Vientiane. Hoofdstad van Laos sinds Luang Prabang dat niet meer is. En een stad die onder backpackers vaak omschreven wordt als een stad waar je vooral niet te lang moet blijven. Wij verbleven er een week en in dit artikel vertel ik je waarom wij Vientiane wél een aanrader vinden, zeker met kinderen!
Vientiane aanrader met kinderen: Over Vientiane
Vientiane is de hoofdstad van Laos en tevens ook de grootste stad. Toch, met minder dan 400.000 inwoners, is het een vrij rustige stad om je doorheen te bewegen. Het is er niet zo hectisch, de bevolking is vriendelijk en toegankelijk en het toerisme komt geleidelijk op gang. Samen met Ho Chi Minh (Vietnam) en Phnom-Penh (Cambodja) vormt het de 3 klassiek Frans-Indochinese steden. De Fransen hebben een lange heerschappij gehad in Laos en deze invloeden vindt je nog op veel plekken terug. Dit is duidelijk zichtbaar in de architectuur van de gebouwen en in het ontwerp van de grotere wegen. Ook is er een Franse wijk met typische kleine smalle straatjes. In het midden van de stad staat een Arc de Triomphe; Patuxai, het kleinere zusje van die in Parijs. Je kunt tegen een kleine vergoeding naar binnen om boven te genieten van een prachtig uitzicht over de stad.
Vientiane aanrader met kinderen: Waarom wij een week in Vientiane bleven
Door alle verhalen die ik online en onderweg hoorde over Vientiane, waren onze verwachtingen niet zo hoog. Toch besloten we er een week te blijven. Dit kwam handig uit met onze vliegtickets naar de volgende bestemming, we hadden behoefte ons reistempo wat te verlagen en eigenlijk waren we ook wel weer toe aan een wat grotere stad.
Dat klinkt misschien gek, je bent tenslotte in Azië voor het typisch Aziatische sfeertje, maar je zou Vientiane te kort doen als je zegt dat je hier niet het typisch Aziatische sfeertje zou kunnen proeven. Is het er authentiek? Niet in de zin van, kleinere dorpjes met huizen op palen. Het is wel een authentieke moderne stad in Azië die nog niet zo hectisch is als Hanoi of Phnom-Penh en dat geeft het tegelijk haar charme. En wij waren wel toe aan een iets modernere stad na weken rondreizen in meer authentiekere dorpen en steden. Als adempauze in onze reis, was Vientiane een welkome verfrissing. En juist ook daarom heel goed met kinderen te doen! Je loopt met een veilig gevoel door de stad, die aanvoelt als een dorp. Er is echt genoeg te doen en te bekijken om je er een aantal dagen te vermaken, maar ik snap heel goed dat veel backpackers die behoefte wat minder hebben en daarom sneller deze stad verlaten. Ik zal je vertellen wat wij zoal in Vientiane ondernomen hebben en wat onze hoogtepunten geweest zijn.
Onze hoogtepunten
Hieronder een kort lijstje van onze hoogtepunten van een week in Vientiane:
- Fietsen door Vientiane
- Nightmarket en Streetfood
- Pha That Luang (gouden Stupa)
- Wat Si Saket
- Bowlen
- Waterpark en gemeentelijk zwembad
- COPE Visitors Centre
Fietsen door Vientiane
Fietsen is een, voor ons Nederlanders zeker, onwijs fijne manier om je te verplaatsen in Vientiane. Oké, de fietsen die we meekregen lieten wel wat te wensen over. Maar aangezien we al een aantal weken in Azië verbleven en ons ook al een aantal keren fietsend verplaatst hadden, waren we inmiddels al aardig gewend aan de aluminium brikkies. Toch, met 1 relatief groot kind achterop (de fietsen waren voor onze jongste echt niet passend) was het best flink trappen in de hitte.
Maar goed, fietsen door Vientiane. Zoals ik eerder schreef, is Vientiane een rustige stad, het verkeer is niet erg hectisch en veel wegen zijn vrij ruim opgezet. Dat maakt het een hele overzichtelijke stad om doorheen te fietsen. De dag dat wij gingen fietsen, bezochten we eerst het COPE Visitors Centre en na de lunch fietsten we naar de gouden Stupa. Goed om te weten, die weg is vals plat. Dus op de heenweg moesten wij aardig in de pedalen klimmen, maar op de terugweg werden we dus beloond met een gemakkelijk ritje naar beneden.
