Heerlijk! We zijn neergestreken op een terrasje, net in de schaduw van de zomers warme zon. Een goede sterke kop koffie en cappuccino worden geserveerd met een heerlijk verse nog warme croissant. Onze 2 jongens kozen een muffin. We kijken om ons heen, zien toeristen aan ons voorbijgaan, struinend op de markt die vol ligt met allerlei snuisterijen. Wat is dit genieten. Het zou toch net klinken als een terrasje in een charmant plaatsje in Frankrijk, toch? Ware het niet dat we in Laos zijn en nog preciezer; Luang Prabang. En wat dagen doorbrengen in Luang Prabang met kinderen kan prima!

Luang Prabang met kinderen: Over Luang Prabang

Luang Prabang was ooit de hoofdstad van Laos. Sinds 1995 staat de stad, naar mijn idee terecht, op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Luang Prabang is een heerlijk charmant en super relaxt stadje met een echt dorpsgevoel. Doordat het op de werelderfgoedlijst staat, mag er aan het oude centrum niets veranderd worden en restauraties vinden plaats onder strikte regels. De wijkjes daar omheen lijken meer op het Azië dat we inmiddels hebben leren kennen, maar de relaxte vibe van het oude stadshart voel je ook in deze straten.

Vientiane is de huidige hoofdstad en ook deze stad is zeker de moeite waard om met kinderen een paar dagen door te brengen. Ook al reizen veel backpackers graag zo snel mogelijk verder. In een ander artikel vertel ik over onze ervaringen in Vientiane.

Luang Prabang met kinderen: Onze ervaring

Wij vonden Vietnam fantastisch en voor nu vinden we Vietnam stiekem leuker dan Laos (dat kun je hier lezen), maar het was een verademing in Luang Prabang te arriveren na de hectiek van Hanoi. We zijn een week in deze stad gebleven en hadden er best nog wel een kleine week aan vast willen plakken. Maar, met een visum van 4 weken in ons paspoort vonden we dat een week genoeg moest zijn op dat moment. Er zijn namelijk nog meer plekken in Laos die we graag willen bezoeken!

Backpackend door Zuidoost-Azië (of eigenlijk flashpackend) met 2 opgroeiende kinderen is soms een uitdaging. Je houdt niet meer je reistempo van vroeger aan, maar volgt meer het tempo van je kinderen. En eigenlijk vinden wij dat tempo ook wel prettig, merken we. De dagen dat we “niets” doen, geven ons vaak de mooiste ervaringen, omdat we juist op die dagen meer in contact komen met de lokale bevolking. Die uitdaging van dat reizen als gezin is ons dus alles meegevallen en ook enorm goed bevallen.

Luang Prabang blijkt een stad waar je je echt ontzettend goed kan vermaken met kinderen. Of ze nu klein zijn of al wat groter, er is genoeg te doen. Ook in de directe omgeving en ondanks dat de wegen door Laos niet altijd even goed zijn, is dat in en rondom Luang Prabang echt prima voor elkaar. Voor Aziatische begrippen dan… 😉

De week dat we in en om Luang Prabang waren, hebben we een hoop gezien en gedaan. Ik wil je graag even meenemen naar een aantal plekken, omdat deze echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Twijfelen of je hier dus met kinderen naartoe kan, hoeft echt niet. Ik neem je graag mee naar onze highlights van Luang Prabang.

  • Aalmoesceremonie
  • Kuang Si Waterfall
  • Buffelboerderij
  • Ock Pop Tok
Aalmoesceremonie

Aalmoesceremonie

De eerste locatie waar wij sliepen werd omringd door tempels. Dat is op zich niet zo moeilijk in Luang Prabang, maar voor ons wel handig, omdat we graag getuige wilden zijn van de aalmoesceremonie.

Elke ochtend bij zonsopgang vindt deze ceremonie plaats en dus ging na onze eerste nacht in Laos de wekker om 5 uur. We gingen in alle vroegte de hoek van de straat om, zagen een aantal locals zitten op stoeltjes, maar zagen vooral veel toeristen die de langslopende monniken in oranje gewaden elk een beetje rijst gaven. De symboliek is dat het eten wat ze die ochtend ontvangen hun eten voor de dag is.  Ze verdelen dit onder elkaar. Ondanks dat veel toeristen heel graag onderdeel van dit proces willen zijn door een beetje rijst te kopen en dat te geven, is het mooi en indrukwekkend om te zien.

Luang Prabang met kinderen, Tessa de Jong
Kuang Si Waterval, Luang Prabang, Laos

Kuang Si Waterfall

Ben je met kinderen in Luang Prabang, sla dan een bezoek aan de Kuang Si Waterval niet over. Een schitterende plek, waar je met een tuktuk in een kleine 45 minuten naartoe rijdt. Bij de parkeerplaats zijn allemaal eettentjes waar je voor een prikkie heerlijk verse smoothies en broodjes kunt kopen, dus een lunch meenemen is echt niet nodig. Op het moment dat wij er zijn (vlak voor de regentijd) is de waterval niet heel erg groot, maar wel schitterend blauw. Het water is fris, maar heerlijk verkoelend. De kinderen spelen in allerlei poeltjes, klimmen en klauteren overal op. Aan een touw laat je je lekker het water in slingeren. Als je vervolgens nog een stukje verder loopt kom je bij een indrukwekkender gedeelte van de waterval waar niet gezwommen wordt. Een bamboebrug maakt dat je boven het water kan staan en een foto kan maken van de indrukwekkende waterval. Er is in dit park ook een opvang aanwezig voor de zwarte Aziatische beer. De waterval is echt en bezoekje waard!

