Reislustig gezin: Campfam.on.expedition voor onbepaalde tijd op reis

fam zwarts op wereldreis

Wij zijn Maarten, Linda, Jara (2011) en Stijn (2016). Samen met onze hond Goos zijn wij
@campfam.on.expedition en wij reizen vanaf februari 2024 fulltime met onze expeditietruck de wereld over!

Hoe dit alles begon?

Dat vragen wij ons ook wel eens af, want reizen was niet iets wat wij van huis uit meekregen. Toch zei iets ons in 2012 dat wij een camper moesten huren voor onze eerste vakantie als gezin. Vanaf dat moment waren we verkocht en al snel was daar onze eerste eigen camper.

Braaf bleven we het Nederlandse huisje, boompje, beestje leven volgen, terwijl ons verlangen bleef knagen

Ieder vrij moment gingen we op pad, het gevoel van niet meer naar huis willen werd met de dag sterker. De vrijheid, het buitenleven, nieuwe plekken en culturen ontdekken. En vooral, fulltime samen herinneringen maken. Het camperleven bracht ons een geluksgevoel wat wij niet eerder hadden ervaren.
Voor we het wisten waren Jara en Stijn leerplichtig. De Nederlandse grenzen voelden als muren, waar wij alleen tijdens schoolvakanties overheen konden. Braaf bleven we het Nederlandse huisje, boompje, beestje leven volgen, terwijl ons verlangen naar een lange reis als gezin bleef knagen.
Buiten zittend in onze tuin tussen de schuttingen, gaven we ons gevoel in april 2022 weer eens woorden. Langere tijd reizen als gezin met onze camper, dat was pas echt wat wij wilden. Niets leek ons alle vier mooier, dan fulltime samen op avontuur met ons huis op
wielen.
Wat moest er dan nog veranderen voor we ja durfden te zeggen op deze droom, vroegen we
ons hardop af? Geen enkel antwoord kon ons verlangen nog stillen. Die lange reis ging er komen, hoe dan ook. Binnen 3 maanden wilden we klaar zijn om een half jaar door Europa te trekken.

Om problemen met leerplicht te voorkomen besloten we ons uit te schrijven

Het uitzoeken van alle regelzaken begon. We volgden een webinar bij Stayontour en schaften de handleiding “Tijdelijk vertrekken naar het buitenland” van Travellingtheyoungones aan.
Zo maakten we onze eigen to do list en werkten die stap voor stap af.
Ons huis konden we aan een bekenden verhuren, op het werk werd onbetaald verlof opgenomen. De basisschool stond ervoor open het onderwijs op afstand voort te zetten. Om problemen met leerplicht te voorkomen besloten we ons uit te schrijven.
Hardop bespraken we geregeld met de kids waar we in de voorbereiden stonden. Rondom
hun onderwijs, inpakken van spullen, afscheid nemen van familie en waar heen te gaan werden ze nauw betrokken.

5 Maanden lang beleefden we ons ultieme geluksgevoel

Kort voor ons vertrek kregen we te maken met een plotseling overlijden. Onze droom leek in duigen te vallen, tot we deze gebeurtenis konden zien als signaal dat wij juist nu onze droom moesten waarmaken. In juli 2022 vertrokken we met onze buscamper Europa in. Een vast reisplan hadden we niet, alleen landen en vele vlaggetjes in google maps waar we graag heen wilden.

We beleefden ons ultieme geluksgevoel, 5 maanden lang. Het kon echt; samenleven op een paar m2, schoolwerk op afstand, uitdagingen die reizen biedt samen overwinnen en ontelbaar veel herinneringen maken. Vanaf dat moment wisten we het zeker, wij gaan voor een fulltime reisleven.

Onze reis eindigde een maand eerder door opnieuw een plotseling overlijden.
Rouwverwerking moest even voorrang krijgen, maar zodra we konden zagen we ook dit als signaal om richting onze droom door te pakken. Deze keer met een huis op wielen zoals in onze stoutste dromen, een 4×4 expeditietruck.

Alle avonturen samen zijn onbetaalbaar

way2serendipity vuurtje

We kochten een Belgische brandweerwagen, bouwden hem met hulp om naar expeditietruck en verkochten ons stenen huis. Deze keer werden vaste banen opgezegd en nieuwe werkzaamheden als digital nomad gestart. Voor het onderwijs werd bij Stijn opnieuw een samenwerking met zijn basisschool afgesproken. Jara wilde graag haar voortgezet onderwijs via de wereldschool voortzetten.

Inmiddels is ons nieuwe leven gestart en reizen we met onze truck door Europa. De Balkan, en dan vooral Albanië, heeft de vorige reis ons hart gestolen. Toch maken we nu eerst ons rondje Spanje af, waar de vorige reis zo plotseling eindigde.

Geen moment hebben we spijt van onze keuze voor dit reizende leven. Alle avonturen samen blijven onbetaalbaar, zeker nu Jara en Stijn tieners zijn en over niet al te lange tijd hun eigen pad gaan volgen. De soms lastige dingen, zoals het missen van familie en vrienden, samenleven in een kleine ruimte en omgaan met dingen die anders gaan dan gedacht, doorleven we samen en komen we zo altijd weer te boven.

Op Instagram en onze website delen wij onze belevenissen. Deels om familie en vrienden zo
met ons mee te laten reizen. Maar ook om iedereen te laten zien dat dromen, hoe onmogelijk ze soms ook lijken, waarheid kunnen worden. Zeg ja tegen je droom, ga de beren op de weg aan en durf je hart te volgen!