Veel accommodaties leveren fietsen, soms tegen een kleine vergoeding. Controleer vooraf in ieder geval goed de remmen. Fiets er een stukje op om te voelen hoe de ketting loopt. Voor ons waren de fietsen sowieso altijd te klein, maar dat is een beetje het lot van een Nederlander in Azië. Althans, wij met onze 1.80 meter moesten ons meestal een beetje opvouwen op de fietsen. 😉
Nightmarket en sporten
Langs de Mekong vindt je de grootste Nightmarket van Vientiane. Dit is een vaste markt. De kraampjes zijn overdag dichtgevouwen en begin van de avond gaan alle luiken open en ontstaat er een flink lange markt met een food en non-food gedeelte. Je kunt hier heerlijk souvenirs struinen en op picknicktafeltjes een maaltijd nuttigen. Nog leuker vonden wij eigenlijk het sporten op het plein er direct naast. Elke avond wordt hier gesport. Op een podium wisselen fitness instructeurs elkaar geregeld af en het hele plein staat vol met Laotianen van alle leeftijden in sport outfit of niet. Fles water op de grond en gaan! Super leuk en stiekem aanstekelijk om te zien. Zeker even gaan kijken, het liefst een rondje meedoen en daarna lekker wat eten op de Nightmarket.
Pha Tat Luang (gouden stoepa)
Pha Tat Luang (betekent grote gouden stoepa) is het meest religieuze gebouw van Laos. Het is verwerkt in veel vlaggen en je ziet het op de bankbiljetten. De gouden stoepa ligt zo’n 3 kilometer ten noordoosten van het stadscentrum. De stoepa staat symbool voor de Laotiaanse onafhankelijkheid en de boeddhistische religie. De stoepa is zwaar beschadigd geraakt tijdens de Thaise invasie in de 19e eeuw. Inmiddels is deze helemaal gerestaureerd.
Het is een indrukwekkend gebouw en absoluut een bezoekje waard. Wij waren ook onder de indruk van de rest van het complex. Je vindt er diverse tuinen met tempels en kleinere stoepa’s waar ook nu nog steeds monniken leven en studeren. De enorme gouden boeddha die hier ligt te rusten is bijna nog indrukwekkender dan de stoepa zelf. De serene sfeer die je voelt, maakt het heel fijn om er een tijdje rond te wandelen en alles rustig te bekijken en in je op te nemen. Houd er rekening mee dat je bedekte kleding moet dragen (ze hebben eventueel omslagdoeken voor mensen met een te korte broek).
Wat Si Saket
Wat Si Saket is de oudste tempel van Vientiane die nog geheel intact is. De tempel ligt middenin de stad, tegenover het presidentiële paleis. Doordat de tempel gebouwd is in Bangkok-stijl is deze waarschijnlijk als enige gespaard gebleven tijdens de Thaise invasie van de Siamezen. De tempel is 1 keer gerepareerd door de Fransen in 1913. De tempel heeft meer dan 2000 kleine nissen in de binnenmuren waar allemaal kleine boeddha beeldjes staan en de hele tempel zelf bevat bijna 7000 boeddha beelden!
Bowlen
Als je in Azië bent zijn er qua lokaal vermaak eigenlijk 2 dingen die je gedaan moet hebben; karaoke (en dat is echt anders dan hier) en bowlen. Karaoke hebben wij uiteindelijk niet zelf gedaan, juist omdat het heel anders bleek te gaan in Azië dan wij dachten. Je bent niet in een café/bar met klanten en ergens staat een scherm waarop de liedjes langskomen, zodat je wanneer je wilt kunt zingen. Nee, in Azië huur je een zaaltje met je vrienden of familie en achter afgesloten deuren heb je je eigen feestje! Of, zoals we geregeld zagen (en hoorden…) bij mensen in huis of in de tuin. Niet zomaar een openbare gelegenheid dus.
Maar bowlen werkt toch net even anders, want een kegelbaan heb je niet zomaar in je achtertuin. 😉 En aangezien we met 2 kinderen op pad zijn die ook wel eens wat anders willen doen dan over marktjes struinen, besluiten we ook een avond te gaan bowlen. En dat is in Vientiane een leuke belevenis als je het leuk vindt om even terug te keren naar de jaren 80. We regelen bowlingschoenen, huren een baan en dan moeten we onze namen in het systeem zetten. Naast de jaren 80 sfeer die het hele pand uitstraalt, zijn ook de computers uit die tijd! Heerlijk traag en de schermen hebben een gezellig retro-lettertype. Desalniettemin werkt de baan prima (al gaat het klaarzetten van de kegels ook niet heel snel) en vermaken we ons prima tussen de Laotianen. Geen toerist te zien! Ook om die reden zeker leuk om te doen. Het is echt een lokaal uitstapje om met familie of vrienden een potje te gaan bowlen en onze jongens vonden het ook te gek, want ook in Nederland bezoeken we eigenlijk zelden tot nooit een bowlingbaan.
