Het enthousiasme spat er vanaf als je het interview met Leonie en Bern van ‘Family Roadtrip in Africa’ leest! Zij vertrokken een paar maanden geleden naar het zuidelijk deel van Afrika en hadden eerder al hun zelf omgebouwde camper ‘Sam’ op transport gezet. Ze reizen in ieder geval een jaar door Afrika, maar hebben hun huis verkocht, hun banen opgezegd en de deuren staan open voor nieuwe onbekende wegen.

Ik interviewde hen voor mijn boek ‘Tijdelijk vertrekken naar het buitenland, en dan?’ om zo anderen te inspireren en verder op weg te helpen met verhalen van ervaringsdeskundigen.

In dit blog licht ik vast een tipje van de sluier op door een deel van het interview hier te plaatsen. Wil je meer lezen over Leonie, Bern en hun kinderen of wil je meer weten wat er allemaal komt kijken bij zo’n langer vertrek naar het buitenland? Bestel dan mijn boek of vraag de GRATIS Sneak Preview aan waar je alle informatie bij elkaar vindt in een praktisch handboek.

interview

Wie zijn jullie?

“We zijn een Nederlands gezin van vier: Bern (37 jaar), Leonie (36 jaar), Floris (7 jaar) en David (4 jaar). We komen uit het oosten van Nederland, hebben ons huis verkocht en onze banen opgezegd, om een jaar te kunnen rondreizen in Zuidelijk Afrika. Onze zelfgebouwde camper hebben we laten verschepen van België naar Walvis Bay. Zelf zijn we naar Windhoek gevlogen en vanaf daar begon onze reis.” 

Wanneer is dit reisplan ontstaan?

“Dat plan was er al voordat we überhaupt kinderen hadden. We houden allebei heel erg van reizen. We zagen om ons heen dat veel jonge gezinnen ineens niet meer deden wat ze voorheen als stel wel samen deden. Wij wilden vooral ook blijven reizen als we kinderen hadden. En zo is het ook gegaan.”

Waarom hebben jullie gekozen voor Afrika?

“Dit was voor ons geen vraag. We zijn in Afrika, dat is waar we altijd naartoe wilden. Bern heeft zijn stage gedaan in Johannesburg in 2014. Ik ben daar toen ook een maand geweest en we hebben samen rondgereisd door Zuid-Afrika. We waren allebei verliefd op het land!

Wel hebben we ons goed verdiept in de dieren die hier leven (schorpioenen, slangen, etc.) en in ziektes (vaccinaties, malaria). Toen we met z’n tweeën reisden was dat toch anders. Met kinderen willen we meer zekerheid vooraf en risico’s meer uitsluiten.”

Op wat voor praktische vragen zocht je bij de voorbereidingen een antwoord?

  • “Welke gevolgen heeft uitschrijven uit het GBA (tegenwoordig BRP= basisregistratie personen)?
  • Hoe zit het met de zorgverzekering en andere verzekeringen?
  • Wat doen we met onze auto, schorsen we hem of niet?
  • Hoe zit het met de kinderbijslag?
  • Welke gevolgen heeft een eventueel pensioengat?
  • Wat gaan we doen met ons koophuis; verhuren of verkopen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen daarvan?
  • Als we ons huis gaan verkopen, wat doen we dan met onze inboedel; in opslag bij familie of externe opslag huren?
  • En onze kat, wat doen we daarmee? Kunnen we oppas vinden of moet hij weg?”

Hoe is het om 24/7 bij elkaar te zijn?

“Tot nu toe vind ik (Leonie) het heerlijk. We zijn vrijwel altijd buiten en dat maakt 24/7 samen zijn (denk ik) heel draaglijk! Ik denk dat als we heel veel dagen achtereen samen in de bus moeten doorbrengen dat ik er dan wel anders over ga denken, haha.

Ik ben een aantal jaren geleden een lange tijd burn-out geweest. Toen kon ik niemand om me heen verdragen. Het was een hele zware periode. Ik had zo’n schuldgevoel. Vooral naar de kinderen toe. Ik geniet er nu dubbel en dwars van dat ik me goed voel, dat ik iedereen om me heen kan hebben, we samen kunnen beleven en genieten, en iedereen gezond is. Dankbaar ten top!”

interview met

Hoe ervaren de kinderen het reizen?

“Ze vinden het tot nu toe geweldig! Ze zijn ontzettend creatief, verzinnen van alles buiten, ze kijken al weken geen schermpjes meer. Heerlijk! Ze zijn ook heel close geworden en hebben heel veel de slappe lach. Dit is echt iets waar we in Nederland alleen maar van konden dromen.”

Wat zou je anderen mee willen geven?

“Weg met de beren en gaan met die banaan :-). Er zijn zoveel redenen om vooral niet lang op reis te gaan, maar als je gevoel je roept: Ga!

Ja, het kost veel tijd om alles voor te bereiden. Ja, het is spannend. Ja, er zijn zoveel dingen die je nu nog niet weet en waarvan je denkt: moet dit? En ja; dit is het allemaal waard!

Als je twijfelt: DOEN!

Het is wel duidelijk hé, hoe enthousiast wij zijn!”

Meer lezen?

Wil je het volledige interview lezen? Bestel dan mijn boek “Tijdelijk vertrekken naar het buitenland”. Hier lees je, naast het interview met Leonie en Bern, nog veel meer interviews met ervaringsdeskundigen én je vindt er heel veel informatie die je wilt weten als je een langere tijd naar het buitenland wilt gaan.

Je kunt Leonie en Bern volgen via instagram: @familyroadtripinafrica


Pin deze op foto om dit artikel op te slaan op Pinterest:

overlanders Afrika, family roadtrip Africa, reizen met leerplichtige kinderen, gezin op reis
Met eigen camper door Afrika, overlanders, wereldreis met kinderen, avonturen sparen

Lees ook deze artikelen van reislustige gezinnen:

Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. Soms gebruik ik affiliate links. Je betaalt hiervoor nooit iets extra. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.