In 2018 realiseerde ik mijn droom om maanden met mijn gezin met leerplichtige kinderen op reis te zijn.

Het bleek het begin van een veel langere reis.

Ik ontdekte mijn missie…

Portret Tessa, fotograaf: Nadine van Spanje

Foto door: Nadine van Spanje

Namelijk:

Ouders met leerplichtige kinderen helpen óók die langere reis te maken.

Zodat zij vol vertrouwen en met alle informatie deze stap durven te zetten.

Een langere tijd op een andere plek zijn verandert iets in je diepste zijn. Of misschien kom je juist terug bij wie je in essentie eigenlijk bent. Tijdens onze reis realiseerde ik me dat ik iets te delen heb, iets te geven. Aan andere ouders die ook deze droom koesteren en willen realiseren.

Inmiddels heb ik meer dan:

Gezinnen geadviseerd bij hun voorbereidingen

Leerlingen volg(d)en Les van Tes

Jaar ervaring in het onderwijs, zelf gereisd en thuisonderwijs gegeven

De reis die mijn leven veranderde

In 2010, in verwachting van ons 2e kindje, ging een leerling in mijn groep 8 voor een halfjaar op wereldreis met haar ouders. Op dat moment realiseerde ik mij dat dit iets was wat ik ook wilde. Of eigenlijk altijd al gewild had; op reis met mijn gezin. Het plantte een zaadje.

Diep van binnen wist ik 100% zeker: dit ga ik ooit ook doen met mijn gezin. Mijn kinderen de wereld laten zien. Ze laten ervaren dat er meer is dan waar wij wonen en dat een klaslokaal geen 4 muren hoeft te hebben.

Het duurde een paar jaar voordat het zo ver was, maar in 2017 wisten we dat het moment daar was om in actie te komen en onze droom te realiseren.

Als leerkracht had ik de veronderstelling dat wij met leerplichtige kinderen een vrijstelling zouden krijgen. Ik had immers een lesbevoegdheid. Dat bleek niet uit te maken; de leerplichtwet in Nederland is een schoolplichtwet.

En zo startte onze zoektocht hoe we onze reisdroom zouden kunnen realiseren op een manier die bij ons zou passen, ondanks de leerplicht.

Dat we zouden gaan, dat stond vast.

Waar liep ik tegenaan:

“It was a bumpy ride” in het begin! Vooral mentaal trouwens. Want wanneer je de mentale hobbel eenmaal genomen hebt en verder kunt kijken, zijn alle praktische zaken goed te regelen. Maar man oh man, dat heeft me echt wel kopzorgen gegeven!

 • “Hoe regelen we dat dan met leerplicht als ik niet eens zelf les mag geven?”
 • “Moeten we dan echt uitschrijven uit Nederland? Emigreren? Wat een onzin”
 • “Hoe werkt dat eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen?”
 • “Misschien is 6 weken zomervakantie wel lang genoeg.”
 • “Waarom wordt het ons zo moeilijk gemaakt? We willen onze kinderen toch alleen maar iets extra’s meegeven?”
 • “Hoe zit dat dan met de zorgverzekering, de andere verzekeringen, pensioenopbouw, mijn verlof, ons huis, wat moet ik allemaal regelen als ik uitschrijf?”
 • “Hoe zal de school reageren als we dit plan delen? Zouden ze mee willen denken? Nemen ze contact op met leerplicht voor advies?”
 • “Weet school ook dat leerplicht vervalt bij uitschrijven? Mogen de kinderen dan later weer terugkomen?”

Zal ik nog even doorgaan? Oh echt, ik heb er avonden wakker van gelegen, internet úren afgestruind naar informatie en overal was de informatie wisselend of niet compleet. Duidelijk werd me wel; elk gezin is anders, dus elke situatie is anders. En daardoor is elke weg hierin anders. Overkoepelend zag ik de meeste gezinnen uitschrijven. Maar dat voelde zó krom voor mij!

Omdat de Nederlandse leerplichtwet een schoolplichtwet is, moet een kind naar school en als een kind niet naar school gaat, ben je in overtreding. Maar schrijf je uit, dan woon je hier officieel niet meer. Maar serieus, al die moeite voor een paar maanden weg, terwijl de kinderen zoveel meer zullen leren én ook gewoon onderwijs zullen krijgen. Alleen niet binnen de 4 muren van een klaslokaal!

Hoe verkeerd kan dat zijn?

Volgens de wet dus verkeerd. En dat uitschrijven hierin een oplossing kon zijn, heb ik heel lang voor mezelf niet kunnen rijmen.

vertrekdag
Angkor Wat

Onze reis was fantastisch en intens

Reizen als gezin is intens in alle opzichten. Iedereen gaat mee zoals hij is. Je bent 24/7 bij elkaar, je dompelt je onder in nieuwe culturen en ervaringen en doordat je reis geen vakantie is, maar een levensstijl, ervaar je het gewone gezinsleven ook onderweg. De plussen en de minnen. Maar wat ontzettend bijzonder is het om samen de tijd te hebben, écht de tijd. Om van heel dichtbij alles van elkaar mee te maken.

Onze reis startte in Singapore, daar waren we relatief kort. We vlogen vervolgens naar Vietnam, waar we zo’n 7 weken doorbrachten. We keken enorm uit naar dit land en we hebben Vietnam in ons hart gesloten. Wat een heerlijk land om met kinderen doorheen te reizen! Het hoogtepunt was een scootertocht van een week met Roemer en Midas achterop door het meest prachtige gebied in Noord-Vietnam (Ha Giang region).

We vervolgden onze reis naar Laos, waar we de tijd namen in Luang Prabang. We zakten af naar het zuiden van Laos. Laos is rauwer, minder toeristisch nog, maar absoluut goed te doen om te bereizen, backpackend met kinderen. We bezochten een olifantenresort, verfden zijde voor een sjaal, bowlden tussen de locals op een jaren 80 bowlingbaan en genoten van de meest verse fruit smoothies.

Na Laos was het de beurt aan Cambodja. Angkor Wat maakten op ons allemaal een verpletterende indruk. De mystiek en uitgestrektheid van dit enorme complex voel je tot in het diepst van je vezels. Ook de kinderen waren onder de indruk en genoten er tegelijkertijd van dat je op de meeste tempels mocht klimmen. 😉 Cambodja heeft een heftige geschiedenis en we hebben de kinderen hier niet van weggehouden, maar dit met hen ervaren op een niveau dat voor hen te doen was.

De reis is voorbij gevlogen en tegelijkertijd heeft elk moment zo’n indruk gemaakt, het staat op ons netvlies gebrand. Waardoor het soms langer leek dan het was. Bijzonder hoe tijd werkt in je beleving.

Het is mooi om ook nu nog te merken hoe het indruk heeft gemaakt op Roemer en Midas.

Once a year,

go some place

you’ve never been

before.

Dalai Lama

Hoe heb ik dit gerealiseerd?

Toen we eenmaal hadden besloten wanneer we wilden gaan, moesten er een paar keuzes gemaakt worden. Ik zou ouderschapsverlof opnemen waardoor we in combinatie met aansluitende schoolvakanties een langere tijd weg konden. Een spaarbuffer hadden we al een tijd opgebouwd en de laatste maanden keken we nog eens extra kritisch naar bepaalde uitgaven en vaste lasten, zodat we nog wat meer konden sparen. We wilden ons huis verhuren, maar mocht dit niet lukken, zou onze spaarbuffer groot genoeg zijn om de tijd van de reis te overbruggen.

De mentale knop was omgegaan, we zouden sowieso gaan. Gesprekken met school werden gepland, die reageerde enthousiast, maar duidelijk was wel dat zij m.b.t. leerplicht niets konden betekenen. Het werd uitschrijven voor ons en toen ik eenmaal die beslissing had genomen, kon ik verder in mogelijkheden denken. Ook al voelde ik diep van binnen nog wel steeds het kromme van het systeem. Maar, als dit voor ons op dit moment de handigste keus zou zijn, dan werd dat het. En zo regelden we alles wat daarvoor vooraf geregeld kon worden. Van verzekeringen, tot tickets, tot het opknappen en opruimen van ons huis voor eventuele huurders. We regelden de voorbereidingen van het schoolwerk en naast al deze praktische zaken liepen ook de gewone reisvoorbereidingen door. Welke landen, waar was een visum voor nodig, pasfoto’s, dollars, bankpasjes op werelddekking, wat wilden we ongeveer per land bekijken, wat zou onze route worden en wat legden we wel vast en wat niet (het meeste niet)?

Een langere reis vraagt ook een langere voorbereiding. Of in ieder geval wat meer voorbereiding, afhankelijk van de route die je kiest, bijvoorbeeld door wel of niet uit te schrijven.

Door onze reis sta ik waar ik nu sta

De reis heeft, naast een fantastische ervaring, ervoor gezorgd dat ik nu hier sta. Met een onderneming waarbij ik jou help te realiseren wat wij gedaan hebben:

Een langere tijd naar het buitenland met je gezin, ondanks de leerplicht.

Ik zorg ervoor dat jij op de hoogte bent van alle regels die er zijn, zodat jij een keus kunt maken die bij jouw gezin past en je jullie reis goed kunt voorbereiden.

Mocht je willen uitschrijven uit Nederland, dan weet je ook wat daar bij komt kijken en hoe je dit op tijd regelt.

Ik zorg ervoor dat jij er vertrouwen in hebt, dat je met je kind het onderwijs door kunt laten lopen tijdens jullie reis, met mijn begeleiding op afstand als je dat wilt. Op jullie voorwaarden.

En hoe ging dat met school toen we terugkwamen?

Nou, zonder problemen dus! En eerlijk? Achteraf gezien had ik het zelfs nog wel wat losser kunnen doen, dat onderwijs onderweg. Ik was heel blij met het werk dat we mee hadden en de planning die ik gemaakt had voor ze. Maar we hebben regelmatig de planning aangepast. Onderweg kom je er namelijk pas achter wat echt werkt en wat niet. De kinderen stroomden moeiteloos weer in. Zij hadden hier duidelijk minder moeite mee dan wij! De eerste ochtend naar school gaan, was even spannend, maar eenmaal op het schoolplein was dat snel voorbij. En als we het dan nog over toetsen moeten hebben; ze deden het net zo goed als voor onze reis, deels zelfs beter.

Maar wat ze vooral mee hebben gekregen door deze reis is zelfvertrouwen. Een bredere kijk op de wereld, de vrijheid om op iemand af te stappen om iets te vragen, ze spreken vloeiend Engels voor hun leeftijd, ze willen niet opgaan in de massa en meedoen met de rest en kiezen liever voor waar ze vanuit zichzelf op vertrouwen. Ze hebben ervaren wat er nog meer is in de wereld en in het leven. Ze gaan liever iets leuks doen dan dat ze kicken op de nieuwste gadgets.

Ze zien school als iets tijdelijks en als slechts een klein onderdeel van hun ontwikkeling en ze willen graag nog een keer op reis!

Hoe ging het na onze reis verder?

Toen onze reis erop zat was acclimatiseren best een dingetje. Althans voor mij. De kinderen waren snel weer gewend. Ik merkte dat de reis echt iets in mij veranderd had. Of misschien, zoals ik eerder noemde, was ik wel weer meer terug bij mezelf dan ik daarvoor was.

En ik voelde de volle overtuiging om iets te doen met onze ervaringen. Juist omdat er op internet zoveel versnipperde informatie te vinden was over reizen met leerplichtige kinderen. Ik wilde dit combineren met mijn expertise als leerkracht.

En zo leerde ik een website te maken. Ik plaatste artikelen met informatie over leerplicht, over reizen met kinderen in algemene zin. Ik deelde onze ervaringen en ik ontwierp een digitale roadmap en handleiding. Inmiddels is daar Les van Tes bijgekomen en kun je een online programma bij me volgen, waar ik je meeneem in het hele proces vanaf het begin, naar vertrek tot je terugkeer.

Blogthema's

Wat weetjes over mij als je me echt goed zou kennen:

 • Ik ben Tessa, een echte ‘Haarlemse mug’, geboren en getogen
 • Al meer dan 23 jaar samen met Martijn en 15 jaar getrouwd
 • Samen met Roemer (15) en Midas (13) vormen we een heerlijk team dat graag de natuur in gaat, een spelletje speelt en verstoppertje in huis spelen doen we graag!
 • Ik heb op hoog niveau aan klassiek en modern ballet gedaan tot zo’n 10 jaar geleden
 • Ik zat als kind op dezelfde Montessorischool als mijn kinderen en inmiddels werk ik daar al bijna 7 jaar
 • Ik werk al 20 jaar in het basisonderwijs en heb ervaring in alle jaargroepen
 • Ik houd van avonden bij de houtkachel met fijne vrienden en een goed gesprek
 • Ik houd van een beetje stoken met humor en respect als basis, maar de grens zoeken is soms wel lekker
 • Ik ben de oudste van 3 kinderen
 • Ik ben een Manifesting Generator en een Waterman
 • We hebben sinds onze reis een kat: Angkor, inderdaad vernoemd 😉
 • Bij ons thuis is hoe het onderwijssysteem verouderd is, bijna dagelijks onderwerp van gesprek
 • Martijn is hier degene die kookt, ik maak eten klaar
 • Ik won op mijn 17e scooter!
 • Op de middelbare school zong ik dagelijks in bandjes en diverse koren

So much of who we are,

is where we have been.

William Langewiesche

Genoeg over mij!

De beurt is aan jou. Je bent op deze pagina terechtgekomen, waarschijnlijk omdat je graag een keer een langere tijd naar het buitenland wilt met je gezin. En waarschijnlijk heb je ook (bijna) te maken met leerplicht.

De weg daar naartoe kan soms voor je gevoel vol hobbels zitten. Of, zoals de brug op deze foto, er niet glad, vlekkeloos en stevig uitzien. Maar echt, eenmaal over die brug, is het echt te gek!

De reiservaring met je gezin, neemt niemand je ooit meer af! Een langere tijd zo intens met elkaar samen zijn is fantastisch, intens, heftig en te gek. Het is lifechanging.

Neem je contact met me op, wanneer je vragen hebt? Hieronder aan de pagina zie je mijn e-mailadres en gebruik deze gerust voor je eerste vragen.

Lieve groet, Tessa

Roadmap reizen met leerplichtige kinderen