Dat scholen langer dicht blijven,is inmiddels duidelijk. De al geldende maatregelen blijven van kracht tot eind april. En dat betekent dat scholen t/m de meivakantie dicht blijven. Er loopt een onderzoek om erachter te komen in hoeverre kinderen het virus verspreiden. Ook al lijken ze minder vatbaar voor het virus zelf. Maar de resultaten van dit onderzoek laten waarschijnlijk nog een paar weken op zich wachten. In de week voor 28 april zal er opnieuw gekeken worden naar deze maatregelen en besloten worden of de scholen weer open kunnen in mei. Wat betekent het voor het thuisonderwijs, nu de scholen langer dicht blijven?

Ik verwachtte dat de boodschap zou zijn dat scholen dicht blijven t/m de meivakantie. En dat ze er achter de schermen rekening mee houden de scholen gesloten te houden tot de zomervakantie. Dit is zeker niet wenselijk en niet direct iets waar vanuit gegaan wordt. Maar we moeten het ook niet onmogelijk achten.

coronavirus, basisschool dicht, thuisonderwijs, zelf lesgeven, les van tes, scholen dicht meivakantie

Wat betekent het voor het thuisonderwijs nu scholen langer dicht blijven?

Nu scholen langer dicht blijven, vind ik het als leerkracht belangrijk om nu na te denken hoe ik het onderwijs dat ik geef hier zoveel mogelijk op in kan stellen voor mijn leerlingen thuis. Deze eerste periode van thuisonderwijs was vastgesteld voor 3 weken. Scholen zijn meteen in de actie gegaan om het onderwijs zo snel en zo goed als mogelijk voor te bereiden om thuis door te kunnen laten gaan. Voor 3 weken.

Stilletjes spraken we als collega’s af en toe wel uit dat het ook best wel eens langer zou kunnen gaan duren. Maar goed, allereerst moesten we toch echt de eerste weken op de rit krijgen. En dat is gelukt. Is het ideaal? Nee, maar de kinderen kunnen in ieder geval wel aan het werk blijven.

Wat betekent het voor jou als ouder nu scholen langer dicht blijven?

Ik kan me zo voorstellen dat je je als ouder nu ook eerst gefocust had op deze eerste 3 weken. De eerste week was vooral overleven, uitzoeken hoe alle ballen hoog gehouden konden worden, ze soms keihard laten vallen en verdelen wie wanneer wat doet. Wie helpt de kinderen met het schoolwerk (bij deze mijn grote respect voor de alleenstaande ouder die nu zeker een hoop op het bordje heeft liggen), wanneer kun je zelf werken of heb je een vitaal beroep en hoe regel je dan de opvang?

Op al die dingen lag de focus in de eerste week. Om mij heen hoor ik van veel ouders dat de 2e week rustiger verliep. Het lijkt al wat gewoner te worden. Maar als je ook in je achterhoofd houdt dat het rond 6 april weer klaar is, dan is het voor de meesten wel vol te houden.

De 3e week kickt in

En deze 3e week is weer voor veel gezinnen anders. Gezinnen die het nu op een prettige manier op de rit hebben, gezinnen waar de teugels mogen vieren en het thuisonderwijs geen eerste prioriteit heeft (om overigens vaak heel legitieme redenen) of gezinnen waar kinderen of ouders het echt wel ingewikkeld vinden om alles geregeld te krijgen!

Je zal je 7e of 8e groeper maar moeten uitleggen hoe je breuken gelijknamig maakt of je ziet deelsommen voorbijkomen, terwijl je zelf een staartdeling zou maken. Je kind ziet water branden als je daarmee aan komt zetten. Maar ook kinderen in groep 3 en 4 die het soms echt heel lastig vinden om hun aandacht bij het werk te houden, terwijl ze zo graag lekker met de Lego willen spelen.

De 3e week kickt in. Dagen werkt je manier van aanpakken wel en op een dag slaat het volledig de plank mis, lijkt het. Logisch ook, maar dat kan je wel eens een heel onrustig en vervelend gevoel geven. Want nu weet je dat het nog wat langer gaat duren!

Maar dan blijven de scholen dicht tot de meivakantie

Wat dan? Ik denk dat het handig is om voor jezelf en met elkaar de balans op te maken. Wat werkt wel en wat werkt er niet? Hoe bevielen de afgelopen weken, was het voor iedereen te doen? Hoe voelt iedereen zich, mentaal en fysiek? Zijn we nog oké met elkaar? Noteer voor jezelf de plussen en minnen en trek je conclusies.

Nu het thuisonderwijs langer gaat duren, wil je dat er een (nieuwe) routine komt die duidelijk is en gewoon wordt. Zeker voor kinderen, maar ook voor jezelf. Als je daarin voor jezelf overzicht kan krijgen, kan er rust komen in de hectiek en onzekerheid die er nu is. Durf ook uit te spreken wat je hiervoor nodig hebt. En kijk of je kinderen onder woorden kunnen brengen wat zij nodig hebben. Of dat jij hier voor hen woorden aan kan geven.

Betekent voorspelbaarheid dat je strakke schema’s moet hebben?

Zeker niet. Kijk wat werkt voor jullie als gezin. Waar hebben jullie behoefte aan? Als dat betekent dat er geen schema is, is dat ook helemaal prima! Zolang het voor jullie maar werkt. En durf het aan te passen als iets toch niet goed bevalt. Het is voor iedereen roeien met de riemen die we hebben. Het is puzzelen in de tijd, wie wanneer wat doet en wie wanneer op welke computer kan werken. Als je die al tot je beschikking hebt (heb je die niet of echt niet genoeg? Neem dan zeker contact op met school, zij willen je hier vast bij helpen).

Wij hebben het schema bijvoorbeeld versoepeld na de eerste week. Geen strakke tijden, maar wel duidelijkheid door de dag. Ik ben vanaf dag 1 van thuisonderwijs bijvoorbeeld gestopt met het wekken van de kinderen. Dit was meestal niet nodig, maar toen de scholen nog open waren, waren er dagen dat ik ze wel eens wakker moest maken voor school (zeker toen het nog donker was). Ik laat ze zelf wakker worden en rustig de dag opstarten. Ik ben zelf tot 9 uur met mijn klas aan het Zoomen. Vanaf 9 uur beginnen zij op het laatst aan hun schoolwerk. Tot die tijd kunnen ze wat voor zichzelf doen en kan ik, zonder gestoord te worden, met mijn klas Zoomen. Beginnen ze eerder dan is dat natuurlijk prima.

Voor mijn kinderen werkt het het best om vakken als rekenen, taal en spelling in de ochtend te doen, dan hebben ze hier de meeste focus voor. In de middag is er op dit moment en zo lang het nog mag, ruimte om buiten te spelen. Mits ze zich aan de regels houden. Daarnaast werken ze dan aan de andere opdrachten van school die ze erbij hebben gekregen (werkstuk maken, opdrachten voor geschiedenis, enz.). Ik laat ze hierin zelf kiezen wat ze doen. Ze hebben een weekplanning van school gekregen waarop ze het werk kunnen afstrepen.

scholen dicht meivakantie, coronacrisis, basisscholen dicht, thuisonderwijs, online les krijgen, les van tes, afstandsonderwijs, scholen langer dicht

Wat inspiratie voor het buitenspelen:

Mega populair blijven ze; trampolines! Kunnen kinderen in ieder geval hun energie flink kwijt.

Onze jongens blijven hier fan van. En ik op dit moment ook! Want met een nerf-gevecht houden ze in ieder geval 1,5 meter afstand. 😉

Het is nu nog te koud, maar als straks de zwembaden dichtblijven, wil vast iedereen een zwembad voor thuis.


Thuisonderwijs voor een langere periode

Nu scholen langer dicht blijven, krijgt het thuisonderwijs toch ook een andere lading. Waar de eerste weken er vooral op gericht waren dat kinderen zoveel mogelijk verder konden met hun werk, zal er door scholen waarschijnlijk ook gekeken worden naar een structurele invulling van het werk nu het thuisonderwijs langer duurt. Misschien gaan leerkrachten (nog) meer lessen online geven en misschien kan er meer aangepast worden per kind. De leeftijd van de kinderen is hier natuurlijk ook belangrijk. Een groep 7 zal anders les krijgen dan een oudste kleuter bijvoorbeeld.

Houd er rekening mee dat, naarmate er meer rust en structuur in het thuisonderwijs komt, het werk dat kinderen vanuit school krijgen kan veranderen. Dat scholen bijvoorbeeld de hoeveelheid aanpassen. Dat er meer ruimte komt om te kijken naar de individuele behoeftes van leerlingen. Maar ook hoe het sociale aspect van naar school gaan, toch een beetje kan blijven doorgaan. Maar dan digitaal. Bij mij op school zijn we inmiddels ook beginnen met individuele zoom-momenten. Even een kwartiertje met een kind alleen kunnen praten, te vragen hoe het gaat, of er genoeg hulp is, hoe het werken thuis is of er vragen zijn. Het is zo fijn om even aandacht te hebben voor elk kind. Heel belangrijk voor hen ook!

Wat betekent het voor je kind nu scholen langer dicht blijven?

Tot slot wil ik benadrukken dat het heel belangrijk is om je kind in de gaten te blijven houden op het emotionele  en sociale vlak. Je hebt je kinderen nu natuurlijk heel veel om je heen, er kan op dit moment een heleboel niet en voor een kind is er in een korte tijd echt heel veel veranderd. Ze mogen niet naar school, kunnen de meeste vriendjes niet zien, opa’s en oma’s mogen ze niet bezoeken, alle sport- of muziekactiviteiten gaan niet door. En dat kun je merken in hoe ze hun gevoelens uiten. Hun gedrag kan veranderen. Wees daar alert op en realiseer je dat dit een normale reactie is in een abnormale situatie.

Voel je bij jezelf soms ongeduld en veel emotie? Besef dan dat ook dat niet erg is en heel logisch in deze situatie. Hoe je er op reageert is wel belangrijk. Loop bijvoorbeeld even weg, laat je kind uitrazen voordat je reageert. Neem een kort moment voor jezelf, al is het maar om even een paar keer diep adem te halen. En ga dan naar je kind terug. Benoem wat je ziet, maar veroordeel het niet. Kijk wat je kind op dat moment nodig heeft en bespreek het. Of kom er later op terug.

Bij mijn kinderen komen de beste gesprekken vaak als ze in bed liggen en ik er nog even naast ga liggen. Op zulke momenten kan ik soms ook terugkomen op iets wat eerder gespeeld heeft. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de leeftijd van je kind. Bij jonge kinderen is het juist wel nodig er meteen op terug te komen, omdat ze in hun ontwikkeling nog bezig zijn oorzaak en gevolg aan elkaar te koppelen.


Meer informatie:

Omdat de ontwikkelingen rondom het coronavirus snel gaan en er geregeld nieuwe maatregelen zijn, heb ik een speciale pagina online gezet. Hier heb ik al mijn artikelen rondom thuisonderwijs in deze periode verzameld. Neem zeker even een kijkje als je meer antwoorden op je vragen zoekt. Of je komt op een makkelijke manier terug op deze pagina.

Nieuw: Het Klets-Kwartier!

Nu het thuisonderwijs in de kinderschoenen staat en loopt, komt er langzaam meer gelegenheid voor leerkrachten om ook les te geven aan de kinderen. Soms met de hele klas, soms individueel. Dit zal per school verschillen. En hangt ook af van de behoefte van een kind.

Toch vraagt het nog steeds veel van je als ouder om je kind hierbij te begeleiden. En dat kan soms best discussies of frustraties opleveren als je kind de uitleg van jou niet wil aannemen of accepteren. Ook hebben veel kinderen de behoefte om even met een juf te praten, hun verhaal kwijt te kunnen hoe het met ze gaat.

Daarvoor heb ik nu een speciale actie: Het Klets-Kwartier!

Voor meer informatie en hoe ik jullie hierbij kan helpen:


Wat inspiratie voor het buitenspelen:

Kubb is een ontzettend leuk spel om met elkaar te spelen. Geschikt voor meerdere leeftijden. Zeker een aanrader!

De lolo bal is back! Alweer een tijdje trouwens. Goede oefening meteen voor ze in balans!

Voorjaar betekent vaak knikkertijd! Vraag eens naar de afspraken, ze zijn echt (hier althans) anders dan bij mij vroeger.

Save on Pinterest:


thuisonderwijs scholen langer dicht, coronavirus, les van tes, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8
scholen dicht tot meivakantie, les van tes, coronacrisis, thuisonderwijs, afstandsonderwijs, samen leren, zelf les geven

Via de website van het RIVM vind je actuele informatie. Via de site van de Rijksoverheid vind je actuele informatie over het coronavirus en onderwijs (thuis).

Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere mensen verder te helpen. Soms gebruik ik affiliate links. Je betaalt hiervoor nooit iets extra. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.