Hygiëne

Hygiëne is altijd belangrijk, maar in Nederland kun je je over het algemeen best wat permitteren als je kind iets van de grond in zijn mond stopt, in de zandbak speelt en met vieze handjes vervolgens in zijn neus peutert. Ben je in een ver oord neergestreken waar de westerse standaard ook figuurlijk een stuk verder te zoeken is, dan wordt die hygiëne ineens een stuk belangrijker en iets waar je als ouder behoorlijk op gefixeerd kan zijn.

Hoe bereid je kinderen hier dan op voor? In de periode voordat wij vertrokken zijn we onszelf aangewend water uit de kraan in een fles te doen, om vervolgens water uit de fles te drinken en niet direct uit de kraan. Natuurlijk dronken we gewoon kraanwater, maar de gewoonte aanwennen dit uit een fles te drinken, maakte dat we ons, zeker de kinderen, onderweg niet meer zomaar vergisten.

Met een handen-was app (heel zinvol zeker voor jongere kinderen) werd goed duidelijk voor onze kinderen hoe belangrijk het is om je handen grondig te wassen; voor en na elk toiletbezoek, voor het eten, na het eten en voor het slapen gaan. Ook hier zijn we thuis al eerder mee begonnen, zodat dit al een gewoonte geworden was toen we eenmaal onderweg waren.

Verder hadden we desinfecterende handgel bij ons en vochtige doekjes.