Fleur reist samen met Michael en hun kinderen Julie (3) en Given (2) op dit moment door Europa met hun omgebouwde expeditie truck Manfred. Reizen met je gezin tijdens corona, hoe doen zij dit? En hoe ervaren zij het? Fleur schreef een gastblog voor Travelling the Young ones om hun verhaal te delen.

“Samen de wereld over reizen was altijd al een droom van ons. En we hadden een doel: hard werken, geld verdienen, en dan zo vroeg mogelijk met pensioen gaan om deze droom te verwezenlijken. Maar dingen gaan niet altijd volgens plan…”

Gezin op reis, reizen met kinderen, manfred and the fam, reizen en corona, covid en reizen

Wanneer ontstonden onze reisplannen?

Het begon allemaal met de verkoop van de zaak van Michael, nu zo’n vijf jaar geleden. Michael had tot begin dit jaar een eigen bedrijf. Hij zat in de internationale handel van zware wegtransportmiddelen (vandaar ook op reis met een vrachtwagen 😉 ). Het was een familiebedrijf welke hij 13 jaar geleden had overgenomen van zijn vader. We maakten ieder jaar wel een wat langere reis van 4 tot 5 weken. Inmiddels hadden we alle werelddelen al een keer bezocht (behalve Antarctica). Maar een trip van een langere periode achtereen zat er de eerstkomende 30 jaar vanwege het bedrijf niet in. Dachten we… Totdat Michael zijn bedrijf plots goed kon verkopen.

“Het leven is te kort om alleen te dromen”

Door de verkoop van de zaak zagen we mogelijkheden en namen we tijd om daarbij stil te staan. In plaats van alleen maar op de automatische piloot te gaan, doen wat ‘hoort’ en wat de maatschappij doorgaans van ons verwacht, zijn we eens goed gaan nadenken over wat we willen in ons leven. Het leven gaat zo snel aan ons voorbij. En ook wij dreigden vast te zitten in een patroon van carrière maken, geld verdienen, doen wat hoort. Ook wij verloren bijna uit het oog wat we echt belangrijk vinden in het leven. Namelijk zoveel mogelijk tijd met elkaar en met onze kinderen doorbrengen. Ze worden zo snel groot. We wilden een eenvoudiger leven, waarin het minder om werk draait. En natuurlijk wilden we de wereld zien.

SpeelgoedSpeelgoed

En zoals Michael altijd zegt ‘het leven is te kort om alleen te dromen’. We dachten: ‘Waarom wachten tot we gepensioneerd zijn?’ We hebben doorgaans vaker spijt van dingen die we niet gedaan hebben. Uit angst, geen risico durven nemen. En veel mensen die wachten gaan het uiteindelijk nooit doen, of krijgen de kans niet het te doen. Later is allang begonnen…

reizen met je gezin tijdens corona, manfred and the fam, reizen met kinderen, gezin op reis

Met een expeditie truck en onze twee kinderen de wereld over, dát was onze droom

Zo gezegd zo gedaan. Na een jarenlange voorbereiding zouden we op 30 april naar Canada vliegen, om daar onze wereldreis te starten. Met een expeditie truck en onze twee kinderen de wereld over, dát was onze droom. We hadden het plan om eerst naar Alaska af te reizen, daar de zomer door te brengen en vervolgens via de westkust naar beneden af te reizen. Sowieso door Canada en Amerika. Daarna hadden we nog geen concrete plannen. Ons huis was verkocht en er was een plekje op de boot voor Manfred (onze expeditie truck) gereserveerd. Vliegtickets waren geboekt en onze ellenlange ‘To Do list’ was grotendeels afgevinkt. We waren er helemaal klaar voor en het was zó mooi getimed: 30 april moesten we ons huis opleveren, en diezelfde middag zouden we naar Canada vliegen. Maar toen kwam Covid-19 om de hoek zeilen, die roet in het eten gooide…

Tot half maart waren we optimistisch. Daarna begonnen we wat onrustig te worden. Zou de pandemie gevolgen hebben voor ons vertrek? Toen de VS z’n grenzen sloot, waren we er vrijwel zeker van dat Canada zou volgen. En dat gebeurde ook… Niet lang daarna werden onze vliegtickets geannuleerd.

“We hadden de lastigste provincie uitgekozen om te starten”

Wat nu? Reizen met je gezin tijdens corona, kunnen we dat? Aangezien bij de pakken neerzitten niet in onze aard zit, bedachten we snel een plan B. Michaels ouders boden ons aan om zo lang in hun tweede huis te verblijven. Dankbaar aanvaardden we dit aanbod en, ietwat halsoverkop, verhuisden we onze belangrijkste spullen naar hun huis. Toen die klus erop zat, vroegen we ons af wat we eigenlijk aan het doen waren. We waren immers niet gestopt met werken om vervolgens in een huis van iemand anders (hoe fijn ook) te gaan zitten ‘afwachten’.

