Veel van mijn klanten overwegen het uitschrijven uit de gemeente, uit Nederland, om verschillende redenen. Onze gesprekken gaan over de mogelijke voor- en nadelen die hierbij komen kijken. Uitschrijven uit de gemeente betekent namelijk dat je je uitschrijft uit Nederland; je emigreert. Dat klinkt misschien heftig, maar de feitelijke handeling is zo gebeurd. Wel wil je vooraf goed weten wat hierbij komt kijken. Wanneer moet je uitschrijven, waarom je dit zou willen en wat zijn de gevolgen?. In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen. Zodat jij kunt bekijken of uitschrijven uit de gemeente voor jou de beste optie is.

Uitschrijven uit gemeente; een aantal vragen

Uitschrijven uit de gemeente, wanneer doe je dit?

De eerste vraag die je jezelf zal stellen is; Wanneer moet ik me uitschrijven? Officieel ben je in Nederland verplicht je uit te schrijven als je binnen een jaar 8 maanden in het buitenland bent. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. Ga je dus een langere periode naar het buitenland voor werk of om bijvoorbeeld te reizen, dan zul je je moeten uitschrijven als je in totaal 8 maanden of langer weg bent.

Ouders overwegen uitschrijven nog wel eens, omdat bij uitschrijving de leerplicht vervalt. Je kunt dan je kinderen meenemen naar het buitenland, terwijl ze in Nederland niet verplicht een school hoeven te bezoeken. De Nederlandse leerplichtwet is namelijk een schoolplichtwet. Je leest er meer over in mijn artikel ‘Op vakantie buiten de schoolvakantie, kan dat?’

Houd er wel rekening mee dat als een leerplichtambtenaar jullie plannen kent en ziet dat je korter weg bent geweest, de kans bestaat dat je alsnog je verhaal moet komen doen en wellicht een boete opgelegd krijgt. De kans is niet groot, het hangt er ook vanaf hoe je bijvoorbeeld in het onderwijs hebt voorzien. Wil je hier meer over weten, raad ik je het eerder genoemde artikel aan. Via een online informatie gesprek kunnen we al veel van je vragen bespreken. Een eerste call (ongeveer 20 minuten), is altijd gratis.

Uitschrijven gebeurt dus wel eens bij een korter verblijf dan 8 maanden (soms weet je vooraf niet dat je eerder terugkomt), maar is in ieder geval verplicht vanaf 8 maanden in het buitenland.

“Wat fijn dat je alles even overzichtelijk voor me hebt gemaakt in kleinere stukjes die behapbaar zijn en te overzien.”

Uitschrijven is emigreren?

Emigreren klinkt vaak groots en meeslepend. Mensen die definitief hun vaderland gedag zeggen om in een ander land te gaan wonen. Dit beeld, ooit ontstaan toen decennia terug families op schepen stapten richting de andere kant van de wereld, is inmiddels achterhaald.

Feitelijk betekent het dat als je uitschrijft bij de gemeente, je uitschrijft uit Nederland. Je emigreert

Ga je namelijk verhuizen naar een andere gemeente binnen Nederland, dan schrijf je in bij de nieuwe gemeente. Deze geeft dit door aan de gemeente waar je vandaan komt (dit systeem is tegenwoordig geautomatiseerd). Je hoeft je dus niet actief uit te schrijven.

Ga je naar het buitenland voor een langere tijd en heb je besloten je uit te schrijven, dan schrijf je dus uit Nederland uit en dat betekent in feite dat je emigreert.

Tegenwoordig is het veel normaler geworden dat dit ook voor een periode kan, en allang niet meer voor de rest van je leven. Zeker in dit digitale tijdperk met locatie onafhankelijk werken zijn er steeds meer mensen die een periode in het buitenland verblijven, rondreizen of als expat voor een paar jaar in het buitenland wonen.

Emigreren klink misschien dus nog wat heftiger dan het in de praktijk eigenlijk is.

Wat zijn de gevolgen van uitschrijven uit Nederland?

Als je je voor het eerst oriënteert op uitschrijven bij de gemeente en je gaat zoeken op internet hoe je dit kan doen, dan word je nog al eens overdonderd door alle gevolgen die dit met zich meebrengt. Pas op, kijk uit, weet waar je aan begint, enzovoort enzovoort.

Maar het hoeft echt niet zo overweldigend te zijn en de gevolgen hoeven ook echt niet heel vervelend te zijn. Het vraagt alleen wel iets van jou en je voorbereiding!

Ja, uitschrijven heeft consequenties. Maar, zeker als je weet dat je weer terugkeert naar Nederland, kunnen deze echt meevallen.

Waar je aan moet denken?

  • Je zorgverzekering kun je meestal behouden (als je binnen een jaar terugkeert),
  • Je AOW-opbouw gaat op jaarbasis, dus hoef je niet kwijt te raken bij een vertrek korter dan een jaar,
  • Andere verzekeringen kunnen niet altijd behouden blijven. Neem contact op met de betreffende verzekeringsmaatschappijen, soms kan het wel,
  • Kinderbijslag kan meestal behouden blijven bij een vertrek korter dan een jaar,
  • Fiscale rechten (toeslagen of voorlopige teruggave bijvoorbeeld), vervallen vaak, maar kunnen soms ook later alsnog teruggekregen worden,
  • Eigen zaak? Neem contact op met de Kamer van Koophandel. Vaak kan je bedrijf wel blijven bestaan bij een korter verblijf in het buitenland,
  • Eigen zaak? Fiscaal ligt het wat ingewikkelder. Afhankelijk van het feit of je gaat werken, terwijl je in het buitenland bent. Neem contact op met de belastingdienst of laat je accountant hier het 1 en ander over uitzoeken.

