Hij zat al even in de planning; een artikel met tips voor thuisonderwijs. Geregeld kreeg de vraag van klanten of via social media. Of ik, naast het begeleiden bij onderwijs tijdens een reis, ook een artikel wil schrijven met tips voor thuisonderwijs. Mensen op deze site zijn hier meestal naar op zoek, omdat ze deze tips mee willen nemen in hun reisplannen. Maar ook omdat ze op zoek zijn naar handvatten als ze (tijdelijk) thuisonderwijs willen of moeten geven.
Je vindt hier met name tips voor materialen, links naar websites of apps. Wil je juist meer weten over hoe je het onderwijs kan organiseren thuis? Dan verwijs ik je graag naar onderstaand artikel. Klik op de foto voor het artikel.
Dit artikel is informatief bedoeld om je als ouder verder te helpen bij het begeleiden van (tijdelijk) thuisonderwijs. Ben je op zoek naar informatie over langdurig of permanent thuisonderwijs en hoe ik je hierbij op weg kan helpen? Kijk dan zéker even hier
Corona en thuisonderwijs
Doordat de scholen sloten, werd onderwijs thuis door het coronavirus ineens realiteit. Ouders die eerder nooit hadden nagedacht over het geven van thuisonderwijs, waren in een situatie beland dat ze hier wel over moesten nadenken en mee aan de slag moesten.
In dit artikel:
- Lezen, taal en spelling; tips voor thuisonderwijs
- Rekenen; tips voor thuisonderwijs
- Diverse websites als tip
Lezen, taal en spelling; tips voor thuisonderwijs
Het onderwijs in Nederland is heel talig en om die reden is het belangrijk dat kinderen goed leren lezen. Mits er geen belemmerende factoren zijn, gaat dit het snelst door veel hardop te lezen.. Zeker voor jonge kinderen die aan het oefenen zijn met lezen, is het belangrijk een fysiek boek vast te kunnen houden en met hun vinger de letters en woorden te kunnen volgen. Maar er zijn in dit digitale tijdperk natuurlijk ook een hoop mogelijkheden, die (zeker tijdelijk) goed ingezet kunnen worden.
- Gebruik een e-reader om boeken te lezen,
- De bibliotheek heeft een e-book service waarbij je digitaal boeken kunt lenen,
- Booqees is een (betaald) platform voor kinderboeken waarbij je vanaf je tablet kinderboeken kunt lezen.
- Veel ouders hebben kinderboeken voor beginnende lezers. Vaak lezen kinderen deze kort, omdat hun leesontwikkeling snel gaat. Zeker in groep 3! Maak gebruik van elkaar en wissel kinderboeken met elkaar uit waneer de bibliotheek dicht is.
- Via Bol.com vind je veel gratis e-books voor kinderen.
Voor kinderen in groep 3 is het belangrijk ook geregeld te oefenen met flitsen. Maak kaartjes waarop letters staan, klankgroepen (zoals oe, ui, eu, enz.) en korte woordjes. Laat een kaartje kort zien, het kind leest het woord. Woorden die gemakkelijk gaan, leg je opzij. Woorden die lastiger zijn, laat je later nog een keer langskomen. Ik laat kinderen in de klas vaak een ‘weet en zweet’-bakje maken. De kaartjes die ze kennen gaan in het weet-bakje. De kaartjes die nog lastig zijn, stoppen ze in het zweet-bakje. Daar mogen ze nog even op zweten. 😉
Samen lezen
Samen lezen houdt het lezen leuk en afwisselend. Op scholen wordt veel gebruik gemaakt van het principe: Voor-, koor- en doorlezen. Hierbij lees je zelf eerst een stukje voor. Daarna lees je hetzelfde stukje samen tegelijk (als een koor) en tot slot leest je kind hetzelfde stukje zelfstandig. Je kunt ook goed om de beurt een regel, alinea of bladzijde lezen. En laat je kind ook zeker af en toe in zichzelf lezen.
Belangrijk is vooral de afwisseling en dat lezen leuk blijft. Leesplezier staat ten alle tijde voorop!
Begrijpend lezen
Begrijpend lezen wordt in Nederland gezien als een belangrijk vak. Tekstbegrip is nodig om goed te begrijpen wat je leest en dit vervolgens toe te kunnen passen. Overigens is Nederland het enige of 1 van de weinig landen waar begrijpend lezen een vak apart is.
Voordat je allerlei werkboekjes gaat inzetten, kun je al veel doen rondom tekstbegrip als je met je kind leest of voorleest. Denk aan vragen als: Waar denk je dat het verhaal over gaat? Wat gaat er gebeuren, denk je? En ook ‘de WH-vragen’; Wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe? Hierdoor kun je merken of je kind al begrip heeft van wat er gelezen wordt.
Wil je wel aan de slag met begrijpend lezen door middel van werkbladen of werkboekjes? Hieronder tips van goed werkbare boekjes.
Bijvoorbeeld:
Websites met tips voor thuisonderwijs:
- Begrijpend lezen oefenen; groep 3 t/m 8
- Oefenplein begrijpend lezen; groep 3 t/m 8
Tot slot helpt het het meest door ‘gewoon veel te lezen’. Begrijpend lezen kun je op vele manieren oefenen, maar de basis is veel lezen, waarbij uiteraard het plezier het belangrijkst is!
Spelling
Met spelling kun je bepaalde spellingsregels centraal stellen per week, zodat een bepaalde categorie extra onder de aandacht komt. Daarnaast is het belangrijk eerder aangeboden categorieën te herhalen, zodat dit kan beklijven.
Bij het eerste aanbod van een nieuwe regel is het belangrijk dat kinderen eerst auditief woorden horen waar deze regel in voorkomt; zeg hardop een aantal woorden waar de regel in voorkomt. Vraag wat hen opvalt aan de woorden. Laat de woorden nog niet zien. Als duidelijk is wat de regel is, maak je de woorden zichtbaar en gaan de kinderen de woorden schrijven.
De verwerking van spelling kan op heel veel manieren. Hiervoor zijn diverse werkbladen online beschikbaar, maar je kunt ook heel goed zelf manieren van verwerken bedenken.
Suggesties voor thuisonderwijs:
- Schrijf een verhaal waarin de woorden geregeld langskomen
- Maak een woordslang
- Schrijf de woorden in een kleurplaat
- Maak een dictee voor een ander met de woorden
- Regenboogwoorden: schrijf de woorden op, elke letter met een andere kleur
- Speel galgje met de woorden
- Hussel de woorden en laat een ander de woorden goed opschrijven
- Maak flitskaartjes met de woorden. Laat ze kort zien en laat je kind het woord opschrijven
- Leg flitskaartjes met woorden aan de ene kant van de kamer. Laat je kind er naartoe lopen, 1 woord onthouden, teruglopen naar de andere kant van de kamer en het woord daar opschrijven. Weet je kind het woord nog? Ga door tot ongeveer 10 woordjes geoefend zijn. Meteen een beetje bewegen tussendoor!
Websites met tips voor onderwijs thuis:
- Spelling oefenen groep 3, 4, 5, 6, 7, en 8
- Taalblobs; adaptief spellingprogramma waar ik veel mee werk. De kinderen vinden het een heel leuk en fijn programma, wat op verschillende apparaten goed werkt. Zeker een aanrader om te proberen!
- Taalzee; adaptief spellingprogramma
Uiteraard zijn er nog veel meer websites die spellingsoefeningen aanbieden, werkbladen die je kunt printen.
Op de website van de CED groep vind je een overzicht van de leerlijnen spelling per jaargroep. Zo kun je zien welke regels er in een bepaald leerjaar behandeld worden.
Rekenen; tips voor thuisonderwijs
Rekenen is vooral een kwestie van veel doen. Maar dit kan natuurlijk op heel veel manieren! Voor kinderen is het heel belangrijk rekenen niet alleen vanaf papier te doen. Om inzicht te krijgen in wat ze doen, is het belangrijk te ervaren hoe iets zit, te zien wat er gebeurt.
Het is prima om kinderen sommen te laten maken in een werkboekje of op een werkblad, maar dit is de verwerking. Eerst moet voor een kind duidelijk zijn wat het doet, snappen wat er gebeurt. Dit geeft bij thuisonderwijs veel mogelijkheden tot experimenteren. Gebruik materialen en laat een kind ook zijn lijf gebruiken (getallen springen bij jonge kinderen bijvoorbeeld), ga bouwen als je een les over meten geeft, gebruik recepten bij bakken of koken om les te geven over gewicht of inhoud, wees creatief in hoe je getallen en bewerkingen in je huis kunt toepassen.
Suggesties voor thuisonderwijs:
- Terugtellen oefenen als de magnetron aanstaat;
- Stel geregeld vragen over de klok, bijvoorbeeld; we gaan over een kwartier eten. Hoe laat is het dan? Hoe laat was het een halfuur geleden? We gaan over 20 minuten weg, hoe laat is het dan? En over 30 minuten?;
- Hoe ver is het nog rijden? Hoe hard rijden we nu, dus wat is onze gemiddelde snelheid?;
- Krijgt je kind zakgeld; hoe lang moet je sparen om te kunnen kopen wat je wilt?;
- Bordspelletjes zijn een goede oefening met tellen;
- Speel Yahtzee of rummikub;
- Flitskaarten voor het automatiseren; vriendjes van 10 (7 en 3, 6 en 4, enz.), splitssommen (2+7=9, 3+6=9, enz.), keersommen, dubbelen, halven;
- Gebruik speelkaarten om de tafels te oefenen; haal alle kaarten boven 10 eruit. Leg een 4 in het midden, die tafel ga je oefenen. De rest van de kaarten verdeel je. Om de beurt draai je een kaart om, dat maakt een keersom, bijvoorbeeld 8×4. Wie het eerst het antwoord weet, krijgt de kaart;
- Hoe groot is het grasveld, de tafel, hoe lang is de huiskamer, wat is de oppervlakte van de tafel, enz.
Gebruik de lijst ter inspiratie voor meer ideeën en vergeet leuke rekenspelletjes niet! Heb je zelf een leuke suggestie? Leuk als je het hieronder in de reacties deelt!
Bijvoorbeeld:
Websites met tips voor onderwijs thuis:
- Rekentuin; adaptief rekenprogramma,
- Rekenblobs; adaptief rekenprogramma waar ik veel mee werk. De kinderen vinden het een heel leuk en fijn programma, wat op verschillende apparaten goed werkt. Zeker een aanrader om te proberen!
- Junior Einstein; ook online veel fijne oefeningen,
- Rekenen oefenen; groep 3 t/m 8
- Wijzer over de basisschool; rekenen oefenen
- Diverse rekenboekjes via Bol
Diverse websites als tip voor thuisonderwijs:
- Squla; Ouders kunnen een account afsluiten. Zit je tijdelijk thuis, maar ben je wel bij een school ingeschreven? School kan een Squla-account aanmaken, dat voor kinderen beschikbaar is onder schooltijd,
- Junior Einstein; Gericht op begrijpend lezen, maar de andere schoolvakken zijn ook beschikbaar,
- Heutink voor thuis; Educatieve uitgeverij met ook veel tips voor thuisonderwijs,
- Pinterest; een oneindige bron van informatie met lesideeën voor thuisonderwijs! Mijn tip; zoek ook zeker op Montessori onderwijs. Op Pinterest vind je ontzettend veel inspirerende suggesties voor thuis vanuit het Montessori gedachtengoed; leer het mij zelf te doen!
Onderwijs omvat meer
Uiteraard is bovenstaande lijst met tips voor thuisonderwijs alles behalve compleet! Onderwijs aan kinderen heeft veel meer om het lijf. Dit artikel is informatief bedoeld om je handvatten te geven bij het begeleiden van je kinderen als ze thuis (tijdelijk) onderwijs volgen.
Het sociale aspect van onderwijs moet je zeker niet onderschatten, evenals het feit dat kinderen ook veel moeten bewegen! Geef ze daar voldoende ruimte en tijd voor en waak ervoor alleen maar vanuit boeken, computer en werkbladen te werken. Leren kan op heel veel manieren.
En vergeet deze niet!
Zeggen dat een trampoline onmisbaar is, is misschien wat kort door de bocht, maar aan de andere kant; je leest niet voor niets bij reviews van ouders vaak dat het de beste aankoop ever was voor hun kind…
Save on Pinterest:
Soms gebruik ik affiliate links. Je betaalt hiervoor nooit iets extra. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.