Vaccinaties, muggen, malaria en dengue

Het is vaak een gespreksonderwerp, want welke vaccinaties zijn verplicht, welke worden geadviseerd en welke vaccinaties zul je uiteindelijk kiezen?De meeste kinderen zullen de prikken gekregen hebben vanuit het Rijksvaccinatieprogramma en afhankelijk van hun leeftijd hun DTP prik al binnen hebben.

Onze vaccinaties

Wij hebben ervoor gekozen ons in te enten voor Difterie, Tetanus, Polio, Buiktyfus, Hepatitis A en B en uiteindelijk ook voor Rabiës. Deze laatste is kostbaar en daardoor wordt deze vaccinatie nog al eens overgeslagen, maar hondsdolheid is dodelijk en niet te behandelen als je niet binnen een bepaalde tijd de juiste prikken kan krijgen. Vooraf de eerste 3 vaccinaties krijgen, geeft je meer tijd en je hebt dan nog 2 prikken nodig in plaats van 5. Voor Cholera is meestal alleen een stempel nodig. Houd in de gaten of in het gebied waar je heen wilt een recente uitbraak is geweest van Japanse Encefalitis of de pest. Als dat zo is, kun je misschien beter een andere bestemming kiezen.

Muggen, malaria en dengue

Als het gaat om muggen, dengue of malaria is het zeker belangrijk om goed te kijken naar wat de WHO adviseert. De advisering rondom het preventief gebruik van medicatie wordt geregeld aangepast.

Voorkomen dat je gebeten wordt is ten alle tijden het beste. Hoewel de kans klein is; van malaria kun je doodgaan. Steeds meer muggen zijn resistent en dus wil je goed geïnformeerd zijn over welke medicatie je het beste kunt gebruiken of mee kunt nemen in jouw situatie. De malariamug is vooral na zonsondergang actief.

Tegen dengue (knokkelkoorts) is geen medicijn, dus preventie is echt de sleutel. Draag luchtige kleding met lange mouwen, lange broekspijpen, gebruik klamboes (in kamers zonder airco), slaap het liefst in een ruimte met airco en gebruik muggenspray. De mug die dengue verspreidt is voornamelijk overdag actief en het meest actief in stedelijke gebieden.

Op dit moment, in 2019, worden er heel veel gevallen van dengue geregistreerd, zeker in de Aziatische landen. Informeer je zelf met de meest acutele informatie en neem echt de juiste voorzorgsmaatregelen.

Deet en kinderen

Het enige wat echt werkt is DEET. Houd het percentage DEET in de gaten, het is verschrikkelijk spul, wat bij een hoge concentratie in je huid kan branden als je hiervoor gevoelig bent. Liever gebruik je het dus niet, maar het werkt wel het best. Zeker bij jonge kinderen gebruik je een lager percentage. Dit heeft uiteindelijk vooral invloed op hoe vaak je moet smeren. Hoe lager het percentage DEET hoe eerder je weer moet sprayen. En heel belangrijk; eerst zonnebrand smeren, in laten trekken, dan pas DEET gebruiken.

Tot slot; als je tijdig weet wanneer je vaccinaties nodig hebt, kan het interessant zijn je zorgverzekering hierop aan te passen. Of door een uitgebreider pakket te kiezen of van verzekeringsmaatschappij te wisselen. De vergoedingen voor dit soort vaccinaties en malariapillen, verschillen sterk per maatschappij en de kosten voor deze prikken lopen flink op. Wij waren erg tevreden over Meditel en Thuisvaccinatie.nl.

Laat het me weten als je vragen of opmerkingen hebt over dit artikel of over de site. Zodoende help je ons en andere bezoekers van deze webiste. Het delen van artikelen via bijvoorbeeld social media wordt altijd gewaardeerd om zo andere reizigers verder te helpen. Dank alvast voor je feedback!