Milieubewust reizen

Milieubewust zijn en reizen lijken eigenlijk niet goed samen te gaan. Je verplaatsen als je reist, gebeurt in de meeste gevallen namelijk niet zo milieubewust. Het staat ook een beetje haaks op elkaar: onze prachtige wereld willen zien en ontdekken, maar je daardoor vaak verplaatsen met CO2-uitstotende voertuigen. Hoe kun je dan toch milieubewust reizen?

Schuldgevoel

Het is iets waar menig reiziger zich geregeld toch een beetje schuldig over voelt. Zo’n klein stemmetje in je hoofd dat zegt dat je toch best een aardige steen bijdraagt met het vergroten van je mondiale voetafdruk. Terwijl je eigenlijk juist zo graag wilt genieten van al die mooie plekken op deze aarde!

 

Ideeën voor milieubewust reizen

Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden om je reis toch zo duurzaam mogelijk te maken. Op deze pagina deel ik graag een aantal ideeën met je. Je vindt ze ook terug in de shop. Ik hoop dat het je helpt je eigen reis en manier van reizen te verduurzamen.

Duurzaam reizen, een aantal mogelijkheden

Persoonlijke verzorging:

milieubewust reizen

Met de shampoo bar bespaar je in je plastic verbruik. 1 Bar staat ongeveer gelijk aan 3 flessen shampoo. Met mijn dikke bos droge krullen ben ik kritisch op mijn shampoo, maar deze is fijn en maakt voldoende schuim. Super handig en compact trouwens om mee te nemen op reis. En deze mag in je handbagage!

Ik ben best lang op zoek geweest naar een duurzame tandenborstel die ook fijn poetst. Zeker tijdens onze reis in Azië viel het me op hoe vaak er bij een accomodatie een plastic tandenborstel en kam klaarlag. Super handig als je ‘m vergeten bent, maar hoeveel van deze borstels en kammen verdwijnen bij het afval na een zeer kort gebruik?

Duurzame zonnebrand is misschien niet iets waar je meteen aan denkt. Maar er komt steeds meer aandacht voor het feit dat de zonnebrand die je gebruikt in de zee terechtkomt en bijvoorbeeld het koraal aantast. De Lovea zonnebrand krijgt goede reviews, maar er zijn meer merken die duurzaam zijn. Beslis zelf welke je prettig vindt. Lavera uit Duitsland is fijn, maar zorg dat je de nieuwste van 2019 hebt in donkerdere verpakking. Deze smeert beter uit. Naïf is een merk dat al bekender is in Nederland. Duurzaam, maar wel dik met smeren.

Hele fijne silicone reisflesjes. Vooral omdat je er goed in kunt knijpen of het flesje kunt oprollen! Ideaal voor zeep, gel, douchegel of shampoo (mocht je geen shampoo bar gebruiken ;-)).

Eten en drinken:

Ideaal om de plasticsoep niet verder te vergroten! De dopper thermosfles noemde ik al eerder in het artikel “De fijnste cadeautips voor ouders die willen reizen”. Deze fles zorgt ervoor dat je drinken lekker koud blijft of je kop thee juist lang warm. Een grotere inhoud dan de reguliere dopper, met een grotere opening.

Dopper heeft sowieso een fijn assortiment aan duurzame producten. Bekijk hier de verschillende items.

Als je reist is het fijn je eigen bestekset bij je te hebben. Je eet vaak op verschillende plaatsen, gaat naar lokale markten en je krijgt vaak een setje plastic bestek. Fijn om dan je eigen setje te hebben! Wij hadden in ieder geval een setje bij ons, omdat onze kinderen in het begin nog niet zo handig waren met chopsticks en dan het eten met een vork of lepel prettiger vonden.

Plastic rietjes zijn de zogenaamde stille sluipmoordenaars van de zee. Je gebruikt ze 1 keer en je krijgt ze bij de meeste drankjes er standaard bij. Met deze RVS rietjes kun je je steentje bijdragen. Heel fijn dat er borsteltjes bij zitten om de rietjes schoon te kunnen maken!

Waterfilterflessen zie je gelukkig steeds vaker onder reizigers. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het feit dat petflessen kopen echt ‘not done’ is. Naast hervulbare flessen als de Dopper, is een waterfilterfles heel fijn (en betrouwbaar!). Het filtert je water, zodat je het kunt drinken, zonder vervelende bijsmaak. Er zijn verschillende merken waterfilterflessen. Wij zijn erg tevreden over de LifeStraw.

milieubewust reizen

CO2-compensatie:

Dit is misschien wel het lastigste onderdeel van milieubewust reizen; je duurzaam verplaatsen. Reizen met de auto, camper of bus is al een belasting voor het milieu. Maar vliegen natuurlijk helemaal. Vergeet niet dat de CO2-uitstoot van een vliegtuig ook nog eens op grote hoogte gebeurt, direct in de atmosfeer.

Gelukkig zijn er steeds meer vliegtuigmaatschappijen die jou als reiziger de mogelijkheid bieden je vliegreis te compenseren. Toch doet maar een heel klein percentage van die reizigers dit. Want je moet er iets extra’s voor doen;  namelijk extra betalen. En dat willen de meeste mensen niet, ook al zijn de bedragen vaak laag.

Via Flygrn kun je tickets boeken, zoals via skyscanner. Flygrn compenseert je CO2-uitstoot.

Toch, het lijkt een druppel op een gloeiende plaat om in je eentje je CO2-uitstoot te compenseren. Alle beetjes helpen natuurlijk wel. Zeker als je even goed uitzoekt waar je dit compenseert. Zo helpt het ook als je een rechtstreekse vlucht boekt.

Een instantie die goed aangeschreven staat is Trees for All. Dit is in Nederland de meest ervaren organisatie in CO2-compensatie en de enige met CBF-keurmerk waar CO2-compensatie mogelijk is via duurzame bosprojecten.

Less is more

Tot slot helpt het natuurlijk ook als je niet teveel meeneemt. Hoe minder gewicht je aan bagage meesleept, hoe minder belastend je bent.

Het is niet realistisch om te zeggen dat je niet meer moet reizen om zo minder milieuvervuilend bezig te zijn. Ook thuis in je dagelijks leven zul je zorgen voor een mondiale voetafdruk.

Het is fijn om te merken dat er steeds meer aandacht komt voor duurzaam reizen, duurzaam leven of voor CO2-uitstoot en hoe je dit kunt compenseren. De grootste groep mensen besteedt hier weinig tot geen aandacht aan, maar gelukkig wordt het steeds gewoner om je hier wel bewust van te zijn. Bewustwording is het begin.

Een beter milieu begint bij jezelf, was de slogan ooit. En hij is, denk ik, actueler dan ooit.

Niets missen? Laat je gegevens hieronder achter en ik houd je op de hoogte:

In artikelen op de site vind je geregeld affiliatie links. Aankopen die via deze link gaan, kosten jou nooit iets extra. Wij ontvangen een kleine commissie om zo de site goed te kunnen onderhouden en verder uit te bouwen om meer mensen te inspireren.