fbpx
vakantie buiten schoolvakantie

Op vakantie buiten schoolvakantie, kan dat?

En dan heb je het besloten; jullie gaan een reis maken, misschien wel een wereldreis! Dat is een ontzettend tof, spannend, heerlijk en gaaf vooruitzicht! Tegelijkertijd komen er een hoop vragen op je af wat je hiervoor allemaal moet en wilt regelen. Want hoe zit dat met leerplicht als je op vakantie wilt buiten de schoolvakantie?

Vakantie buiten de vakantie en leerplicht

Zeker met een leerplichtig kind zul je het één en ander goed moeten uitzoeken om de plannen die je hebt te kunnen verwezenlijken. Een reis maken, betekent meestal dat je weg bent met je gezin buiten de reguliere vakanties. En dat mag niet in Nederland.

De leerplichtwet uit 1969 staat het ouders niet toe om hun kinderen van school weg te houden als dit niet binnen een reguliere vakantie valt. Eigenlijk is de Nederlandse leerplichtwet een schoolplicht-wet. Ook al krijgen kinderen op een andere locatie les, de wet verplicht je fysiek een school te bezoeken. En dat maakt dat je niet zomaar met je kind langer weg kunt.

Wel of niet buiten de vakanties om?

Kan het dan niet?

Gelukkig laten steeds meer ouders met hun kinderen zien dat er echt heel veel mogelijk is, ondanks de wet die er ligt. Steeds meer gezinnen maken die reis wel en gaan een langere tijd op pad buiten de vakantie. Ze stappen uit de ratrace en nemen hun kinderen mee om ze meer te leren over de wereld dan dat zij leren in het klaslokaal.

Als je op deze site terecht bent gekomen, ben je waarschijnlijk op zoek gegaan naar informatie hierover en speel je zelf met de gedachte op reis te gaan met je gezin. Of je hebt de beslissing al genomen en bent op zoek naar informatie hoe je dit het beste kunt voorbereiden en regelen.

Ons verhaal

Zwanger van ons tweede kind ontstond zo’n 9 jaar geleden het plan om een langere tijd op reis te gaan, ooit als de kinderen groter zouden zijn. Een meisje bij mij in groep 8 ging een halfjaar op reis met haar ouders. Via mail hadden we contact, kregen we foto’s en filmpjes toegestuurd en wat was het te gek om haar op die manier te volgen!

Dat wilden wij ook, besloten we. Toen nog in de veronderstelling dat je als leerkracht toch zeker wel de gelegenheid zou krijgen om zelf je kinderen te mogen onderwijzen.

Helaas, ook dat mag niet. Ja, als je eigen kind bij jou in de klas zit. Dan mag het. Maar niet ergens aan de andere kant van de wereld als het niet naar school gaat. Dus ook wij zijn op onderzoek uitgegaan naar de (on)mogelijkheden om toch onze wens om langer te kunnen reizen als gezin uit te laten komen.

Inmiddels hebben wij onze reis achter de rug en het was fantastisch! We kunnen het iedereen aanraden. Het is zo’n ontzettend waardevolle ervaring een langere tijd zo intens met elkaar onderweg te zijn! Andere culturen samen te ontdekken, andere gewoontes te ontwikkelen dan thuis en even helemaal los te komen van alles waar ‘thuis’ voor staat.

Wees wel gewaarschuwd; zo’n reis doet iets met je en de kans dat het ‘naar meer smaakt’ is groot. 😉

Lees onze reiservaringen maar eens, bijvoorbeeld van onze tijd in Vietnam.

Vakantie buiten schoolvakantie, ongeoorloofd verlof, buitengewoon verlof, uitschrijven, wereldreis met kinderen, wereldschool, leerplicht
Start van de Ha Giang Loop, Vietnam

Hoe regel je het met leerplicht?

Door onze reiservaring en mijn ervaring als leerkracht heb ik gemerkt dat er bij een steeds grotere groep ouders behoefte is aan duidelijke informatie. Ouders willen het graag goed en eerlijk regelen. Maar ouders realiseren zich ook heel goed dat een vakantie buiten de schoolvakantie eigenlijk niet mag.

Veel ouders vragen advies bij de leerplichtambtenaar van hun regio en 9 van de 10 keer krijgen ze de deksel op hun neus. Hoe leuk de leerplichtambtenaar je plan ook vindt, of hoe zinvol zij zo’n ervaring voor kinderen ook vindt; ze moet de wet handhaven en mag geen toestemming geven voor een vakantie buiten de schoolvakantie.

Wat dan? Naar die informatie zijn veel ouders op zoek en de laatste tijd heb ik geregeld contact met hen om te bespreken en uit te leggen wat alle opties zijn.

Ik heb een roadmap gemaakt met een toelichting van de mogelijkheden die je hebt. Welke stappen zet je en in welke volgorde? Bij wie moet je waarvoor zijn en hoe pak je dat aan?

Je zal namelijk in gesprek gaan met school, zoekt eventueel contact met de leerplichtambtenaar en misschien ben je van plan je uit te schrijven uit de gemeente en dus uit Nederland.

Wil je de vernieuwde roadmap ook ontvangen? Voor het kleine bedrag van €6,75 is hij van jou. Tik op de knop hieronder dan kom je op een site waar je veilig met Ideal of Paypal kunt betalen. Na ontvangst van je betaling stuur ik de roadmap naar je toe. Nu ook met uitgebreide Q&A video met de meest gestelde vragen over Les van Tes!

Let op: Vanaf januari is de roadmap ook gratis op te vragen. Je ontvangt dan de roadmap, zonder toelichting. Dit doe je door naar deze pagina te gaan.

Handig om te weten: Overweeg je ook mijn boek te bestellen? Sla dan 2 vliegen in 1 klap; in het boek vind je ook de complete Roadmap, waardoor het boek een stuk voordeliger is!

Uitschrijven BRP?

Uitschrijven uit de BRP is iets wat ouders kunnen overwegen als ze een langere tijd uit Nederland vertrekken.

Ga je langer dan 8 maanden weg (dit hoeft niet aaneengesloten te zijn) binnen een jaar? Dan ben je eigenlijk verplicht je uit te schrijven. Ga je korter weg, dan niet, maar er zijn steeds meer ouders die dit wel doen. Niet meer wonend in Nederland, vervalt de Nederlandse leerplichtwet. En dat zien ouders als een mogelijkheid om buiten schoolvakanties op vakantie te kunnen. Uitschrijven heeft echter wel andere consequenties waar je rekening mee moet houden. 

Denk bijvoorbeeld aan; je zorgverzekering, AOW-opbouw, kinderbijslag, koophuis, andere verzekeringen of een eigen bedrijf.

Dit zijn dingen die nog steeds goed geregeld kunnen worden, maar ze vragen voorbereiding, telefoontjes met instanties, mail-uitwisselingen, afspraken maken en deze vast laten leggen.

Terug inschrijven in Nederland is overigens geen probleem, mits je een aantal zaken vooraf goed uitgezocht en geregeld hebt. Je blijft een Nederlands staatsburger (tenzij je in een ander land de nationaliteit aanneemt) en als je woonruimte hebt, kun je je weer inschrijven. Dit moet overigens wel binnen 5 dagen, nadat je teruggekomen bent.

Boek

Hier help ik je graag verder mee als je dit prettig vindt. Ik heb een boek geschreven om zo inzichtelijk te maken waar je allemaal aan moet denken als je van plan bent je uit Nederland uit te schrijven, zodat je een weloverwogen keus kunt maken of dit is wat je wilt doen. *Update 4e editie mei 2020, met de laatste info en nog meer inspirerende verhalen van reizende families.*

De GRATIS Sneak Preview kun je bij me aanvragen om te zien of het wat voor je is. De Sneak Preview vraag je hier aan.
Uiteraard kun je het boek ook direct bestellen, door op de foto hieronder te tikken. Je komt op een site waar je veilig via Ideal of Paypal kunt betalen. Je ontvangt het boek voor slechts €22,35 €19,75, inclusief uitgebreide Roadmap!

Het boek bevat:

 • 60 Pagina’s (A4-formaat!)
 • Bijna 18.000 woorden
 • Al mijn kennis en ervaringen én die van anderen
 • 8 Inspirerende uitgebreide interviews met ervaringsdeskundigen
 • De uitgebreide Roadmap ‘Reizen met leerplichtige kinderen’

emigreren, uitschrijven, gba, brp

 

Onderwijs op vakantie

Schoolwerk onderweg, afstandsonderwijs, op vakantie buiten vakantie, leerplicht

En dan krijg je nog te maken met het onderwijs van je kind(eren), terwijl je onderweg bent. Ook hiervoor zijn weer vele mogelijkheden. Elke ouder wil namelijk graag dat als zijn of haar kind weer terug op school komt, deze geen achterstand heeft opgelopen en zonder problemen weer in kan stromen. Hiervoor heb je een onderwijsplan nodig. De meeste ouders willen het onderwijs zelf geven en ook hier heb je weer een hoop mogelijkheden.

