Reislustig gezinnen: @carlijnottens.nl

Bom dia! Wij zijn Ronald (37), Carlijn (33), Nina (0) en Lucky. Op dit moment wonen wij – tijdelijk – op het wonderschone Madeira. Tijdens onze wereldreis een aantal jaar geleden werd het zaadje gepland om ooit een huis in het buitenland te kopen. De grootste rijkdom? Een leven in en met de natuur. Dat is dus ook wat we onze dochter Nina mee willen geven.

Carlijn werkt als Business Coach en helpt ondernemers om zichzelf vrij te spelen in hun bedrijf. Ronald renoveert en verhuurt vastgoed in Nederland. Met die kennis en kunde denken we hier op Madeira mooie dingen te creëren.

Ik was eerder voor lange tijd op Madeira geweest en was verliefd geworden op dat eiland.

Wanneer is de wens om langer naar het buitenland te gaan gekomen?

In 2018 hebben we samen een wereldreis gemaakt. Van roadtrippen door West-Amerika, tot snorkelen op Fiji. Het was echt de reis van ons leven. Ik denk dat hier een zaadje is gepland om ooit ergens in het buitenland een huis te kopen.

Wat zijn jullie als eerste gaan uitzoeken en regelen?

We zijn als eerste op pad gegaan om uit te zoeken waar we precies wilden wonen. Ronald is klusser / investeerder en heeft veel woningen opgeknapt om te verhuren. Ons eerste idee was dus een kluswoning ergens in Europa op een plek die we met de klusbus konden bereiken. 😉 In april 2023 hebben we bijna twee maanden door Noord-Italië gereisd. We hebben daar verschillende opknappers bekeken, maar op de een of andere manier werd ik niet enthousiast. 

Ik was eerder voor lange tijd op Madeira geweest en was verliefd geworden op dat eiland. Dus EIGENLIJK wilde ik veel liever op Madeira wonen dan ergens anders in Europa. Echter is Madeira alleen per vliegtuig bereikbaar, wat we een groot nadeel vinden. Aangezien we graag een klusproject wilden kopen, betekent dat dat we al het klusmateriaal opnieuw moeten kopen (of laten verschepen) of het hele project uitbesteden.  Echter werden we gewoon niet enthousiast van Italië waar we eerder waren. Vanuit ons hoofd hadden we bedacht dat dit onze ideale bestemming zou zijn, maar het voelde niet zo.

Toen we in augustus 2023 naar Madeira gingen, waren we wederom op opslag verliefd. We vonden binnen een week een bouwval die qua locatie helemaal aan onze droom voldoet. We besloten een bod te doen en binnen een maand was het van ons. Op dit moment (april 2024) zijn we weer op Madeira om onze droom verder vorm te geven. 

Het idee is om nog een huis te kopen, daar in te gaan wonen en dan op termijn de bouw van ons huis op onze grond te starten. Huurprijzen zijn extreem hoog op Madeira, vandaar dat we ervoor gekozen hebben nog een huis te kopen ipv huren. Good to know: in veel gevallen kun je als buitenlander ook een hypotheek krijgen in Spanje, Italië of voor ons dus Portugal. Also good to know: ze financieren hier maximaal 80%, je moet dus wel eigen geld meenemen. 

Als we wakker werden, zwommen we in ijskoude bergmeren om op te frissen

Wat hebben jullie met jullie huis gedaan? 

We hebben ons huis in Nederland nog. Op termijn gaan we dit opzeggen. We huren het huis waar we in wonen in Nederland en hebben verschillende investeringen (woningen en appartementen) voor de verhuur in Nederland. 

Wat vond je het lastigst bij de voorbereidingen van een langere reis en hoe ben je hiermee omgegaan?

We hebben de keuze gemaakt om iets in het buitenland te kopen, toen ik zwanger was. Het aller lastigste vind ik dus dat ik onze dochter nu ‘weghaal’ bij haar familie (opa’s en oma’s) in Nederland. Daar heb ik me heel schuldig over gevoeld richting onze families (die haar dus moeten missen), maar ik gok dat dit onderdeel is van het proces. 

Wat is de mooiste ervaring tot nu toe?

De mooiste ervaring zit hem voor mij in de kleine dingen: Laatst gingen we na mijn werk spontaan roadtrippen. We belandden in het noorden van het eiland bij prachtige natural pools waar we zwommen terwijl de zon onder ging. Op zo’n moment knijp ik mezelf echt even en ben ik intens gelukkig dat we met ons gezin zoveel vrijheid hebben gecreëerd. Leven in en met de natuur is voor mij de grootste rijkdom die er bestaat.  

Wat zijn de mindere kanten of ervaringen van het reizen?

Op dit moment zou ik eigenlijk vooral het gemis van familie zeggen. Voorheen had ik daar niet zo’n last van als ik langer op reis was. 😉 Nu met de komst van onze dochter Nina is dat echt veranderd. We videobellen een paar keer per week, maar ik kan voelen dat opa en oma haar enorm missen. Daar kan ik me heel schuldig om voelen. Dat vind ik het moeilijkste onderdeel van in het buitenland wonen.

Welk land heeft het meeste indruk gemaakt?

