fbpx

Thuisonderwijs met Les van Tes

Thuisonderwijs met Les van Tes is een vorm van onderwijs die ontstaan is doordat er bij ouders een behoefte is naar (tijdelijke) begeleiding bij thuisonderwijs. Doordat ouders bijvoorbeeld toch liever thuisonderwijs geven, of doordat ze hun reisplannen uit hebben moeten stellen en met leerplicht te maken krijgen. Met veel plezier speel ik in op deze behoefte bij gezinnen. Wat ik voor je kan betekenen lees je hier op deze pagina, maar stuur me zeker een bericht als je meer wilt weten.

Waarom thuisonderwijs?

Er zijn heel veel verschillende redenen te bedenken waarom ouders kiezen voor thuisonderwijs. Of dit nu tijdelijk is of permanent. Er is veel informatie over te vinden op internet en thuisonderwijs-ouders ontmoeten elkaar met regelmaat, digitaal en in het echt, om elkaar te stimuleren en inspireren in het onderwijs.

Sta je aan het begin van je zoektocht naar informatie over thuisonderwijs, dan kan ik je van harte de website van de Nederlandse vereniging voor Thuisonderwijs aanbevelen. Hier vind je al veel juridische en praktische informatie. Op deze pagina licht ik toe wat ik voor je kan betekenen.

thuisonderwijs, zelf lesgeven, les van tes, homeschooling, unschooling, afstandsonderwijs, onderwijs op afstand, hulp bij thuisonderwijs

Thuisonderwijs met Les van Tes, onderwijs op afstand

Wel een school in beeld

Gezinnen begeleiden die een periode naar het buitenland gaan en graag het onderwijs voor die periode goed geregeld willen hebben, doe ik alweer een tijdje. Letterlijk onderwijs op (soms grote) afstand. Vrijwel altijd is dit in samenspraak met de school van een kind, waar ze voor die tijd op zaten (of nog zitten). Wil je hier meer informatie over, dan verwijs ik je graag naar de pagina van Les van Tes die over dit onderwerp gaat.

Geen school (meer) in beeld

Sinds 2020 is er een tweede dienst ontstaan. En dat is de groep ouders die kiezen voor thuisonderwijs, niet per se op reis of naar het buitenland gaan, maar wel graag (tijdelijke) begeleiding van een leerkracht op afstand willen. Bij deze gezinnen is er meestal niet (meer) een school betrokken, willen ouders vaak loskomen van het schoolse systeem en willen ze met hun kind zelf bepalen hoe ze het onderwijs vorm gaan geven. Thuisonderwijs naar behoefte!

Veel ouders vinden dit aanvankelijk een uitdaging. Met hun hart voelen ze dat dit de juiste keus is, ze willen het onderwijs in Nederland graag anders zien. Of in ieder geval flexibeler in de mogelijkheden. Maar omdat dit wettelijk gezien ingewikkeld is, kiezen ze voor thuisonderwijs, maar zijn wel op zoek naar wat handvatten om dit te realiseren.

Hoe help ik jou?

Ik zorg er samen met jullie voor dat ik een plan opstel om met het onderwijs aan de slag te gaan. Dat kan op veel manieren en is maatwerk, afgestemd op jullie behoefte.

Waar kun je dan aan denken? Onderwijs naar behoefte, unschooling, projectmatig of juist wel meer schools onderwijs, maar dan thuis. Er zijn vele wegen naar Rome en we kijken samen naar wat bij jullie past, en passen dit gedurende de tijd dat ik jullie begeleid, waar nodig, aan.

Ik werk sinds kort met een 10-rittenkaart (10 voor de prijs van 9) van (video)call- momenten die we gebruiken voor onderwijs. In die calls coach ik jou als ouder of geef ik les aan je kind.

Ik werk met verschillende leermiddelen; digitale middelen, maar net zo graag met opdrachten waarbij je kind gebruik maakt van ‘hoofd, hart en handen’; creatieve opdrachten, opdrachten waar ik je uitnodig naar buiten te gaan, enzovoort.

Ik stel een plan op voor een periode van een aantal weken waarbij we vooraf bedenken wat we in die tijd willen doen; wat wil je kind leren? Het leerdoel ontstaat door de vraag wat je kind wil leren. Hoe leuk is dat en hoe bevrijdend? Echt thuisonderwijs naar behoefte. Dit is vaak een combinatie van zeer vrije opdrachten met veel ruimte voor eigen inbreng en meer schoolse opdrachten om bepaalde vaardigheden te leren beheersen.

Wat doe ik niet?

Ik kan je niet helpen bij het verkrijgen van een vrijstelling. Ik kan je wel vooraf helpen te bekijken op welke grond je een vrijstelling kunt aanvragen. Maar de eerder genoemde vereniging voor Thuisonderwijs heeft hier meer kennis van. Ik kom om de hoek kijken als we praktisch met het thuisonderwijs aan de slag gaan. Me om informatie vragen mag natuurlijk altijd, maar ik kan je niet helpen bij de aanvraag van een vrijstelling van de leerplichtwet.

Het kind in zijn of haar eigen leerkracht

Het is onderwijs op afstand, dus het vraagt inzet van jou als ouder je kind hierbij te begeleiden. Jij als ouder bent de leerkracht, al zie ik het meer als coach. Als het goed is gaat je kind de kracht van leren zelf ervaren en komt het in zijn of haar eigen leerkracht te staan.

Het vraagt zelfstandigheid van je kind om aan de slag te gaan. Ik ben de begeleidende coach op afstand die het proces in de gaten houdt en waar nodig aanstuurt, bijstuurt en uitleg geeft. En ik kan inhoudelijk voor het onderwijs zorgen (de informatie, de opdrachten, etc.).

Wie ben ik?

Waarom kan juist ik je begeleiden bij het thuisonderwijs? Enerzijds werk ik al bijna 20 jaar in het (Montessori)onderwijs. Anderzijds heb ik ook thuisonderwijs gegeven aan onze kinderen toen wij een periode in het buitenland waren. Ik heb 2 kinderen die op school vaak hun intrinsieke motivatie missen, maar die bij de thuisonderwijsperiode met regelmaat een andere kant lieten zien. Als ouder en als leerkracht balanceer ik tussen de meerwaarde die ik zie in thuisonderwijs en hoe ik tegelijkertijd geniet van het begeleiden van kinderen in hun leerproces. Met Les van Tes heb ik de mogelijkheid deze 2 te combineren!

Kort overzicht

Kortom, deze dienst is niet zomaar zwart-wit in een lijstje te vangen. Juist omdat het volledig maatwerk is. Laat het me dus zeker weten als je vragen hebt en of je twijfelt of dit iets voor jullie kan zijn. De whatsapp-knop werkt goed en een mailtje sturen kan altijd.

Oke, dan toch een klein lijstje met een paar mogelijkheden:

  • (video)Calls per keer of met een 10-rittenkaart
  • Onderwijsplan met vooraf afgesproken periode
  • Begeleiding per vakgebied (in overleg), met afwisselende leermiddelen (less is more); (werkbladen met) opdrachten, digitaal, werkboek, materialen om creatief mee aan de slag te gaan, etc.
  • Verslaglegging van de ontwikkeling

Meer weten?

Stuur me zeker een mailtje of appje als je meer wilt weten. Een eerste call (van ongeveer een halfuur) is altijd gratis. Zo kunnen we rustig bekijken of en wat ik voor jullie kan betekenen en of we een klik voelen om samen aan de slag te gaan! En kijk ook zeker vast even bij ‘Informatie en prijzen’ van Les van Tes, gericht op onderwijs onderweg. Dit geeft je vast een aardige indicatie.

Thuisonderwijs naar behoefte geven aan je kind, kun je heel goed zelf, maar het kan wel heel fijn zijn daar (in het begin) wat coaching bij te krijgen van een leerkracht op afstand; Thuisonderwijs met Les van Tes.


Save on Pinterest:

begeleiding bij thuisonderwijs, starten met thuisonderwijs, les van tes, afstandsonderwijs, unschooling, homeschooling, zelf lesgeven
zelf lesgeven, homeschoolen, thuisonderwijs beginnen, hoe start je met thuisonderwijs, onderwijs op afstand

Dit artikel is informatief bedoeld. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Een vrijstelling voor het onderwijs kun je niet via mij regelen. Soms vind je op mijn site affiliate links. Je betaalt hiervoor niets extra. Je leest er meer over bij ‘terms & conditions’.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×