Tips

Enkele tips van onze kant. Een lijst die misschien al wat lang is, tegelijkertijd natuurlijk lang nog niet compleet. Laat in je bericht eventueel achter welke tips er volgens jou echt nog bij zouden moeten.

Onze lijst:

-gebruik lifestraw flessen en filters (deze werken echt goed) of drink gebotteld water (maar denk aan de plastic soep!)
-In Azië kun je op veel plaatsen je lege fles opnieuw vullen vanuit grote jerrycans gebotteld water. Vraag er gerust naar! Scheelt weer een plastic fles.
-vaak handen wassen, zeker voor het eten (kan dit niet; gebruik hygiënische doekjes)
-houd handen sowieso zoveel mogelijk schoon, nagels kort en het klinkt misschien gek, maar -voorkom neuspeuteren zoveel mogelijk. Hierdoor komen bacteriën namelijk rechtstreeks in je systeem.
-raap niets van de straat op
-gebruik zonnebrandcrème met een hoge factuur
-koop bekende merken zonnebrandcrème, let op; ZONDER bleekmiddel
-vermijd de volle zon op het heetst van de dag
-denk ook aan het gebruik van; zonnebril, hoedje, UV-kleding
-draag passende kleding; lange of driekwart broeken, zeker bij hikes raadzaam!
-bij aanwezigheid van muggen; ook lange mouwen (luchtige kleding, niet strak om je lijf)
-zorg dat je in je tas een lange broek/rok/doek hebt om een tempel te mogen betreden
-afhankelijk van je menu; multivitamines
-schoenen met grip. Wij droegen veelal Birkenstocks en Palladiums (dunne stof). Af en toe teenslippers. De kinderen hadden (sport)sneakers en Birkenstocks.
-controleer elke dag op kleine wondjes (en controleer ook blote voeten na tempelbezoek) en ontsmet deze.
-DESINFECTEER ALLE WONDJES ALTIJD!
-Eet in drukke restaurants waar de omloopsnelheid van het eten en drinken groot is
-maak blikjes en flesjes schoon en drink het liefst uit een (schoon) glas, of gebruik een rietje (liefst een recyclebare van jezelf)
-gebruik muggenspray met DEET (kinderen lager percentage; betekent vaker sprayen)
-slaap op kamers met airconditioning of gebruik klamboes (controleer deze op gaten)
-heb in je dagrugzak altijd een kleine ehbo-tas bij je met de basisbenodigdheden

Tempo:

De grootste tip is meteen: Pas je tempo aan. De bekendste valkuil is om de eerste dagen in al je enthousiasme te hard van stapel te lopen. Neem de tijd, wen aan de temperaturen, wen aan een andere tijdzone en kijk om je heen; geniet. Of je lang of kort de tijd hebt om te reizen; pas op dat je geen plekken gaat afvinken omdat je er geweest wil zijn, maar wees ergens in het moment, geniet van de plek en blijf er eventueel wat langer. Misschien sla je een andere plek over, maar dat is dan een goede reden om nog eens terug te komen. 😉
Reis je met kinderen; volg hun tempo en gebruik dat lekker als excuus om ook een middag niets te doen en lekker bij het zwembad of strand te zijn of een middagje uit de zon, chillend op je kamer.
Kinderen moeten veel harder acclimatiseren dan wij, drogen sneller uit en zijn sneller moe van alle indrukken. Ze zijn kleiner en lichter en dus heeft alles een nog heftiger effect op hen. Houd hen in de gaten en laat dat je tempo bepalen.

Slapen:

Tips-slapen op reis

Slapen op reis met kinderen is anders dan thuis. Gewoontes van thuis zoveel mogelijk aanhouden kan helpen, maar soms helpt het ook om samen nieuwe gewoontes te maken. Daarom noem ik hier onze tips. Tijdens onze reis hebben wij het meest geslapen in familiekamers. Deze zijn vaak voor 4 personen, soms voor 3 personen geschikt. Hierdoor lag één van de kinderen vaak eerst in ons bed, zodat ze rustig in slaap konden vallen. Later hevelden we deze dan over naar het andere bed. Afhankelijk van de breedte lagen ze dan met de kussens naast of tegenover elkaar. Soms hadden we een geschakelde kamer. Deze waren vooral ook prettig, omdat je letterlijk wat extra leefruimte hebt en vaak ook een extra badkamer en toilet. Geen noodzaak, soms wel heel fijn. Een hele enkele keer hadden de kinderen een eigen kamer naast de onze. We regelden dan bij de receptie een extra sleutel, zodat ook wij altijd naar binnen konden komen. Een babyfoon in de avond en nacht zorgde ervoor dat we van beide kanten altijd contact konden hebben, als dat nodig mocht zijn. De familiekamers zijn ons het best bevallen. Als je je bedenkt dat het in Azië heel gebruikelijk is dat kinderen bij hun ouders in bed slapen tot de volgende geboren wordt, dan zullen ze dus niet vreemd opkijken als je vraagt om een familiekamer of om een extra bed of matras. Ook dat hebben wij een aantal keren gedaan. Waar je je prettig bij voelt zal ook afhangen van de leeftijd van je kind(eren).