Alle zaken die ik hierboven noem, kunnen ook andersom uitpakken. Dat je geen rechten meer hebt op bepaalde zaken. Meestal begint het ook andersom als je je uitschrijft; in basis heb je nergens meer recht op, tenzij je zelf actief contact legt, dingen laat vastleggen (en bevestigen!) waardoor veel alsnog wel mogelijk is.

Dat is wat ik bedoel met; de gevolgen kunnen echt meevallen, maar het vraagt wel een actieve voorbereiding van jezelf.

Al deze informatie hierboven kan dus best overweldigend zijn als je hier voor het eerst mee aan de slag gaat. Ik hoor vaak van klanten dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Tijdens een call hierover help ik structuur te bieden binnen alles wat op je afkomt. Aarzel niet als je even wilt sparren hierover. Vaak krijg ik terug; “Wat fijn dat je alles even overzichtelijk voor me hebt gemaakt in kleinere stukjes die behapbaar zijn en te overzien.”

Bovenstaande punten kunnen nog veel uitgebreider toegelicht worden, zodat je een nog beter beeld hebt van wat je moet regelen. Hiervoor verwijs ik je graag naar mijn handleiding ‘Tijdelijk vertrekken naar het buitenland’. Hierin worden bovenstaande zaken allemaal uitgebreid toegelicht en meer. Het is een heel praktisch handboek, waarbij de 4e editie uitgebreid is met veel interessante interviews met mensen die je al zijn voorgegaan. Zij hebben zich uitgeschreven en zijn in het buitenland (geweest). Je bestelt het boek door op onderstaande foto te klikken. Je komt dan op een site waar je eerst wat meer kunt lezen over het boek zelf. Je kunt daar het boek bestellen. Na ontvangst van je betaling krijg je een download-link toegestuurd.

uitschrijven gemeente, emigreren

Je kunt trouwens ook altijd eerst de GRATIS Sneak Preview bij me aanvragen. Dan kun je rustig bekijken of het boek wat voor je is. Je vraagt de Sneak Preview op deze pagina aan.

Wanneer blijf je ingezetene en wat betekent dit voor jou?

Als je weet dat je binnen een jaar terugkomt, dan is het fijn als een aantal zaken wel door kunnen blijven lopen. Denk bijvoorbeeld aan je zorgverzekering, de kinderbijslag, je AOW-opbouw of voor fiscale zaken.

Dit is vaak mogelijk als je ingezetene blijft van Nederland. Dit ben je als je aantoonbaar banden houdt met Nederland, terwijl je uitgeschreven bent. Denk bijvoorbeeld aan; je hebt een eigen woning in Nederland of je hebt een baan in Nederland. 

Je kunt vooraf contact leggen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hierover om te informeren hoe je dit kunt vastleggen. Vraag ook altijd per e-mail een bevestiging als dingen mondeling toegezegd worden. Met een WLZ-vragenlijst beslist de SVB of je je zorgverzekering kunt behouden. Deze kun ja maximaal 8 weken voor je geplande vertrek indienen.

Uitschrijven, maar geen nieuw adres, kan dat?

Wanneer je je uitschrijft kun je een nieuw adres opgeven, bijvoorbeeld het adres waar je in het buitenland zult gaan wonen. Officiële instanties weten je zo te bereiken. Heb je geen nieuw adres of heb je dit nog niet, dan hoef je niet bang te zijn dat je ‘verdwijnt’. Uitschrijven uit de gemeente betekent dat je automatisch opgenomen wordt in het Register Niet-ingezetenen (RNI).

Kun je een briefadres opgeven? Als je je uitschrijft kun je geen officieel briefadres aanvragen. Dit kan wel als je ingeschreven bent, maar tijdelijk geen woonadres hebt. Verwar een briefadres niet met een correspondentieadres. 

Een correspondentieadres is een adres wat je kunt opgeven bij veel andere instanties. Je geeft dan een contactadres op voor berichtgeving. Vaak is het ook mogelijk aan te geven dat je dit digitaal wilt ontvangen. De meeste andere instanties accepteren wel een correspondentieadres.

Maar voor officiële instanties is het niet mogelijk een officieel briefadres aan te vragen bij de gemeente. Hiervoor moet je ingeschreven staan. Een correspondentieadres is dan ook niet afdoende.

Kan ik ook weer inschrijven?

Ja dat kan. Mits je niet de nationaliteit van een ander land aanneemt. Daarnaast zijn er ook nog wel andere voorwaarden waar je aan moet voldoen. De belangrijkste daarvan is het hebben van een woonadres. Ook hierover lees je meer in mijn handleiding.

Uitschrijven of niet

Of je je zult uitschrijven hangt dus echt van je persoonlijke situatie af. Zeker als je een eigen bedrijf hebt, zijn er zaken die je goed uitgezocht wilt hebben. Het hoeft uiteindelijk geen grote nadelige gevolgen te hebben, maar het is wel zaak dat je dingen vooraf goed uitzoekt. En veel kun je dus ook vooraf regelen of vast laten leggen. Je moet alleen even weten welke dingen dat zijn.

Ik heb je in dit artikel alvast een hoop informatie hierover gegeven. Aarzel niet contact met me op te nemen als je meer wilt weten of als je even samen orde in de chaos wilt creëren. Maar overweeg ook het boek te bestellen. Niet omdat ik het zo graag wil verkopen, wel omdat veel van je vragen daarin al beantwoord zullen worden. Er staat al ontzettend veel informatie in, inclusief een checklist, dat je zal helpen duidelijk te krijgen wat je geregeld wilt hebben.

Uitschrijven uit gemeente

Delen van artikelen waardeer ik zeer. In mijn artikelen vind je soms affiliate links. Via deze links betaal jij niets extra. Je leest onderaan meer over bij ’terms & conditions’.