Tijdens onze wereldreis een aantal jaar geleden hebben we heel veel verschillende landen gezien, elk land heeft op zijn eigen manier indruk gemaakt. De herinneringen die het meest zijn blijven hangen zijn bijv. scooteren door hele afgelegen dorpen in het Noorden van Vietnam. Alles is daar ZO anders. Ik kan me herinneren dat we op pad waren met de scooter en het keihard regende. We werden toen uitgenodigd bij een gezinnetje om even te komen schuilen en spelletjes te spelen met de kids. Mensen zijn zo gastvrij, echt fantastisch. Ook Nieuw-Zeeland heeft heel veel indruk gemaakt. We hebben daar 6 weken lang in een heel simpel busje gekampeerd. Als we wakker werden, zwommen we in ijskoude bergmeren om op te frissen. Daarna maakten we de mooiste wandelingen. Voor mij voelde dat echt als pure vrijheid. Leven in en met de natuur. Iets wat we nu hier op Madeira ook willen creëren door veel buiten te zijn, onze eigen groente en fruit te verbouwen en dagelijks de zee in te gaan.  

Sinds we weer op Madeira zijn voel ik aan alles dat dit nu de beste plek is om te wonen met ons gezin

Wanneer zijn jullie begonnen met investeren en waar hebben jullie in geïnvesteerd?

Mijn eerste investering maakte ik 14 jaar geleden in een appartement waar ik eerst zelf een jaar gewoond heb en daarna tot op heden verhuurd heb. Mijn vriend begon in 2017 en heeft inmiddels verschillende appartementen opgeknapt en in de verhuur. 

Jullie zijn concreet bezig met vastgoed in het buitenland, is dat een geleidelijk proces geweest of was dit direct al een plan?

Dit proces is geleidelijk gegaan. Als je me dit 10 jaar geleden verteld had, had ik je niet geloofd. 😉 Sinds onze wereldreis in 2018 hebben we altijd wel de droom gehad om iets in het buitenland te kopen. Voor erbij dachten we toen nog. Gaandeweg is dat plan steeds concreter geworden. Toen afgelopen jaren in Nederland bleek dat er allerlei nieuwe regels tbv het verhuren van vastgoed kwamen, zijn we ons nog beter gaan verdiepen in buitenlands vastgoed. Omdat het in Nederland steeds minder lucratief is, is het proces in een stroomversnelling gekomen. In combinatie met de komst van onze dochter Nina besloten we de stap nu te zetten. Op die manier kunnen we de komende jaren, voordat ze naar school moet, ‘proeven’ hoe het leven in het buitenland ons bevalt. 

Zijn jullie van plan te emigreren of part-time in Nederland te wonen?

In eerste instantie riep ik altijd dat we deels in Nederland zouden blijven en deels op Madeira zouden gaan wonen. Dit was natuurlijk ontzettend vanuit veiligheid haha. Sinds we weer op Madeira zijn voel ik aan alles dat dit nu de beste plek is om te wonen met ons gezin. Ik vind de kwaliteit van het leven hier veel hoger, omdat we dus meer in de natuur zijn. Verder is het leven hier simpel en overzichtelijk. De focus ligt hier veel meer op echt leven, dan een leven in de rat race.

Hoe zien jullie het onderwijs voor jullie dochter in de toekomst, ben je daar al over aan het nadenken of nog niet?

Hier hebben we het uiteraard heel veel over gehad samen, zeker met onze plannen om naar het buitenland te verhuizen. Hoe ik het nu voor me zie, is dat ik Nina wel naar een normale school wil laten gaan. Dus geen thuisonderwijs wil geven. Wij zijn in die zin natuurlijk niet op reis, maar wonen in het buitenland. Zoals mijn beleving nu is, is het voor haar het beste om naar school te gaan waar ze vriendjes en vriendinnetjes kan ontmoeten. Ook denk ik dat een bepaalde mate van stabiliteit, dus naar 1 basisschool ipv steeds verkassen, het beste is. Maar dit is vooral gebaseerd op mijn eigen ervaringen toen ik jong was, dus we staan uiteraard ook open voor nieuwe input. Die we hier zeker gaan krijgen met alle expats op Madeira. Nina is natuurlijk nog maar 5 maanden oud (nov ’23 geboren), dus we hebben nog alle tijd om dit uit te pluizen. We zijn wel specifiek NU naar Madeira vertrokken, omdat we voordat ze leerplichtig is, willen weten of we in het buitenland blijven wonen of dat we wel weer terug naar Nederland gaan. Daar hebben we nu dus nog zeker 4 jaar voor om dat te ontdekken haha.

Wat zou je gezinnen willen meegeven die overwegen een huis te kopen in het buitenland?

Trek een periode uit en ga echt volop huizen kijken in het land dat je aanspreekt. Op Idealista (de ‘Funda’ van Italië, Spanje en Portugal) kun je wel een beeld krijgen van wat er te koop staat, maar je moet het echt voelen. Zo hebben wij lang gedacht dat we in Italië gingen investeren, maar toen we daar eenmaal een paar maanden rond gingen rijden en bezichtigingen deden, voelde we er helemaal niks bij. Terwijl we op Madeira echt direct een thuisgevoel hadden en er ook veel investeringskansen zien. Win-Win. 

Wat zou je tegen andere ouders willen zeggen die nog aan het begin staan en dit ook graag zouden willen? (reizen en/of investeren)

Ik kan maar een ding zeggen: DOEN. De tijd komt niet meer terug, dus zonde om te blijven twijfelen. Het is het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven. Of je nu in een baan zit, ondernemer bent, 3 kinderen hebt of welk ander ‘excuus’ je gebruikt om veilig thuis te blijven: Er bestaat altijd een oplossing waardoor het wel kan. Je hebt altijd een keuze. 🙂 Het zal echt niet altijd makkelijk zijn, ook wij hebben hele pittige tijden gekend in het hele avontuur hier op Madeira, maar je wordt echt beloond!