com hebben we erg goede ervaringen, maar er zijn uiteraard nog veel meer winkels waar je een backpack kunt aanschaffen.

Meer lezen? Misschien wil je ook wel onze 15 tips lezen als je een lange reis aan het voorbereiden bent! Klik op de foto voor onze tips!

Wereldreis voorbereiden

Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. Op de site vind je soms affilliate links. Als je tot een aankoop over gaat, kost het jou nooit iets extra. Wij ontvangen een kleine commissie om zo de site goed te kunnen onderhouden.