Wereldschool

Er zijn ouders die dit combineren met een lespakket van de Wereldschool. Hierbij krijg je een pakket boeken en werkboeken mee van de wereldschool en heb je, als je dat wilt, een aantal keren live contact met een docent van de wereldschool. Een nadeel kan zijn het daadwerkelijke pakket boeken dat je mee moet nemen. Ga je met een camper trekken, dan is dat waarschijnlijk niet zo’n probleem. Maar ga je backpacken met een rugzak, dan wil je het liefst je bagage zo licht mogelijk houden. Ook de kosten van een pakket bij de wereldschool is iets om in overweging te nemen. Neem een kijkje op hun site voor meer informatie.

Goed om te weten is dat ook de wereldschool geen fysieke school is en om die reden meestal door een leerplichtambtenaar niet goedgekeurd wordt als alternatieve school onderweg. Daarentegen bestaat de wereldschool al heel wat jaren en hebben zij een hoop ervaring als het gaat om reizen met een leerplichtig kind.

Lespakket van school

Veel ouders maken een plan en afspraken met de school van hun kind(eren) wanneer ze een langere tijd op vakantie gaan buiten de schoolvakantie. Je krijg materiaal mee, al dan niet digitaal, en je verzorgt zelf het onderwijs van je kind(eren).

In mijn gesprekken met ouders hoor ik geregeld dat dit een fijne optie is, maar dat ze ook wel van school terugkrijgen dat veel leerkrachten geen tijd hebben om naast hun reguliere werk geregeld contact te hebben als je eenmaal onderweg bent. Ook het opstellen van een lesplan en lespakket vraagt extra tijd van de leerkracht. Tijd die ze eigenlijk niet echt hebben, maar waar ze in sommige gevallen wel tijd voor willen maken. Ouders merken dat ze onderweg soms behoefte hebben aan een contact-moment met een leerkracht, omdat ze vragen hebben over het onderwijs dat ze geven. Bijvoorbeeld over de didactiek (hoe leg je iets uit, zoals het ook op school uitgelegd wordt), over het motiveren van hun kinderen, het juiste moment van werken of hoe lang er aan school gewerkt moet worden. Soms is er behoefte aan een kort toetsmoment om te kijken hoe het gaat.

Les van Tes

Uit de behoefte bij ouders om begeleiding te krijgen bij de voorbereidingen van hun reis met betrekking tot het onderwijs van hun kind(eren) is ‘Les van Tes’ ontstaan. ‘Les van Tes’ helpt ook met de begeleiding van het onderwijs onderweg als daar behoefte aan is.

Je kunt hierbij denken aan:

 • hulp bij het voorbereiden van het gesprek met school,
 • opstellen van het onderwijsplan (rekening houdend met de (toets)resultaten van een kind),
 • het maken van weekplanningen voor onderweg,
 • stappenplan bij de voorbereidingen,
 • richtlijnen en tips voor de onderwijsmomenten onderweg,
 • contact via mail, Skype/Facebook-messenger of bijvoorbeeld Whatsapp op momenten dat ouders (of kinderen) hier behoefte aan hebben.

Hierbij ga ik er vanuit dat de kinderen gebruik mogen maken van hun eigen lesmateriaal van school, zodat de doorgaande lijn qua onderwijsaanbod bewaakt wordt en vertrouwd is. Is dit niet het geval, dan kunnen we samen kijken welke materialen ik voor jullie kan regelen.

Contact

Neem contact met me op als je hierover meer informatie wilt, ik geef je dit graag.

Vakantie buiten schoolvakantie
In Ha Giang

Ik heb nog geen standaard e-mails paraat staan die gestuurd worden, nadat je het contactformulier invult. Je krijgt persoonlijk antwoord na de bevestiging die je ontvangt en ik geef je mijn informatie als je me laat weten waar je behoefte ligt. Uiteraard kun je ook een reactie achterlaten bij dit artikel, ik zal proberen snel te reageren.

Veel plezier en succes met de voorbereidingen!


Delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. In mijn artikelen vind je soms affiliate links. Via deze links betaal jij niets extra als je tot aankoop overgaat, ik krijg een kleine commissie om zo de site goed te kunnen blijven onderhouden. Je leest onderaan meer over bij ‘terms & conditions’.

3 Comments

 • Saskia

  Ik wilde altijd al weten hoe mensen dit regelen. Voor ons gezin is dit helaas geen optie, omdat mijn oudste zijn vader dan te lang zou moeten missen. Maar erg leuk om te lezen hoe en wat je allemaal moet regelen om buiten schoolvakanties om lang weg te gaan met je leerplichtige kroost.

 • Koen

  hoi,

  wat fijn dat je dit zo op een rijtje zet! Met een insteek die motiverend werkt: reizen met leerplichtige kinderen: het is mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×