Waterpark en gemeentelijk zwembad
Zwemmen is eigenlijk onherroepelijk verbonden aan reizen. Tenminste, voor veel mensen. Aan het eind van een dag je in het water kunnen laten zakken is natuurlijk ook heel aangenaam! Maar goed, je zal niet altijd een verblijf met zwembad hebben of aan een meer of zee vertoeven. Dat gold ook voor ons in Vientiane. Wij verbleven in een fijne hostel in het hart van de stad, zonder zwembad. Dat op zich is totaal geen probleem, ook niet voor de kinderen. Ze weten dat we niet elke keer een verblijf met zwembad hebben. Desalniettemin is het in een stad wel heel fijn om lekker te kunnen zwemmen als je een hele dag door een stad gesjouwd hebt!
Gemeentelijk zwembad
Wat wij geregeld doen is op zoek gaan naar het lokale gemeentelijke zwembad. Het zwembad waar de locals zijn. En ook Vientiane heeft er 1. Sterker nog, we troffen een enorm groot wedstrijdbad! Voor een zeer schappelijke prijs van ik meen €1 p.p. konden we het zwembad in. Buiten, dat wel, maar dat is bij deze tropische temperaturen geen bezwaar. Zonnebrand of UV-kleding, die heb je wel nodig. Er werd aan Laotiaanse kinderen zwemles gegeven, tieners kregen les met wedstrijdzwemmen en wij mochten ook lekker spelen, mits we de boel niet verstoorden. 2 Keer zijn we hier overdag naartoe gegaan, het was op loopafstand van ons hostel. Zeker een aanrader als je wat verkoeling wilt zoeken in de stad!
Waterpark
Vientiane kent ook een groot waterpark; Ocean Park Vientiane. Dat ligt aan de rand van de stad bij winkelcentrum ITECC. Met een tuktuk was het zo’n 20 minuutjes rijden. Dit is echt een enorm complex. Met een heel groot buitenbad, meerdere grote glijbanen, attracties, picknickplaatsen, zonneweide en nog meer glijbanen, al dan niet om met een tube vanaf te gaan. Leuk voor klein én groot! Wij zorgden ervoor dat we er waren toen het openging om 10 uur in de ochtend. Dat maakte dat we de eerste uren bijna de enigen waren op deze doordeweekse dag! Rond lunchtijd was het drukker, maar nog steeds goed te doen. Er zijn veel kleedhokjes, kluisjes, genoeg voorzieningen om te eten en drinken en de prijs (ongeveer 20.000 kip is ongeveer €2 p.p.) is echt heel goedkoop. Er lopen veel werknemers rond die alles in de gaten houden en ze zijn zeer alert op omslaand weer. Toen wij er waren dreigde het op een gegeven moment te gaan onweren (er kwam een flinke, maar korte regenbui over) en direct werden alle glijbanen tijdelijk gesloten. Absoluut een aanrader voor een dagje verkoeling als je in Vientiane bent!
Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld.
COPE Visitor Centre
Het COPE Visitor Centre is eigenlijk een plek die je niet mag overslaan als je in Vientiane bent. Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld. De hoeveelheid bommen die hier gevallen is, is net zoveel als het aantal bommen van de eerste en tweede wereldoorlog samen! En veel clusterbommen zijn nog niet geëxplodeerd. Ook nu nog vallen er doden door deze bommen. Laos heeft zichzelf ten doel gesteld om over een aantal jaar alle bommen opgeruimd en ontmanteld te hebben.
Bij COPE helpen ze mensen die minder mobiel zijn geworden doordat ze bijvoorbeeld een ledemaat zijn kwijtgeraakt door een ongeluk met een clusterbom. COPE levert protheses en helpt mensen op die manier mobiliteit en waardigheid terug te geven. Veel medewerkers zijn vrijwilliger en er is een bezoekerscentrum waar ze je van alles laten zien, lezen en voelen over waar zij zich mee bezighouden en waar Laos nog dagelijks mee te maken heeft; de restanten opruimen van een belachelijke hoeveelheid bommen die over het land is uitgestrooid, bijvoorbeeld tijdens de Vietnam-oorlog. Op hun site vind je meer informatie.
Ook de moeite waard
Wij bezochten het niet, maar op een uurtje rijden van Vientiane tegen de Thaise grens aan, ligt Xieng Khuan. Ook wel het boeddha-park genoemd. Hier vind je meer dan 200 boeddhistische en hindoeïstische beelden. Met de bus kom je er het gemakkelijkst vanaf busstation Talat Sao. De bus vertrekt elk kwartier.
Eten en drinken
Er is in Vientiane een grote diversiteit aan restaurans, barretjes, koffietentjes, lunchrooms en wat al niet meer. Door de Franse invloeden kun je op veel plekken lekkere croissants of baquettes scoren. Verse smoothies vind je in bijna elke straat waar gegeten kan worden. Een goede koffiebar waar je ook prima yoghurt met muesli kunt krijgen is ook geen probleem en wij hebben ook een prima Italiaan gevonden, een lekker Indisch restaurant en we genoten in de kleinere straatjes, iets uit de drukte van het centrum, van heerlijk streetfood, waar de omloopsnelheid van het eten zeer hoog was, doordat er zoveel locals ook kwamen eten of eten kwamen afhalen. Let er wel op waar je gaat eten als je streetfood wil eten. Ik schreef daar al eens een blog over. Je leest ‘m hier.
Onze favorieten:
- Le Banneton Restaurant waar je een heerlijk Frans ontbijtje kunt krijgen, maar ook een prima lunch en fijn kopje koffie
- The State of pasta; Prima Italiaans restaurant, vriendelijke bediening, goede prijs
- Patu Xay Café; een fris eettentje vlakbij ons hostel om de hoek. We hebben hier een aantal keer heel fijn geluncht. Zeer grote verse smoothies, vers gemaakte loempia’s en hele fijne pad thai. Personeel behulpzaam en de mananger is betrokken en klantgericht. Aanrader!
Maar er zijn zeker nog veel meer fijne plekjes waar je voor je ontbijt, lunch en diner terechtkunt!
Onze accomodatie
Wij zijn deze week op 1 plek gebleven. Een vrij nieuw hostel, PVO. We kozen het omdat de bedden goed aangeschreven waren, evenals de douches. Deze waren in dit hostel gedeeld, maar gezien het laagseizoen, hadden we 1 van de douches eigenlijk voor onszelf. We kozen ook voor dit hostel vanwege de centrale ligging. Verder waren er geen voorzieningen qua eten, maar daar kozen we bewust voor en dus zijn we er deze week steeds zelf op uit getrokken om ergens te eten of eten mee te nemen. We hebben leuk contact gekregen met het personeel deze dagen en waren er verder vooral om te slapen of even te chillen tussen alle activiteiten door die we in de stad ondernamen.
Vientiane kent vele hotels, hotelletjes of hostels. Wat je wel merkt in Laos; nog niet alle accommodaties werken met eigen websites. Velen werken samen met Booking.com of bijvoorbeeld Agoda. Dit maakt het soms lastiger om contactgegevens van het hotel zelf te vinden om ze bijvoorbeeld direct te benaderen voor informatie of reserveren. Vaak vind je via Google of Tripadvisor wel de nodige reviews. Maar reserveren lukt helaas niet altijd rechtstreeks. Booking.com werkt overigens prima.
Praktische informatie
Hoe kom je er?
Vliegtuig: Vientiane heeft een kleine luchthaven. Je kunt vanuit diverse andere Aziatische steden vliegen naar Vientiane. Denk bijvoorbeeld aan Hanoi of Siem Reap, maar ook binnenlandse vluchten vanaf Paksé of Luang Prabang.
Bus: Eigenlijk kun je vanuit elke bestemming in Laos wel met de bus naar Vientiane. Dit kan wel een lange tijd duren, de infrastructuur is nog niet zo ontwikkeld als bijvoorbeeld in Vietnam. Vanuit Vang Vieng doe je er ongeveer 4 uur over, afhankelijk van de route. Verder weg, Luang Prabang bijvoorbeeld, duurt een uur of 10.
Disclaimer: Dit artikel verscheen eerder als gastblog van mijn hand in aangepaste vorm bij: https://www.zuidoostaziemagazine.com
Blij geworden van dit artikel? Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. In mijn artikelen vind je affiliate links. Via deze links betaal jij niets extra, ik krijg een kleine commissie om zo de site goed te kunnen blijven onderhouden. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.
Auteur: Tessa de Jong