Je kinderen lesgeven onderweg op reis terwijl je een langere tijd niet in Nederland woont. Steeds meer ouders kiezen hiervoor of hebben de wens dit ooit te kunnen doen. Ben je eenmaal zover die stap te zetten, dan komt er best wel een hoop bij kijken, bij dat onderwijs op reis. Vandaar ‘Lesgeven onderweg op reis met Les van Tes.’

Lesgeven onderweg op reis: Onze ervaring met lesgeven op reis

Nou kan ik als leerkracht een heel mooi pleidooi houden over hoe mooi het beroep van leerkracht is en dat de kwaliteit van het onderwijs staat of valt met goed geschoold personeel. En dat is ook zo. Wel spreken we dan over een situatie in een klas met gemiddeld 25 tot 30 kinderen.

Wil je je eigen kinderen lesgeven onderweg op reis, dan liggen de zaken anders. Ik ben ervan overtuigd dat ouders, met een goede voorbereiding, heel goed zelf een periode hun eigen kinderen kunnen onderwijzen terwijl ze niet in Nederland wonen.

Lesgeven onderweg op reis: Begeleiden van ouders

Inmiddels begeleid ik sinds 2019 ouders die dit doen of willen gaan doen. De combinatie van bijna 20 jaar ervaring als leerkracht en de langere periode die wij zelf in het buitenland verbleven, maakt dat ik deze ervaringen goed en helder kan inzetten om jullie te begeleiden. Ouders geven aan dat ze het prettig te vinden vooraf begeleiding te krijgen bij zowel de voorbereidingen als tijdens hun verblijf in het buitenland. Ik schreef er al eens een blog over “Onderwijs op reis, ons verhaal”. Hierin vertel ik onze ervaringen met lesgeven onderweg op reis.

Want als leerkracht kun je vooraf natuurlijk leuk bedenken hoe je dat wilt gaan doen terwijl je onderweg bent. Als moeder werkt dat toch net even anders kan ik je vertellen. 😉 Maar, ik zou het zo weer doen; ik had het voor geen goud willen missen!

Onderwijs onderweg, afstandsonderwijs, onderwijs op afstand, thuisonderwijs, onderwijs op reis, Tessa de Jong
Ha Giang Region

Wil je wat meer weten over mij en mijn gezin? Of hoe onze plannen ontstaan zijn om een langere tijd in het buitenland te zijn? Je kunt het hier lezen.

Les van Tes

Met “Les van Tes” bied ik ouders een mogelijkheid om samen het onderwijs voor te bereiden, in samenspraak met school. We bespreken wat de plannen en verwachtingen zijn, om welke periode het gaat en we kijken wat de school van de kinderen kan bieden aan begeleiding en/of materiaal.

Veel scholen geven aan materiaal of inlogcodes beschikbaar te willen stellen aan je voor je reis, maar materiaal kopiëren of scannen kost erg veel tijd, evenals het opstellen van een inhoudelijk goed onderwijsplan. Hierbij moet je rekening houden met de huidige resultaten van je kind en de kerndoelen van het basisonderwijs. Het opstellen van zo’n plan kost tijd en de tijd van de leerkracht is schaars. Hoe welwillend deze ook kan zijn, de tijd is er wellicht niet. Als ouder wil je graag de medewerking van school en je wilt ook graag dat je kind moeiteloos weer instroomt als jullie teruggekeerd zijn.

Waarschijnlijk wil je niet koffers vol met boeken meeslepen, maar wil je wel dat je kind ‘bijblijft’ in de kernvakken van het onderwijs (rekenen, spelling, begrijpend en technisch lezen) en daar heb je materiaal bij nodig en een plan. 

Je wilt een planning voor de periode dat je zelf les gaat geven. Het vraagt een bepaalde mate van discipline en zelfstandigheid van zowel je kind als jezelf om met regelmaat aan school te werken op (waarschijnlijk) geregeld een andere locatie. Een planning biedt houvast en veel kinderen zijn gewend aan het werken met een (week)planning op school. Overzicht hebben op het werk en het afstrepen hiervan zorgt ervoor dat je ziet dat alle vakgebieden voldoende aan bod komen.

Ock Pop Tok, lesgeven onderweg op reis, thuisonderwijs op reis, afstandsonderwijs, les van tes, Tessa de Jong
Verf maken in Luang Prabang

Diensten van ‘Les van Tes’

  • “Roadmap reizen met leerplichtige kinderen”; De Roadmap is gratis op te vragen. Je ontvangt dan de roadmap, zonder toelichtingDit doe je via deze pagina. Je ziet in de Roadmap overzichtelijk welke stappen je kunt zetten als je te maken hebt met leerplicht en je wilt langer naar het buitenland. De uitgebreide Roadmap zit sinds 1 maart 2021 alleen nog opgenomen in mijn boek ‘Tijdelijk vertrekken naar het buitenland’.
  • Boek “Tijdelijk vertrekken naar het buitenland”; Al je antwoorden die je zoekt wanneer je langer naar het buitenland gaat. Wat moet je dan allemaal uitzoeken en regelen? Bestel ‘m hier voor slechts €22,35 €19,75. *extra* Inclusief Roadmap t.w.v. €6,75! Lees alle informatie in dit boek. Je komt op een site waar je veilig met Ideal kunt betalen. De gratis Sneak Preview vraag je hier aan.

  • Persoonlijk gesprek/call/mail m.b.t. uitschrijven; Wil je n.a.v. mijn boek graag meer antwoorden op vragen of wil je begeleiding bij het regelen of uitzoeken van een aantal zaken. Ik help je hiermee verder op weg. Vooraf stuur je me je vragen ter voorbereiding om het gesprek efficiënt te besteden,

  • Persoonlijk gesprek/call/mail m.b.t. onderwijs; Voor alle vragen over onderwijs rondom jullie verblijf in het buitenland kunnen we met elkaar contact hebben. Ook in het buitenland. Vooraf stuur je me je vragen ter voorbereiding om het gesprek efficiënt te besteden,

  • Opstellen van een onderwijsplan; In overleg met jullie als ouders en evt. in samenwerking met school stel ik een plan op voor de periode in het buitenland. Hierdoor kun je er als ouder voor zorgen dat je kind(eren) bijblijven in hun onderwijsontwikkeling en weer kunnen aansluiten bij terugkomst in de klas. Hierin staat opgenomen aan welke (onderwijs)doelen je gaat werken en met welke lesmaterialen dat zal gebeuren. Een plan is voor een periode van zo’n 10 weken (vakantie tot vakantie).

  • Opstellen van een werkplanning; Een werkplanning gaat per week en is per periode van zo’n 10 weken (vakantie tot vakantie),

  • Losse calls/contactmomenten; per 30 minuten tijdens jullie verblijf in het buitenland.

Een eerste call van ongeveer 30 minuten is altijd gratis. Zo kunnen we rustig afstemmen of ik wat voor je kan betekenen. En ik kijk niet op een minuutje meer of minder. Ik vind het belangrijker om te kijken of ik iets voor jullie kan betekenen.


Tot slot

Met de verschillende diensten die ik hierboven kort omschreven heb, kun je zelf een pakket samenstellen. Ik bied maatwerk en een concurrerende prijs, doordat je zelf verantwoordelijk bent en blijft voor de uitvoering van het onderwijs op afstand, waarbij ik je begeleid.

Veel succes met jullie voorbereidingen en aarzel niet contact met me op te nemen voor meer informatie!

les van tes, travelilng the young ones, onderwijs op reis

Groetjes, Tessa

Kantoor en schoolKantoor en school

//DISCLAIMER: Aan de adviezen die ik geef, kunnen geen rechten worden ontleend. Mijn begeleiding is informatief. Tessa de Jong is met Travelling the Young ones en Les van Tes niet aansprakelijk voor de beslissingen die je neemt en de eventuele gevolgen hiervan. Als ouder ben je zelf verantwoordelijk voor de leerplicht (en schoolplicht) van je kind.//

Delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. In mijn artikelen vind je affiliate links. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong