Wat kost een wereldreis met het gezin? In dit artikel vertel ik je hoe je te weten kunt komen hoeveel geld je nodig hebt voor jouw reis. En dat is best een ingewikkelde vraag, omdat het van heel veel factoren afhankelijk is. Te beginnen met; waar ga je heen en met wie? Maar ook, hoe geef jij je geld uit en hoe breng je je tijd graag door? Tegelijkertijd hoeft de vraag ‘Wat kost een wereldreis met het gezin?’ helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Als je de onderstaande stappen volgt, zul je zien dat je een aardige indicatie kunt krijgen.

In dit artikel laat ik je een manier zien hoe je kunt berekenen wat een wereldreis met het gezin kan kosten. Uiteraard is dit een indicatie en hangt dit helemaal af van je eigen bestedingspatroon, het moment waarop je gaat reizen, met wie en waar naartoe. Maar deze manier kan je wel houvast geven om vooraf een beeld te krijgen van de mogelijke kosten van een wereldreis en dus welk budget je nodig hebt.

Liever luisteren dan lezen? Onderaan vind je de podcast aflevering die ik hierover opnam.

Kort gezegd

Bereken de verwachte kosten:

  • per land
  • voor verzekeringen
  • voor aanschaf van spullen
  • van de vaste lasten die thuis door lopen

Tel de verwachte kosten bij elkaar op

ZO SIMPEL?! Ja, zo simpel is het eigenlijk wel. Ben je er even mee bezig en is het best een klusje om uit te zoeken? Ook waar. Maar, het is voor mij ook een onderdeel van de voorpret en zo’n overzicht maken doe ik ook echt niet in 1 keer! Al was het maar, omdat ik de neiging heb enorm te verdwalen in mooie plekken die ik online bezoek, wanneer ik ga kijken wat er allemaal te doen is in een land.

TIP: Stel voor jezelf een tijd vast om per onderdeel je informatie te vinden, zodat je gefocust blijft. En gun jezelf ook de tijd om even heerlijk weg te dwalen in een land. Maar stel ook daar een tijd voor in per keer dat je hiermee aan de slag gaat.

Hieronder licht ik toe hoe je de bovengenoemde stappen kunt berekenen. Zo weet je wat een wereldreis met je gezin kan gaan kosten.

kosten wereldreis, sparen wereldreis

1. Bereken de verwachte kosten per land

Stel dat je weet welke landen je wilt bezoeken. Dan heb je een idee van een route. Bijvoorbeeld in welke volgorde je deze landen wilt bezoeken. Je kunt heel goed een inschatting maken van de kosten per land. Uiteraard met een slag om de arm, dus bereken wel een soort marge.

Zoek op internet op ‘daily budget’ en voer daarbij het land van je keuze in. Je vindt dan heel snel veel websites met allerlei informatie over wat je per dag kwijt kunt zijn in dat land. En dan kun je voor jezelf een inschatting maken wat jij per dag nodig hebt in dat land, met jouw gezelschap. Bekijk hierbij goed welke site je hiervoor gebruikt. Want kom je op een site voor backpackers, terwijl je zelf liever in hotels of appartementen verblijft, dan kloppen de prijzen op die site natuurlijk niet met de verwachte kosten die jij zal gaan maken. Bekijk dus goed bij welke website jij je informatie haalt.

Houd hier rekening met de volgende kosten:

  • budget voor eten
  • budget voor slapen
  • budget voor excursies/musea/etc.
  • budget voor vervoer

Budget voor eten

Ook als je nog niet weet waar je allemaal gaat eten of waar je je boodschappen gaat doen, kun je online wel al veel informatie vinden over de gemiddelde prijzen voor eten en drinken in een land. Kijk bijvoorbeeld op tripdadvisor voor reviews van eettentjes en de gemiddelde prijs. Zo kun je al een aardige inschatting maken van hoeveel eten en drinken kost in het land dat je gaat bezoeken. Ben je van plan langere tijd op 1 plek te blijven, dan is de kans groot dat je ook zelf eten zal bereiden, je lokaal je boodschappen gaat doen. Ook dan kun je online voldoende informatie vinden over wat de gemiddelde prijzen voor boodschappen zijn.