ReizenReizen

Als reizen binnen Nederland wél mogelijk is, waarom gaan we dat dan niet doen? En zien we dat als een generale repetitie voor onze ‘grote reis’. Zodoende vertrokken we 30 april niet naar Canada, maar naar Zeeland. Dat viel overigens nog vies tegen, want het was ontzettend lastig om een overnachtingsplek te vinden. Alle park4night plekken in Zeeland waren met rood lint afgezet, en de campings waren gesloten. We hadden de lastigste provincie uitgekozen om te starten. 😉

reizen door Europa met camper, expeditie truck, reizen met gezin, gezin op reis

Een Canadareis werd een Europareis

Een maand lang reisden we door Nederland en deden we veel mooie plekjes aan. Het was totaal geen straf. Wat is ons eigen landje toch mooi en divers! Na een maand gingen de grenzen binnen de EU langzaam weer open, en besloten we een Europareis te gaan maken, totdat we de oversteek naar Canada konden maken.

Inmiddels zijn we in België, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Hongarije, Tsjechië, Frankrijk en Spanje geweest. Vooral Slovenië heeft ons versteld doen staan: wat een prachtbestemming. We hadden regelmatig het gevoel alsof we tóch in Canada waren. En er zijn ook nog eens beren. 😉

Momenteel bevinden we ons in Portugal. We hebben het plan om hier te overwinteren. Daarna zien we wel weer.  En wat Covid-19 betreft denken we dat we hier veiliger zitten dan in Nederland. We zijn veel in de natuur, houden afstand van andere mensen en we vermijden mensenmassa’s.

tijdens covid reizen door Europa met je gezin, avonturen sparen, reizen met kinderen

Levensechte ervaringen zijn belangrijker voor ons geluk dan alle dingen die je kunt kopen

Volg je gevoel. Je hart is je kompas. Voelt het fijner en veiliger om in eigen land te blijven? Doe dat dan. Dan doe je wat het beste is voor jullie gezin op dit moment.

Willen jullie, ondanks de huidige pandemie, toch gaan reizen? Ga er dan voor. Luister niet te veel naar anderen maar zoek uit wat wél kan. Er is nog zoveel mogelijk, al zijn het niet jullie oorspronkelijke reisplannen. Dat is mede waarom we onze avonturen graag delen. Om andere mensen die dit aanspreekt te inspireren en aan te aanmoedigen om uit hun comfortzone te stappen. Om het avontuur waarvan ze dromen gewoon aan te gaan!

Terugkijkend op de afgelopen maanden zijn we blij dat we ervoor hebben gekozen tóch te gaan reizen in plaats van thuis af te wachten. Het ziet er niet naar uit dat de huidige situatie snel overgewaaid is. We moeten er daarom allemaal het beste van maken. We hebben het idee dat we dat op deze manier zeker doen. We hadden de ervaringen (of ‘de avonturen’ zoals de kinderen het noemen) van de afgelopen zes maanden niet willen missen. Het reizen met elkaar heeft ons al zoveel gebracht.

Ik denk dat levensechte ervaringen veel belangrijker zijn voor ons geluk dan alle dingen die je bij elkaar kan kopen. En ik denk dat we door middel van het reizen en het samen zijn nóg meer met elkaar verbonden zijn dan we al waren. Het maakt wat dat betreft niet veel uit in welk land we ons bevinden. En het voordeel van nog in Europa zijn, is dat familie ons nog gemakkelijk kan opzoeken, want die missen we wel!


Wil je weten hoe je zo’n lange reis goed voorbereidt? Wat je allemaal moet weten en geregeld wilt hebben vooraf, zodat je tijdens je reis en achteraf niet voor verrassingen komt te staan? Je vind al deze informatie in het boek waar ik je hier meer over vertel en waar je een gratis Sneak Preview van kunt krijgen. Of klik op de afbeelding van het boek om te bestellen.


24/7 Bij elkaar, met de kinderen; ze meegeven dat je niet hoeft te doen ‘wat hoort’

We vinden het heerlijk om met onze kinderen te reizen. We genieten enorm van alle tijd die we met ze kunnen doorbrengen. Want liefde en aandacht, dat kun je kinderen ons inziens niet genoeg geven. Zeker zo in hun eerste levensjaren, die toch de fundering zijn voor hun verdere leven. We merken dat het reizen ze zó goed doet. De kinderen lijken wel harder te groeien, op álle fronten. Ook schept het een band om iedere dag weer samen nieuwe dingen te ontdekken, en de verwondering in elkaars ogen te zien.

Het reizen heeft het ons al heel wat gebracht. Onze dagen zijn stressvrij, we zijn veel meer uitgerust en we staan gelukkiger in het leven. Dat voelen de kinderen natuurlijk ook. We zijn echt een beetje ‘ontsnapt’ aan de alledaagse hectiek van het leven.

“Er zijn van die dagen dat werkelijk álles lijkt mis te gaan.”

We zijn er ook van overtuigd dat het reizen ontzettend leerzaam voor de kinderen is. Met eigen ogen zien hoe de seizoenen veranderen, hoe je een kampvuur maakt, hoe je brood bakt of kookt op het vuur. Hoe bloemen, planten en dieren uit de natuur heten en ze met eigen ogen zien, en ga zo nog maar even door. Vandaag nog rende Juul naar een plantje, plukte het en riep uit “Kijk mama, munt! Voor de thee!” Had ze zelf in het wild gevonden en herkend. En wie kan zeggen dat hij zijn naam heeft leren schrijven in het zand op een strand in Portugal? 😉

We vinden het ook mooi om de kids op deze manier te kunnen meegeven dat je zelf kan kiezen hoe je je leven wilt inrichten. Dat je niet hoeft te doen wat ‘hoort’ of wat doorgaans van ons verwacht wordt. Er zijn zoveel alternatieven. Leef je leven!

reizen met je gezin tijdens covid-19, reizen met kinderen, wereldreis met kinderen, reizen en school

Buiten zijn helpt om in balans te blijven

Natuurlijk kan het reizen met kinderen ook pittig en vermoeiend zijn. Er zijn van die dagen dat werkelijk álles lijkt mis te gaan. De kids zijn moe, zitten elkaar constant in de haren en het maakt niet uit wat je doet, alles is verkeerd (‘neee, niet die schoenen, neee ik wil geen staart in mijn haar, nee ík wil dat speeltje, en zo kan ik nog wel even doorgaan). Eigenlijk is dit niet anders dan het leven thuis, behalve dan dat je er zo full time reizend geen ‘break’ van hebt. Wat ons meestal goed helpt is om zo snel mogelijk naar buiten te gaan. Dan voelt iedereen zich doorgaans weer beter. Wat we ook wel doen is dat we zelf even een ‘time out’ nemen. Even alleen wandelen over het strand, een stukje hardlopen, fietsen of even kletsen bij de ‘buren’ wanneer die er zijn.

In de avonden hebben we tijd voor elkaar. Meestal kijken we dan even samen het nieuws, een filmpje of kletsen we wat. Of we videobellen met vrienden in de cabine met een glaasje wijn erbij, dan voelt het nét alsof we een avondje ‘uit’ zijn.

tijdens corona reizen met je gezin, reizen met kinderen, europa met camper, wereldreis met kinderen

En de toekomst?

We hebben nog geen idee tot wanneer we fulltime zullen reizen. ‘Tot het leuk is’, is ons motto. Mochten we nog een paar jaar doorgaan, zouden we op afstand kunnen werken. Michael kan op commissiebasis zijn werk in de handel van zwaarwegtransport voortzetten. Ik werkte als psycholoog en kan dit ook op afstand hervatten, via beeldbellen of telefoontherapie. Maar het kan ook zo maar zo zijn dat we volgend jaar weer een huis kopen en het reizen met Manfred in de schoolvakanties voortzetten. We gaan zien tot wanneer het leuk is!


Pin deze op foto om dit artikel op te slaan op Pinterest:

door Europa reizen met je gezin tijdens corona, expeditie truck, reizende families, avonturen sparen, kinderen op reis
Manfred and the fam op reis door Europa, expeditie truck, reizen met kinderen, digital nomad, tussenpensioen, locatie onafhankelijk werken

Volg Fleur en Michael via Instagram en YouTube

Kleine disclaimer: Reizen met je gezin tijdens corona, er zijn mogelijkheden genoeg. Kijk goed naar waar je je zelf prettig bij voelt, naar wat er mag en naar wat er geadviseerd wordt. Alleen jij kan voor jezelf (en je gezin) beslissen of je het verstandig vindt in deze tijden op reis te gaan en hoe je dit doet. Hierin nemen wij, vanuit Travelling the Young ones, geen standpunt in. We willen informatie en verhalen geven en delen, zodat jij voor jezelf kunt afwegen wat voor jou het best passend is.


Geïnspireerd geraakt? Lees ook het verhaal van deze reislustige families!

overlanders Afrika, gezin op reis, reizen met kinderen, wereldreis, tussenpensioen
nomadic family, reizen met kinderen, locatie onafhankelijk werken
reizen met kinderen, inspirerend gezin, wereldreis met kinderen

Reacties onderdaan of het delen van dit artikel vind ik fijn om zo anderen weer te inspireren, dank je wel!. Soms gebruik ik affiliate links. Je betaalt hiervoor nooit iets extra. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong