rekenles op zee

Rekenles op catamaran, hoe is dat?

Veel gezinnen dromen ervan en sommigen doen het ook echt: Een lange tijd naar het buitenland met hun gezin. Met schoolgaande kinderen betekent dat meestal ook dat je tijdens je reis ook je schoolwerk doet.

Hoe is dat in de praktijk en hoe ziet zo’n dag er uit? Gezinnen die werken of gewerkt hebben met Les van Tes vertellen hoe zij dit aanpakken en hoe dat is: onderwijs op reis.

In dit artikel vertellen Caroline en Maarten vanaf hun catamaran op zee hoe dit voor hun gezin is; schoolwerk vanaf een catamaran. Zij zijn in het voorjaar van 2024 vertrokken.

Op onze zeilboot zijn werkdagen de schooldagen

Caroline en Maarten vertellen:

Op zeilboot @C ruimen we in principe alle werkdagen van 9 tot 12 in voor onderwijs. Hierbij worden we enorm geholpen door de structuur die Les van Tes ons biedt. De basis zijn de reguliere lessen van Tes die we aanvullen met extra lessen over uiteenlopende onderwerpen. Zondagavond spenderen we vaak samen aan het voorbereiden van de week. In de praktijk is moeder Caroline de juf en probeert vader Maarten met zoontje Flynt (kleuterleeftijd) bootklussen te doen en hem weg te houden bij zijn zussen.

De voorbereiding hebben we ook bij Tes gevolgd en dat heeft ons veel geleerd over hoe het systeem werkt en wat je allemaal moet regelen voor vertrek. Grote uitdaging was nog wel om te snappen welke boeken we allemaal nodig hadden. De logica van de indeling van de boeken en welk boek samen hoort met welk vakkenpakket is nog best een uitdaging. 

onderwijs op reis

Telwerkje, groep 2

leren lezen op reis

Woordflitsen, groep 3

Zelf les geven is nog best wel pittig. Er is veel afleiding aan boord van een kleiner broertje, een mooie omgeving en afkoeling in het water. Daarin zijn we steeds beter ons ritme aan het vinden en Tes helpt ons hier enorm bij al is het maar om structuur in de weken te krijgen en te weten dat we met de juiste zaken bezig zijn.

Met enige regelmaat krijgen we gasten aan boord en de tegenprestatie is ook altijd dat het bezoek een gastles moet geven over een onderwerp wat hem/haar boeit. Zo hebben we al een dag visles gehad, een ochtend over de ‘growth mindset’ en PR les met een heus interview met een bekende nederlander! Voor beide kanten blijkt dit heel erg leuk te zijn!

les van tes op zee

Na een eerste aarzeling vanuit school (ze mogen van leerplicht gewoon echt niet meewerken op welke manier dan ook), is het contact met de juffen nu heel erg leuk. Er wordt periodiek met de hele klas ge-videobelt en er gaan kaarten en brieven over en weer. Ook hier voor beiden kanten eigenlijk hele mooie leerervaringen en is ons contact met de juffen misschien nog wel intensiever dan voorheen.

Voor ons ook wel heel erg prettig want de kinderen moeten ooit ook echt wel weer naar school.

Meer weten over de mogelijkheden van onderwijs op reis? Kijk bij de informatie over Les van Tes en neem vrijblijvend contact op.