Zoek uit wat eten gemiddeld genomen kost in het land per dag en doe dit keer het aantal mensen waarmee je op reis bent. Houd rekening met dingen als: ga je uit eten, zit eten bij je verblijf in, ga je zelf koken, enzovoort. Dit bedrag per dag doe je keer het aantal dagen dat je verwacht in het land te zijn.

Budget voor slapen

Je hoeft natuurlijk nog niet te weten waar je allemaal gaat slapen en wanneer. Maar je weet waarschijnlijk wel wat voor soort accomodaties je prettig vindt en of je veel in steden zult zijn te vinden of juist niet. Op basis hiervan zoek je informatie op bij bijvoorbeeld Booking.com, Airbnb of direct via websites van bijvoorbeeld hotels. Noteer hiervan de prijzen.

Je weet waarschijnlijk hoe lang je ongeveer in een bepaald land wilt verblijven. En dit staat of valt echt niet met een weekje meer of minder. Wij wisten, onder andere door ons visum, dat we een maand in Laos en een maand in Cambodja zouden zijn. Op basis van die informatie kun je verder.

Zoek uit wat een nacht slapen gemiddeld kost en doe dit keer het aantal nachten dat je in het land verwacht te blijven. Zo weet je met welk bedrag je rekening kunt houden voor accommodatie.

Wees je er wel van bewust dat ergens langer blijven vaak voordeliger kan zijn en je hierover soms kunt onderhandelen. Het zijn dus, nogmaals, richtlijnen.

Booking.com

Krijg tot €50 korting bij je eerste verblijf.

Budget voor excursies/musea

Je weet misschien nog niet wat je allemaal wilt gaan doen en bezoeken in een land. Maar als je informatie gaat lezen en bekijken dan ontstaat er vaak al snel een soort wensenlijstje van dingen die je graag zou willen gaan doen of bezoeken. Ook hiervan kun je al heel goed een financiële inschatting maken. Noteer welke dingen je misschien wilt gaan doen of bezoeken en kijk vervolgens op internet of je informatie kunt vinden over de kosten. Bijvoorbeeld toegangsprijzen.

Ik kon prima op internet opzoeken wat een toegangskaartje voor Angkor Wat zou kosten en hierdoor kwam ik er ook achter dat er verschillende soorten kaartjes (voor 1 of 3 dagen of een week) waren, maar ook dat kinderen t/m 12 jaar gratis toegang hadden!

Stel een wensenlijstje op en zoek uit wat dit kan gaan kosten. Tel alles bij elkaar op en je weet hoeveel budget je nodig hebt voor de zogenaamde ’toeristische attracties’.

Budget voor vervoer

Vervoer kan een flinke impact hebben op je reisbudget. Want, hoe ga je je verplaatsen? Schaf je een camper aan of vlieg je met het vliegtuig? Ga je met de auto, trein of bus? Een combinatie van bovenstaande is vaak het geval. Zeker als je met het vliegtuig gaat naar een locatie verder weg. Dan heb je nog je vervoer ter plaatse te bepalen.

Uiteraard is het lastiger dit budget te bepalen. Alleen al de prijzen van vliegtickets fluctueren sterk en hangen af van het moment waarop je gaat. Wanneer je weet wanneer je wilt vertrekken, kun je bijvoorbeeld via Skyscanner een aantal opties invoeren en daar de gemiddelde prijs voor nemen.

Koop je een camper, wil je deze nog helemaal verbouwen en reken je dit ook tot je reisbudget? Kijk dan ook naar de vaste lasten die blijven terwijl je reist en neem deze ook mee in je berekening.

Vervolgens bekijk je welke mogelijkheden je hebt voor vervoer ter plaatse. Ook hierover vind je online veel informatie; kosten voor treintickets, huren van een auto of busje (al dan niet met chauffeur), motor of scooter-huur of misschien wil je wel gaan fietsen. Een camper huren is ook een veel gebruikte optie. Maakt de kosten voor vervoer hoger, maar uiteraard dalen dan weer de kosten voor je overnachtingen.

Maak een inschatting van de verwachte kosten voor vervoer ter plaatse en middel dit naar een bedrag per dag. Tel hier de eventuele kosten bij op voor vervoer over lange afstand, zoals bijvoorbeeld vliegtickets. Zo weet je wat je vervoer kan gaan kosten.

Totale kosten per land

Wanneer je bovenstaande punten hebt berekend en genoteerd, kun je deze verwachte kosten bij elkaar optellen. Dit maakt wat je mogelijk in het land gaat uitgeven. Dit bereken je voor elk land en het budget voor elk land tel je vervolgens bij elkaar op. Dit is je verwachte budget voor onderweg.

kosten vervoer wereldreis, fietsen hanoi, reizen met kinderen

Wat kost een wereldreis met het gezin:

“Hoe krijg ik dit óóit bij elkaar?!”

2. Bereken de verwachte kosten voor verzekeringen

Aan je reisverzekering en zorgverzekering had je waarschijnlijk wel gedacht. Je zorgverzekering kun je in principe aanhouden, ook als je uitschrijft. In ieder geval wanneer je niet langer dan een jaar weggaat, maar ook het feit of je bijvoorbeeld nog werk of woning in Nederland hebt, of je aan Nederland belasting betaalt, kan meespelen om wel je zorgverzekering aan te kunnen houden. Je leest er meer over in mijn boek ‘Tijdelijk vertrekken naar het buitenland’.

Je reisverzekering is er 1 om even goed onder de loep te nemen. Wanneer je uitschrijft kun je vaak geen reguliere reisverzekering handhaven of afsluiten. Hier zijn veel goede alternatieven voor zoals Safety Wing, Oom verzekeringen of JoHO. Let er ook op dat je goed kijkt waar je heen reist en voor hoe lang, zodat je bijvoorbeeld werelddekking kiest voor een bepaalde periode.

Vervolgens bekijk je welke verzekeringen in Nederland door blijven lopen tijdens je afwezigheid (denk aan WA, inboedel, opstal, auto, etc.). Deze kosten moet je natuurlijk ook blijven betalen als je er niet bent, maar wel deze verzekeringen nog hebt doorlopen.

Bereken de kosten voor je lopende verzekeringen en verzekeringen voor je reis, gedurende de tijd dat je onderweg zult zijn. Dit is het budget wat je beschikbaar moet houden hiervoor.

Klik op de foto voor in meer informatie

3. Bereken de verwachte kosten voor aanschaf van spullen

Een leuk onderdeel van de voorpret is vaak de aanschaf van spullen die je verwacht nodig te hebben op reis. Een voorbeeldlijst komt binnenkort online op de site. En ook online vind je op websites ontzettend veel handige lijstjes. Bekijk ook hier goed de manier van reizen en of dit ook jouw manier zal zijn.

Denk hierbij aan:

  • Heb je een koffer/tas/backpack nodig?
  • Welk schoeisel neem je mee en moet je dit aanschaffen?
  • Kleding
  • elektronica

Op de Favorieten-pagina vind je trouwens een overzicht van onze favorieten op reis, mocht je wat inspiratie zoeken!

Ook hiervoor kun je een inschatting maken van de verwachte kosten en deze kun je mee laten tellen voor je totale reisbudget. Dit zijn veelal kosten die je vooraf maakt.

reiskosten wereldreis, wereldreis met gezin, wat kost een wereldreis

Wat kost een wereldreis met het gezin?

“Ben je al van je stoel gevallen?”

4. Bereken de vaste lasten die thuis doorlopen

Hoe organiseer je het thuis, wanneer je op reis bent? Wat doe je met je woning? Wanneer je deze aanhoudt, heb je vaste lasten die doorlopen, ook als je er niet bent. Bedenk vooraf goed hoe je die wilt opvangen. Houd je je huis aan, verkoop je je huis als je een koophuis hebt? Wil je eventueel je huis verhuren, zodat je vaste lasten gedekt zijn? Of zorg je dat je buffer groot genoeg is om de vaste lasten van thuis ook te kunnen blijven betalen?Dit hangt uiteraard van je persoonlijke situatie af.

Bereken de vaste lasten die thuis doorlopen. Welke kosten blijven er over? Tel deze kosten ook op bij je reisbudget.


Tel de verwachte kosten voor je wereldreis bij elkaar op

Nu heb je voor alle onderdelen berekend wat je nodig zou kunnen hebben: de kosten per land, verzekeringen, aanschaf van spullen en de verwachte vaste lasten die door blijven lopen thuis. Al deze kosten tel je bij elkaar op en dat is je te verwachten totale budget.

Ben je al van je stoel gevallen?

Ik kan me voorstellen dat je het een enorm bedrag vindt wat je voor je ziet als je een inschatting maakt van het budget dat je nodig hebt. En dat je denkt: “Oké…. Hoe ga ik dat doen? Hoe krijg ik dit óóit bij elkaar?”

Ik zal het nog wat overzichtelijker voor je maken.

hoeveel kost een wereldreis, wereldreis met kinderen, sparen voor wereldreis, Tessa de Jong

Wanneer wil je vertrekken?

Als je weet wanneer je hoopt te kunnen vertrekken, dan weet je ook hoeveel maanden dit nog duurt vanaf nu. Stel, je wilt over een jaar weg, dan heb je dus 12 maanden de tijd en als je over 2 jaar wilt vertrekken, heb je uiteraard 24 maanden de tijd.

Wanneer je verwacht €25.000 nodig te hebben, dan deel je dit door 24 maanden. Dit zou betekenen dat je maandelijks bijna €1050 opzij moet zetten. En dat is natuurlijk een enorm bedrag en voor veel mensen lastig. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

Bekijk allereerst nog eens je eigen reisbudget goed

En bekijk of hierin dingen aan te passen zijn. Dit kan het land zijn waar je naartoe wilt (Australië is nu eenmaal veel kostbaarder dan bijvoorbeeld Thailand). Maar bekijk ook of je eventueel de kosten voor overnachtingen anders zou kunnen berekenen doordat je misschien wat goedkoper kunt overnachten.

Tegelijkertijd moet je ook in de gaten houden dat, hoe je wilt reizen ook een manier is die bij jullie past. Kosten wat kost dit aanpassen om zo je budget rond te krijgen is ook niet alles, omdat je dan teveel gaat inleveren op hoe je de reis wilt beleven.

De tijdsduur is wellicht ook aan te passen. Wat gebeurt er met je budget als je geen 12 maanden op reis gaat, maar bijvoorbeeld 8? Misschien niet je wens, maar het kan een optie zijn.

Hoe creëer je vooraf al financiële ruimte voor de kosten van je wereldreis?

Wil je liever niet teveel inleveren op hoe je reist, waarheen en hoe lang? Dan zijn er ook mogelijkheden om vooraf in Nederland vast te bekijken hoe je je uitgavenpatroon kunt aanpassen. Hierdoor houd je maandelijks meer geld over om te sparen voor je reisbudget. Denk ook eens aan ontspullen. Wat heb je niet meer nodig, maar kun je, bijvoorbeeld via Marktplaats, verkopen? In een ander artikel zal ik je vertellen hoe wij dit gedaan hebben. Maar, bekijk eens goed je uitgavenpatroon nu en wat je hieraan kunt veranderen om zo meer budget vrij te maken voor je reis.

Een groot bedrag bij elkaar krijgen, gaat niet van de ene op de andere dag. Het vraagt commitment om hiermee aan de slag te gaan, maar vergeet niet er ook plezier in te hebben! Het is tenslotte voor een te gek plan!

Tot slot; bovenstaande lijst is niet compleet en is gebaseerd op een inschatting. Realiseer je dat goed. De vraag ‘Wat kost een wereldreis met het gezin?’ is globaal in te schatten. Dit artikel is vooral bedoeld om je in grote lijnen te laten bepalen welk bedrag je nodig zou kunnen hebben voor de wereldreis met je gezin. Het helpt je bij het krijgen van overzicht hoeveel een wereldreis kan kosten en om te kunnen bepalen hoe je dit bedrag bij elkaar krijgt. Als je hierover vragen hebt, aarzel dan niet om me een berichtje te sturen. Ik denk graag even met je mee.

Liever luisteren naar dit artikel? Eerder nam ik hierover een podcast op. Je kunt ‘m hier beluisteren of zoek ‘m op bij de bekende podcast kanalen (zoek op; Travelling the Young ones).


Save on Pinterest:

hoeveel kost een wereldreis met gezin, kosten wereldreis, sparen wereldreis
wat kost een wereldreis met gezin, wereldreis kosten, besparen voor wereldreis, reizen met kinderen

Reacties onderdaan of het delen van dit artikel vind ik fijn om zo anderen weer te inspireren, dank je wel!. Soms gebruik ik affiliate links. Je betaalt hiervoor nooit iets extra. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong