fbpx

In 2018 realiseerde ik mijn droom om maanden met mijn gezin met leerplichtige kinderen op reis te zijn.

Het bleek het begin van een veel langere reis…

Portret Tessa, fotograaf: Nadine van Spanje

Foto door: Nadine van Spanje

Een langere tijd op een andere plek zijn verandert iets in je diepste zijn. Of misschien kom je juist terug bij wie je in essentie eigenlijk bent.

Tijdens onze reis realiseerde ik me dat ik iets te delen heb, iets te geven. Aan andere ouders die ook deze droom koesteren en willen realiseren.

In 2010, in verwachting van ons 2e kindje, ging een leerling in mijn groep 8 voor een halfjaar op wereldreis met haar ouders. Op dat moment realiseerde ik mij dat dit iets was wat ik ook wilde. Of eigenlijk altijd al gewild had; op reis met mijn gezin. Het plantte een zaadje.

Diep van binnen wist ik 100% zeker: dit ga ik ooit ook doen met mijn gezin. Mijn kinderen de wereld laten zien. Ze laten ervaren dat er meer is dan waar wij wonen en dat een klaslokaal geen 4 muren hoeft te hebben.

Het duurde een paar jaar voordat het zo ver was, maar in 2017 wisten we dat het moment daar was om in actie te komen en onze droom te realiseren.

Als leerkracht had ik de veronderstelling dat wij met leerplichtige kinderen een vrijstelling zouden krijgen. Ik had immers een lesbevoegdheid. Dat bleek niet uit te maken; de leerplichtwet in Nederland is een schoolplichtwet.

En zo startte onze zoektocht hoe we onze reisdroom zouden kunnen realiseren op een manier die bij ons zou passen, ondanks de leerplicht.

Dat we zouden gaan, dat stond vast.

De reis heeft, naast een fantische ervaring, ervoor gezorgd dat ik nu hier sta. Met een onderneming waarbij ik jou help te realiseren wat wij gedaan hebben:

Een langere tijd naar het buitenland met je gezin, ondanks de leerplicht.

Ik zorg ervoor dat jij op de hoogte bent van alle regels die er zijn, zodat jij een keus kunt maken die bij jouw gezin past en je jullie reis goed kunt voorbereiden.

Mocht je willen uitschrijven uit Nederland, dan weet je ook wat daar bij komt kijken en hoe je dit op tijd regelt.

Ik zorg ervoor dat jij er vertrouwen in hebt, dat je met je kind het onderwijs door kunt laten lopen tijdens jullie reis, met mijn begeleiding op afstand als je dat wilt. Op jullie voorwaarden.

Once a year,

go some place

you’ve never been

before.

Dalai Lama

Toen onze reis erop zat was acclimatiseren best een dingetje. Althans voor mij. De kinderen waren snel weer gewend. Ik merkte dat de reis echt iets in mij veranderd had. Of misschien, zoals ik eerder noemde, was ik wel weer meer terug bij mezelf dan ik daarvoor was.

En ik voelde de volle overtuiging om iets te doen met onze ervaringen. Juist omdat er op internet zoveel versnipperde informatie te vinden was over reizen met leerplichtige kinderen. En ik wilde dit combineren met mijn expertise als leerkracht.

En zo leerde ik een website te maken. Ik plaatste artikelen met informatie over leerplicht, over reizen met kinderen in algemene zin. Ik deelde onze ervaringen en ik ontwierp een digitale roadmap en handleiding. Inmiddels is daar Les van Tes bijgekomen en kun je een online programma bij me volgen, waar ik je meeneem in het hele proces vanaf het begin.

Ik ben geboren en getogen in Haarlem en woon hier nog steeds met veel plezier. Naast het reizen, voelt Haarlem voor mij nog steeds als een fantastische plek om naar terug te keren.

Als kind zat ik op een Montessorischool en na 14 jaar leerkracht zijn in het reguliere onderwijs, werk ik inmiddels alweer 6 jaar in het Montessorionderwijs.

Met 20 jaar ervaring in het basisonderwijs in alle jaargroepen vind ik het te gek om deze kennis nu in te kunnen zetten als online leerkracht bij gezinnen die op reis zijn. Ik werk momenteel nog 2 dagen in de klas en de andere dagen ben ik voor jou beschikbaar om je te adviseren en te begeleiden bij je reisdroom en het onderwijs onderweg.

So much of who we are,

is where we have been.

William Langewiesche

Genoeg over mij!

De beurt is aan jou. Je bent op deze pagina terechtgekomen, waarschijnlijk omdat je graag een keer een langere tijd naar het buitenland wilt met je gezin. En waarschijnlijk heb je ook (bijna) te maken met leerplicht.

De weg daar naartoe kan soms voor je gevoel vol hobbels zitten. Of, zoals de brug op deze foto, er niet glad, vlekkeloos en stevig uitzien. Maar echt, eenmaal over die brug, is het echt te gek!

De reiservaring met je gezin, neemt niemand je ooit meer af! Een langere tijd zo intens met elkaar samen zijn is fantastisch, intens, heftig en te gek. Het is lifechanging.

Neem je contact met me op, wanneer je vragen hebt? Hieronder aan de pagina zie je mijn e-mailadres en gebruik gerust de whatsapp knop voor je eerste vragen.

Lieve groet, Tessa

×