Buffelboerderij

Toen we met onze tuktuk chauffeur afspraken om ons naar de Kuang Si Waterfall te rijden, vertelde hij dat we op de route langs een buffelboerderij zouden rijden. Als toerist kun je hier een rondleiding krijgen, dieren voeren en ze maken en verkopen heerlijk buffelijs en buffelmozzarella. Op de terugweg bezoeken wij natuurlijk deze ‘Laos buffalo dairy’. Want, zeker met kinderen in Luang Prabang, is dit echt ontzettend leuk om te doen.

Je betaalt een kleine prijs voor een kaartje en krijgt een uitgebreide rondleiding langs alle dieren die ze hebben (buffels, konijnen, eenden, vogels, kippen, etc. net een kinderboerderij!) en we horen hoe het op de boerderij werkt. De kinderen vinden het te gek dat ze elke keer de ren in mogen om verschillende dieren te voeren of te aaien en als blijkt dat ze ook een buffel mogen proberen te melken (met de hand) en buffelkalfjes met de fles mogen voeren, is het feest natuurlijk compleet! De echte melkboerderij mogen we om hygiënische redenen niet betreden. Dit is de plek waar de buffels zijn die op dat moment de melk leveren voor de kaas en het ijs. Als afsluiting kopen we een heerlijk ijsje en trakteren we onze chauffeur (die op ons heeft gewacht) ook op een buffelmelkijsje. Met een bol mozzarella in een bakje rijden we terug naar ons hotel. Nog even op zoek naar wat tomaten en wat kruiden. Met een vers broodje, kunnen we daar zeker iets lekkers van maken!

De buffelboerderij is zo’n plek waar nog niet alles overgeorganiseerd is voor toeristen. Wel is alles goed geregeld en georganiseerd voor het werk dat ze daar doen. De toeristen zijn meer dan welkom om te komen kijken en door middel van het kaartje dat je koopt, steun je hun werk. Het gaat allemaal ontspannen en gemoedelijk. Aanrader!

Ock Pop Tok

Ooit in een aflevering van ‘3 Op Reis’ filmden ze in Luang Prabang en bezochten ze de sociale onderneming Ock Pop Tok. Dit betekent ‘het oosten ontmoet het westen’ en op deze plek worden de prachtigste zijden sjaals geweven.

Thuis, terwijl we de grote lijnen van onze reis uitstippelden, had ik al bedacht dat ik hier graag met onze kinderen naartoe wilde, omdat je met een (gratis) rondleiding alles uitgelegd krijgt over het hele proces. Van het houden van de zijderups tot het verven met handgemaakte verf tot het weven zelf. De kinderen zijn onder de indruk als ze de weefsters aan het werk zien. De weefgetouwen zijn serieus indrukwekkend, de snelheid en precisie waarmee ze werken nog meer!

Workshops

Je kunt bij Ock Pop Tok verschillende workshops doen en ik kies ervoor om een workshop ‘sjaal verven’ te doen. De groepsworkshop wordt een privéles als blijkt, door het laagseizoen, dat ik de enige ben! Een ideale manier om samen met de kinderen aan de slag te gaan. Van natuurlijke producten maken we verf voor de 3 kleuren die ik gekozen heb; blauw, rood en het bekende oranje van de gewaden van de monniken. De jongens vinden het ontzettend tof om te zien hoe de verf gemaakt wordt en als echte heksen staan we in grote dampende pannen met donkergroene blauwe en rode prut te roeren. We hakken kleine houtjes en vijzelen gedroogde bessen klein.

Door de sjaal te knopen beslis je waar de verf wel en niet in de stof kan trekken en daarnaast verf ik 2 strengen zijden draad, die ik later nog voor wat anders kan gebruiken. Deze workshop is niet de goedkoopste in onze reis die we doen, maar is het absoluut meer dan waard. Een hele middag zijn we bezig, leren ontzettend veel en daarnaast ligt Ock Pop Tok op een prachtige plek, in het groen, aan de Mekong rivier.

Tegenwoordig hebben ze ook een gastenverblijf, dus je kunt er ook voor kiezen om een accommodatie daar te boeken. Met kinderen zou ik dat zelf niet zo snel doen. De locatie is voor hen perfect voor een dag(deel), maar is niet speciaal op kinderen en gezinnen ingericht. Wel zeker de moeite waard, al is het maar om de rondleiding te krijgen en de enorme weefgetouwen aan het werk te zien!

Eigen zijden sjaal verven

Klaar voor Laos

Na een week van in Luang Prabang hebben we Vietnam inmiddels goed achter ons gelaten en zijn we gewend aan de heerlijke verse smoothies, crêpes met Nutella, lekkere broodjes en aan de Laotianen die beduidend terughoudender zijn (of in ieder geval afwachtender) dan de Vietnamezen. We zijn er klaar voor om Laos verder te verkennen!

Luang Prabang is ideaal als startplek om te acclimatiseren en je reis door Laos met kinderen te beginnen.

Disclaimer

Dit artikel is eerder in aangepaste vorm als gastblog verschenen op https://www.zuidoostaziemagazine.com.

Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. In mijn artikelen vind je soms affiliate links. Via deze links betaal jij niets extra. Je leest onderaan meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong