In een aantal artikelen vertel ik je meer over onze hoogtepunten van Vietnam, inclusief de verblijven waar wij geslapen hebben, activiteiten die we ondernomen hebben en andere tips. Deze keer is Phong Nha Ké Bang aan de beurt.

Onze reiservaringen overgenomen van onze Polarsteps, kun je lezen door op deze link te klikken.

Hier lees je meer over Phong Nha én het nationale park Phong Nha Ké bang.
Phong Nha heeft snel ons hart gestolen. Het gebied is onder toeristen al redelijk bekend, maar veel mensen slapen in de nabijgelegen stad Dong Hoi. Zij verkennen de grotten en verdere omgeving met dagtourtjes naar Phong Nha, of eigenlijk het beschermde park Phong Nha Ké bang.

Phong Nha Ké Bang, lunch
Lunch with the lovely staff

Over Phong Nha

Het nationale park Phong Nha Ké-bang staat terecht op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het ligt zo’n 500 kilometer ten zuiden van Hanoi. Het karstgebergte heeft op dit moment zo’n 300 ontdekte grotten, maar er worden nog elke keer nieuwe grotten gevonden.

Veel mensen bezoeken deze regio onderweg van Ninh Binh naar Hué of omgekeerd. In deze omgeving zijn verschillende actitiveiten te ondernemen en deze zijn zeer afwisselend, dus voor ieder wat wils! Wij vonden deze regio echt een aanrader als je met kinderen reist. Het is er nog niet te druk, de omgeving is werkelijk prachtig, de mensen zorgen ervoor dat je je enorm welkom voelt en voor alle leeftijden is er genoeg te doen.

De grotten

Caves Phong Nha Ké Bang

Een aantal grotten is toegankelijk gemaakt voor toeristen. Met een bootje ga je richting de grotten. Sommigen beklim je eerst om vervolgens de grotten door te lopen, andere grotten bezoek je vanuit je bootje.

  • De Dark Cave is meer voor de avonturiers onder ons en deze grotten bezoek je terwijl je gezekerd bent en door water of modder moet waden of zwemmen. Onze kinderen waren hier in lengte en gewicht nog te klein voor.
  • Eén van de populairste grotten om te bezoeken is de Paradise Cave. Deze grot is in 2005 ontdekt. Hij is momenteel vooral populair door de aangebrachte verlichting. Terwijl je door de grot loopt over een houten pad, wordt de grot belicht met diverse kleuren waardoor je je in een soort droomlandschap waant.
  • In 2009 is de grot So’n Doong toevallig door een boer ontdekt. Deze grot is zo enorm dat een complete wijk van Manhattan er in zou passen, inclusief wolkenkrabbers! Het is, voor zover bekend, de grootste grot ter wereld. De grot heeft zijn eigen eco-systeem en klimaat. Sinds 2014 is deze grot in beperkte mate en tegen een zeer hoge vergoeding toegankelijk voor toeristen. Dit kan slechts een korte periode in het jaar en voor maar een maximaal aantal bezoekers. De verwachting is wel dat dit de komende jaren zal veranderen. Wil je deze grot dus bezoeken, zul je je portemonnee moeten trekken en tijdig een plekje moeten reserveren!
  • Wij bezochten tijdens ons verblijf de Tien Son grot, waarvoor we eerst zo’n 1000 treden omhoog de berg op moesten lopen. Een prachtige grot, schitterend uitgelicht. Aansluitend stapten we weer op ons bootje om daarna met de boot door de Phong Nha grot te varen. We vonden het enorm indrukwekkend om met een bootje door zo’n grote grot te kunnen varen. Deze grot heeft de langste ondergrondse rivier die door een grot loopt. Ook deze grot is schitterend verlicht.

Bij diverse homestays of hostels kun je tourtjes boeken om grotten te bekijken. In het centrum zit ook de lokale VVV waar je ook direct de boottocht kan regelen.

De duckstop

Zin in een fietstochtje zijn wij naar de duckstop gefietst. Deze regio waar de duckstop zit, is het armste gedeelte. Al decennia lang zijn kinderen hier gewend mee te moeten helpen op het land bij hun ouders om er met elkaar voor te zorgen dat er genoeg te eten is. Zoals je op veel plekken in Vietnam zult zien als je iets meer van de gebaande paden afgaat. Als je mazzel hebt, kun je als kind ook naar school.

De duckstop heeft hier ook een toeristische draai aangegeven. Je wordt hartelijk ontvangen door de kinderen en je krijgt meteen een snackje en wat drinken aangeboden, heerlijk in de schaduw. Er is zelfs wifi en 1 van de schoonste moderne openlucht wc’s die we in Azië troffen. Met ons gebrekkig Vietnamees voeren we een gesprekje. De eendenboerderij is het bedrijf en door toeristen een snelle blik met een komische twist te laten ervaren, hopen ze wat extra’s te kunnen verdienen om van rond te kunnen komen. Mr. Trump is de oude buffel die ze bevrijd hebben uit het bos waar hij vastzat. Je kan op zijn rug zitten, terwijl hij even kan afkoelen in een plomp, waarna je met ‘m op de foto kunt. Aansluitend kun je als een ware “eendenhoeder” de eendjes voeren door ze achter je aan te laten rennen en ze vanuit je handen en voeten te laten eten.


Is het gericht op toeristen? Jazeker, maar allemaal met een kleinschalige kneuterigheid dat het ondanks die toeristische benadering, eigenlijk vooral leuk is om te ervaren en met jouw bijdrage deze familie een beetje verder te helpen. Deze activiteit staat bij onze kinderen in de top 10 van onze reis! Wij hopen dat het niet veel toeristischer wordt en het deze kneuterigheid behoudt. Wil je niet de eenden voeren? Dan kun je er ook heerlijk wat eten en drinken, met de mensen praten, ondertussen even chillend in een hangmat. Je fietst er niet zomaar langs, het ligt midden in de niks, maar het is een prachtig stukje Vietnam om doorheen te rijden, waar je onderweg nauwelijks toeristen tegenkomt.

De botanische tuin

De botanische tuin is er niet één zoals we die hier kennen. Het is in feite een beschermd stuk jungle waardoor diverse wandelroutes aangegeven zijn. Dit moet je niet op je slippers willen lopen!

De route er naartoe zou wat afwisselend in hoogte zijn, maar wij dachten dat de we dat op de fiets wel konden doen. Tot we 10% voor onze kiezen kregen. Op 2 niet al te beste te kleine fietsen, en 2 kinderen achterop….. dat werd dus af en toe een stukje lopen. Op een mtb is het prima te doen en het is echt een mooie route om te fietsen, maar anders zouden we aanraden om lekker met de scooter te gaan. Achteraf was dat voor ons ook beter geweest. Maar goed, de workout hadden we weer binnen, zullen we maar zeggen.

De botanische tuin is prachtig, overal hoor je krekels, zie je vlinders vliegen en er is in het begin een restauratie waar je wat kunt eten en drinken. Neem je zwemkleding of in ieder geval een handdoek mee als je in één van de vele waterpoeltjes wilt kunnen afkoelen. Er zijn een aantal kleinere watervallen en veel locals gaan hier in het weekend naartoe om te picknicken en in het water te spelen. Er hangt een schommel boven het water waar gretig gebruik van wordt gemaakt om lekker het water in te plonzen!

Botanische tuin

Wij werden ook uitgenodigd om bij een familie aan te schuiven, mee te proosten en een hapje mee te prikken. Ontzettend gastvrij en erg leuk om te ervaren! Dit contact met de locals op deze manier, laat ons telkens realiseren dat dit is waarom we deze reis maken. In contact komen met andere culturen op een spontane manier.

Ons verblijf

Tussen de locals verblijven en hiermee in contact komen. Dat is wat wij tijdens onze reis het leukst vinden, zeker met de kinderen. Mede om die reden kiezen we ervoor te slapen in het dorpje zelf en hebben een kleinschalige homestay/bungalow gevonden een beetje aan het eind van het dorp. De reviews vertellen dat het pas net 3 maanden open is (geopend maart 2018), de bedden heerlijk zijn en het personeel allervriendelijkst.

Carambola Bungalows, Phong Nha Ké Bang

Carambola bungalows

En alles hiervan is waar. We verblijven in Carambola bungalows van Ha le Viet. Een jonge Vietnamees van begin 30. Hij is in deze regio opgegroeid, heeft vervolgens met zijn vrouw een aantal jaren in Hanoi gewoond en gewerkt en wilde graag terug naar zijn roots. Hier heeft hij het afgelopen jaar een aantal bungalows op palen neergezet, op de grond van zijn ouderlijk huis om zo samen met zijn familie een nieuwe bron van inkomsten te genereren. Want Phong Nha wordt onder de toeristen steeds populairder. Als je vanuit het centrum van het dorp naar Carambola rijdt, zie je om je heen de ene na de andere homestay de grond uit schieten. We hopen dat dit plaatsje zijn charme blijft behouden en de bewoners hier ook voor waken. Vooralsnog lijkt dit goed te lukken. Maar sla Phong Nha niet over als je de tijd hebt om het te bezoeken!

We blijven bijna een week in Carambola en leren de mensen daar goed kennen. Ha vertelt dat hij in de nabije toekomst wat grond ernaast erbij wil kopen om nog ongeveer 4 bungalows te kunnen bouwen. We snappen goed waarom. Het ligt prachtig aan de rivier de Són waar alle bootjes langskomen die onderweg zijn naar de nabijgelegen grotten. Er zijn voor gasten fietsen en scooters beschikbaar en met de fiets ben je in minder dan 10 minuutjes down town in het dorp voor kleine boodschapjes, het toeristencentrum om met de boot naar de grotten te gaan of om bij één van de vele tentjes iets te eten.

Het eten bij Carambola zelf is erg goed en afwisselend. De bedden zijn echt heel aangenaam en alles is super schoon. Wij verblijven met onze 2 jongens in een 4-persoonshuisje. Een grote slaapkamer met een tafeltje met stoelen, airco, fan en een ruime badkamer.

Tijdens ons verblijf, maken we geregeld een praatje met Ha en zijn personeel. We worden een paar keer uitgenodigd om met hen mee te lunchen in de keuken overdag als de meeste toeristen op pad zijn en wij een enkele keer rondom de bungalow blijven. Ook dit zijn mooie ervaringen, leuke gesprekken en we leren veel van deze mensen over het dagelijks leven, het harde werken, de politiek en de mogelijkheden en onmogelijkheden van het land voor de mensen zelf.

Mocht je Carambola aan je lijst toe willen voegen om de foto’s te bekijken of om er te verblijven; bekijk dan hier de foto’s en reviews van anderen.En doe ze de groeten van ons als je gaat!

Tam Son Cave

Mocht je meer accomodaties en informatie willen bekijken in deze omgeving, kijk dan hier om te zien wat je het meest aanspreekt.

Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. In mijn artikelen vind je soms affiliate links. Via deze links betaal jij niets extra. Je leest er onderaan meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong