Reislustig gezinnen met Avonturen Verzamelen

Hoi, Wij zijn Rein, Kimm, Seb (11 jr), Kai (7 jr) en hondje Fibi. 

Sinds december 2021 wonen wij in onze camper en hebben we al heel wat landen doorkruist. Onze reis begon in Spanje en Portugal. Daarna verkenden we Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. Voor de winter reden we terug naar Spanje om vanaf daar de overtocht naar Marokko te maken. We hebben daar ons visum van drie maanden helemaal vol gemaakt en een geweldige reis gemaakt. Daarna hebben we Andorra, de Franse Alphen en Luxemburg verkend. Nu zijn we heel even in Nederland om straks weer te vertrekken om helemaal naar de Noordkaap te reizen. Wat we daarna gaan doen? Wie zal het zeggen……. 

In de auto naar huis repeteerde ik wat ik tegen Rein zou gaan zeggen. Eerder had hij niet heel enthousiast gereageerd op mijn hersenspinsels om het anders te gaan doen.

Ons leven is niet altijd zo geweest. Het was tijdens de lockdown begin 2021 dat het besef kwam dat we iets moesten doen met onze gevoelens van onvrede over de manier waarop ons leven op dat moment was ingericht. We hadden alles waarvan we dachten dat we gelukkig zouden zijn. Een lekker huis met uitzicht op een natuurplas, twee auto’s, een goed lopend online bedrijf en een goede baan in loondienst. En toch waren we niet gelukkig. De oudste had het lastig op school. Hij kwam vaak met veel stress en huilend uit school, liep achter op het ‘gemiddelde’ maar ging opeens als een speer toen wij hem thuisonderwijs gingen geven tijdens de lockdown. 

Alles bij elkaar heeft het ervoor gezorgd dat ik (Kimm) op een avond bij een vriendin zat en voor het eerst echt uitsprak dat ik ongelukkig was in deze situatie en dat ik het anders zou willen. Samen fantaseerden we over een ander, vrijer leven. “Waarom gaan jullie niet in een camper wonen en verkopen jullie alles wat je hier hebt?” vroeg ze mij. En het zaadje was geplant. 

In de auto naar huis repeteerde ik wat ik tegen Rein zou gaan zeggen. Eerder had hij niet heel enthousiast gereageerd op mijn hersenspinsels om het anders te gaan doen. Bij thuiskomst gooide ik het er meteen maar uit en tot mijn grote verbazing zei hij meteen “JA!!” En dat was dat. Het was februari en we stelden een datum. 1 december zouden in onze camper vertrekken. 

We maakten een lijst van dingen die we moesten gaan regelen. We namen 9 maanden om ons huis te verkopen, al onze spullen uit te zoeken, te verkopen, weg te geven of naar de kringloop te brengen. Na een zoektocht van twee maanden kochten we ons nieuwe huis op wielen, gingen we in gesprek met de school van onze kinderen en regelden we alle andere zaken die we ook op ons lijstje hadden staan. Wij hebben Trello hiervoor gebruikt. Super handig en overzichtelijk.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierige wezens. Het leerproces begint al heel vroeg en dit proces stopt niet opeens als ze vier worden.

We hebben ervoor gekozen om onze kids hier al vrij snel bij te betrekken. We wilden dat ze ook actief betrokken waren bij de zoektocht naar ons nieuwe huis op wielen. Ze vonden het vanaf het begin af aan een gaaf plan en gingen ieder weekend vol enthousiasme mee campers kijken.

We hebben ervoor gekozen om de kids onderweg te onderwijzen door middel van Self Directed Learning. Ook wel Unschooling genoemd. Maar eigenlijk vind ik die term niet helemaal kloppen. Voor de ouders gaat deze term wel op. Het loslaten van alles wat je als ouder vroeger meegekregen hebt en vertrouwen hebben is het hele proces. 

Kinderen zijn van nature nieuwsgierige wezens. Het leerproces begint al heel vroeg en dit proces stopt niet opeens als ze vier worden. Waarom moeten ze dan opeens wel een strak leerprogramma gaan volgen? Deze vraag heeft ons ertoe laten besluiten dat we voor een manier van onderwijs hebben gekozen die voortkomt uit de nieuwsgierigheid en de innerlijke motivatie van het kind zelf. Als het kind weet waarom het iets wil leren is het heel erg gemotiveerd om iets te leren. Ieder kind doet dit op zijn eigen manier en eigen tempo. Als ouder is het de kunst om het tempo van je kind te blijven volgen en het vooral niet te vergelijken met andere kinderen. 

Om een voorbeeld te geven. Kai heeft altijd gezegd dat hij ging leren lezen als hij 7 werd. Dus voor zijn 7de verjaardag kreeg hij een e-reader van ons en zijn we gestart met leren lezen. We zetten daarvoor wel de gangbare methodes in die ook op school worden gebruikt. Kai heeft leren lezen aan de hand van de Veilig Leren Lezen methode. 

Ook leren de kinderen veel van alle verschillende landen die we aandoen. Doordat we meestal meerdere maanden in een land zijn leren ze van de cultuur, de mensen en de natuur. Ze hebben onderweg goed Engels leren spreken en kunnen zich goed redden. De wereld is een grote leerschool en wij zijn heel dankbaar dat we onze kids op deze manier kunnen laten leren. Zonder stress en op hun eigen tempo.

Reizen vraagt veel van je stressbestendigheid en van je relatie.

Wij vinden het reizen geweldig. Het kent zijn ups en downs. Zo hebben we in Noorwegen in september tot 5 avonden achter elkaar het noorderlicht mogen zien. Het was echt magisch. Samen met twee andere reizende gezinnen zaten we op een strand rond een kampvuur toen we het de eerste avond langzaam aan zagen ontstaan. Wat een geweldige ervaring was. 

Op een strand in Noorwegen speelden we Expedition Robinson na inclusief de vuurmaak proef. 

Onze reis door Marokko was ook 1 grote ontdekkingsreis. Wat een verrijking voor de ontwikkeling van de kinderen en van onszelf. Deze reis heeft ons op een andere manier laten kijken naar de welvaart in Europa. 

Ook alle ontmoetingen met andere reizende gezinnen en de mooie kampvuur gesprekken mogen niet ontbreken. 

Maar er is ook een keerzijde, het gemis van dierbaren in Nederland draag je overal met je mee. En situaties waarin je bijvoorbeeld vast komt te zitten in mul zand tot aan de as of een waterpomp die het opeens begeeft waardoor je nergens meer water hebt in de camper, de motor die melding geeft waarmee je meteen moet stoppen vragen veel van je stressbestendigheid en zeker ook van de relatie. Maar we kunnen het allemaal aan! 

Wij zien wat we doen eigenlijk niet als reizen maar als een manier van leven. We werken onderweg. Rein werkt als ZZP’er in de bouwsector en ik werk als NEI-therapeut en ik doe familieopstellingen. Dit doe ik zowel online als voor de mensen die we onderweg tegen komen. 

De komende tijd duiken wij in het leven van verschillende Nederlandse gezinnen die zich in Zweden hebben gevestigd. Hoe hebben zij alles geregeld en hoe leven ze nu? Vind je het leuk om ons te volgen? Op YouTube hebben wij een kanaal waar we onze reis vanaf het begin af aan hebben vastgelegd in wekelijkse vlogs. Vanaf halverwege mei komen we terug met het vervolg van onze reis. Ook zijn we actief op Instagram en vind je ons onder @avonturenverzamelen.