Reislustig gezin: @familie_zwarts_in_zweden

fam zwarts op wereldreis

Hoi! Wij zijn Sebastiaan, Maaike, Eva en Tijn. Begin 2022 besloten we ons leven helemaal om te gooien. Huis verkopen, banen opzeggen en (het moeilijkste) afscheid nemen van familie en vrienden. En toen gingen we op reis!

1.5 jaar zwierven we rond over de wereld. Wat een geweldige ervaring, helemaal met de kinderen! Wat hebben we veel gezien en geleerd onderweg, leuke mensen leren kennen, maar vooral heel veel tijd samen. 

Na 1.5 jaar merkten we dat nieuwe plekken die we bezochten steeds minder indruk maakten. We werden reismoe (nooit gedacht dat we daar last van zouden krijgen ). Het was tijd voor een vaste plek, maar niet in Nederland…

De kinderen lieten ons met heel andere ogen naar een land kijken

Toen we (Sebas en Maaike) nog geen kinderen hadden, waren we al gek op reizen. Samen bezochten we veel mooie plekken en bij terugkomst begonnen we met het plannen van onze volgende reis.

We bleven doorreizen toen onze dochter Eva werd geboren. Ook toen onze zoon Tijn geboren werd, bleven de reiskriebels onverminderd. De kinderen genoten er net zo van als wij en lieten ons met heel andere ogen naar een land kijken. Het leuke is dat je met kinderen vaak veel sneller contact hebt met de lokale bevolking. 

De wens was er al snel om langer te gaan reizen. Dus besloten we voordat Eva leerplichtig werd, twee maanden op reis te gaan. De bedoeling was om naar Alaska en West Canada te gaan, maar toen kwam Corona en ging de wereld op slot. 

Thuiskomen na 2 maanden viel best tegen

We hadden alles geregeld met werk. Sebas kon ouderschapsverlof opnemen en ik had heel veel overuren die ik kon gebruiken. De vraag bleef: Konden we wel gaan? Noord-Amerika moesten we uit ons hoofd zetten, maar Europa was wel weer grotendeels open. Dus reisden we twee maanden door Europa. Wat was dit fijn! De tijd samen, de rust en de vrijheid. 

Na twee maanden kwamen we thuis en pakten we ons oude leven weer op. Maar dit viel best wel tegen. Het langer reizen smaakte naar meer. Samen met de kinderen bespraken we onze plannen. Tijn was destijds 4 en vond alles best, zolang pappa en mamma er maar waren. Eva was 6 jaar en twijfelde, want dan zou ze haar vriendinnen en familie moeten missen. Hiervoor bedacht ze zelf een oplossing; regelmatig ook weer even stoppen in Nederland om iedereen te zien. Zo gezegd zo gedaan.

Met iedereen aan boord besloten we het roer om te gooien. We verkochten ons huis en namen (deels) ontslag. Totdat we vertrokken hadden we de tijd om alles uit te zoeken. We zochten veel op internet, belden heel veel met instanties en deden mee aan de cursus ReisWijs van Tessa. 

Omdat we ons uitschreven in Nederland hadden we niet meer te maken met leerplicht. Maar de school waar de kinderen op school zaten wilden ons graag helpen en gaven lesmateriaal voor een jaar mee. Super fijn! Dat was onze leidraad voor het onderwijs onderweg.

Ver weg zijn van iedereen, is soms best naar en lastig

In juni 2022 vertrokken we met onze kleine Toyota Aygo. Onze eerste bestemming was de Noordkaap. Daarna stond alles nog open. Uiteindelijk bezochten we twintig landen en reisden we bijna anderhalf jaar rond. Binnen en buiten Europa. We hebben heel veel mooie plekken gezien en leuke dingen gedaan. Wilde dieren bekijken in Zuid Afrika, snorkelen op Curaçao, skiën en kerst vieren in de sneeuw in Canada, road-trippen door Amerika, in T-shirt in de sneeuw spelen in het verrassende en prachtige Montenegro, op een gletsjer lopen in IJsland en nog heel veel meer. 

We hebben genoten van deze tijd, maar natuurlijk is er ook een keerzijde. Toen bijvoorbeeld de kinderen allebei ziek werden. Op zo’n moment mis je een eigen plek en wil je rust en niet bezig zijn met het omboeken van vluchten en accommodaties. En als het thuis niet goed gaat met de mensen van wie je houdt, dan voel je je soms wel echt heel naar en ver weg.

In totaal reisden we bijna anderhalf jaar over de wereld. Maar op een gegeven moment merkten we dat het enthousiasme van het reizen van plek naar plek minder werd. We genoten nog steeds, maar als we weer vertrokken naar een nieuwe plek begon het meer als ‘moeten’ te voelen in plaats van iets leuks. We hadden last van reis-moeheid. En dus besloten we het roer weer om te gooien.

De rust, natuur en het klimaat in Zweden trok ons meer

way2serendipity vuurtje

We wilden niet meer in Nederland wonen. De rust, natuur en het klimaat in Zweden trok ons meer. En dus zochten we vanuit Amerika een huurhuis in Zweden. Vanuit daar zochten we verder naar een koophuis. En dat is gelukt! We wonen nu net een maand in ons nieuwe huis en dat bevalt heel erg goed. Wat het leven ons hier verder gaat brengen? We gaan het zien. En of we weer (langer) gaan reizen? Ja, sowieso. De kinderen hebben hier immers 10 weken zomervakantie! Maar voor nu eerst rust en onze nieuwe omgeving ontdekken. 

Heb jij ook plannen om te gaan reizen of te emigreren? Wij kunnen alleen maar zeggen doen! Volg je droom. Wij dachten altijd wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat het toch niet bevalt? Dan zijn we zo weer terug in Nederland, maar hebben we het in ieder geval geprobeerd. En als je vragen hebt, stuur ons gerust een berichtje.