Hoe werkt een detox sapkuur eigenlijk? Ik had er wel eens over gelezen, het ook wel eens overwogen, maar het was er ‘gewoon nog niet van gekomen’. En toen kon ik een samenwerking aangaan en mocht ik een 3-daagse detox sapkuur doen van Sapje. Ik werd gepakt door de slogan ‘Gun je lijf ook vakantie’. Zeker nu we dit jaar natuurlijk niet of nauwelijks weg konden gaan, vond ik dit wel een mooie insteek. Helemaal zo aan het einde van het jaar; de balans opmakend van een bizar jaar leek het mij een mooi moment om mijn lijf een korte break te gunnen.

We zijn al 7 maanden zelf ons huis aan het verbouwen, ik heb nét een opleiding van een jaar afgerond en de feestdagen staan voor de deur. Die vieren we thuis in klein gezelschap, maar ongetwijfeld wel met de lekkernijen die bij deze tijd horen. Dus, zo’n sapkuur kwam eigenlijk op een prima moment om te doen. Benieuwd hoe zo’n kuur werkte, ging ik de samenwerking aan.

Wie is Sapje?

De missie van Sapje is om zoveel mogelijk mensen bewuster te maken van de kracht van gezonde voeding en de werking van het eigen lichaam. Met de slowjuicer perst Sapje biologisch sap, die voor 85% bestaat uit rauwe groenten. Door een beetje fruit, specerijen, kruiden en zeewier toe te voegen, krijgen de sapjes extra smaak en voedingsstoffen. Alle ingrediënten zijn 100% biologisch, seizoensgebonden en komen grotendeels van lokale leveranciers. Wanneer de sapjes geperst zijn, worden ze binnen uiterlijk 1 uur ingevroren. Jij krijgt je sapkuur dan ook bevroren thuisbezorgd. Hierdoor blijven de sapjes vers en behouden ze hun kwaliteit.

detoxkuur sapje, gun je lijf vakantie, sapjeskuur, detox 3 dagen, detox 5 dagen, detox 7 dagen

Hoe werkt een detox sapkuur?

Ik mag de 3-daagse kuur proberen, maar hoe werkt een detox sapkuur eigenlijk? 3 Dagen lang drink je alleen de sapjes van de kuur, aangevuld met water en thee (geen zwarte thee). In de paar dagen ervoor, bereid je je vast voor, door je voeding aan te passen, zodat de overgang niet te groot is. En dat geldt ook voor de dagen na de kuur, wanneer je weer wilt opbouwen en je lijf weer went aan vaste en andere voeding. Kortom, met een 3-daagse kuur ben je eigenlijk al snel een week bezig.

De kuur op zichzelf is heel duidelijk. Bij de sapjes zit een schema. Voor elke dag staat weergegeven welk sapje je drinkt en op welk moment. Daarbij krijg je een uitgebreide beschrijving hoe je je de dagen ervoor kunt voorbereiden en hoe je na de kuur je eetpatroon weer kunt opbouwen. Een kind kan de was doen!

Wat is het juiste moment voor de detox sapkuur?

De bevestiging heb ik al even in mijn mailbox, maar ik ben er nog niet helemaal uit wanneer ik het een goed moment vind om te starten. Zo’n kuur vraagt wat van je lijf, maar ook mentaal. Ik wil er bewust de tijd voor kunnen nemen. Dagen die fysiek niet al te intensief zijn en ik wil er ruimte voor hebben in mijn hoofd. En dat is nog even een uitdaging.

Mentaal en fysiek zijn de afgelopen maanden best pittig. Een halfjaar niet in je eigen huis wonen, ondertussen zelf je woning verbouwen, met 2 opgroeiende kinderen, een baan en ook een opleiding die afgerond moet worden, is op zichzelf al best een mentale en fysieke uitdaging. Tegelijkertijd lijkt de Sapje-kuur me ook een mooi moment om deze periode, in ieder geval voor een deel, af te sluiten.

De afleiding van mijn werk

Ik besluit de kuur na mijn examen te laten bezorgen. Ik wil op een maandag starten. Mijn werkdagen op school zijn de eerste 3 dagen van de week. Het lijken mij fijne dagen voor de kuur. Er is op die dagen genoeg afleiding, omdat ik de hele dag aan het werk ben, terwijl dit tegelijkertijd fysiek niet heel zwaar is. Ik verwacht dat ik vooral de afleiding van mijn werk prettig zal vinden, om niet teveel op eten gericht te zijn. De dagen ervoor kan ik dan mooi gebruiken als voorbereiding op de kuur.

De kuur wordt bezorgd in een stevige doos, alle flesjes diep ingevroren en met een uitgebreide beschrijving. We maken plek in de vriezer en leggen alle flesjes er in. Die flesjes zijn trouwens van glas. Zeker een pluspunt vind ik, want ideaal om te recyclen, te hergebruiken en bovenal; het is geen plastic. De avond voordat ik start met de kuur, haal ik de sapjes die ik voor die dag nodig heb, uit de vriezer. Op het aanrecht, op een schone theedoek, staan ze keurig opgesteld om te ontdooien. Het zal me benieuwen!

Hoe werkt en beviel de detox sapkuur van Sapje?

Allereerst; het is me heel erg meegevallen! En je mindset is het belangrijkst natuurlijk. Ik denk dat ik de eerste dag de lastigste vond. Kort ervoor begin je met een soort pre-detox, waar je probeert zoveel mogelijk eten en drinken dat bewerkt is niet meer te nemen. Je krijgt van Sapje hierbij ook duidelijke adviezen hoe je dit kunt doen.

De ochtend begin je met een kick-start sapje. Er zit een stevige, maar aangename smaak aan. Elke paar uur neem je een sapje. In deze tijd van het jaar vond ik het prettig dat ze op kamertemperatuur waren. Wat prima kan, als de sapjes tot die tijd gekoeld geweest zijn.

Het valt me op dat de sapjes echt goed van smaak zijn. Ik vind zelf de groene sapjes, de detox-sapjes, het meest aangenaam. Ik denk door het verfrissende van de bleekselderij, wat ik persoonlijk erg lekker vind. Het rode energy-sapje vind ik zelf wat minder lekker. Maar dat komt omdat ik gewoon niet z’n fan ben van rode biet. Maar, eigenlijk is er geen enkel sapje niet lekker. Het is hoogstens een voorkeur die ik heb. Er is veel aandacht besteed aan de smaak. Je proeft veel verschillende smaken en soms is het zelfs wat zoetig, doordat er een bepaald fruit of kruid aan toegevoegd is.

Rond het avondeten is er een soepje. Voor elke dag een andere smaak. En het hebben van een warme soep is als afwisseling op de koele sapjes erg prettig. Verder drink ik water en kruidenthee, dus de warmte van de soep doet me goed.

detox sapkuur, detoxkuur, sapje 3 dagen, geschenk voor je lichaam, vakantie voor je lijf

Hoe voelde ik me tijdens de detox kuur?

Wat me verder opviel: de sapjes vullen ruim voldoende. Ik had alleen de eerste dag de meeste moeite met het niet eten of drinken van andere dingen, maar dit had meer te maken met gewoontes dan dat ik honger had. Lekkere trek, dat was wat me parten speelde. En dan vooral in de avond. Die vond ik feitelijk het lastigst, omdat dat de momenten zijn dat ik het gemakkelijkst iets lekkers neem terwijl ik op de bank een serie kijk.

Zin in lekker eten!

Ik voelde me niet slap, hoogstens in de avond wat mat, omdat ik merkte dat ik dan wat minder energie had en mijn energie wilde verdelen. Ik sliep goed en had alleen de eerste middag wat hoofdpijn. Die verdween overigens opvallend snel, toen ik weer een sapje nam. Mijn lijf voelt rustig, geen opgeblazen gevoel en het valt me mee dat ik geen heftige trek heb in allerlei lekkere dingen.

Wat ik wel merk; ik verzin allerlei lekkere gerechten waar ik zin in krijg om te gaan maken en eten, na de kuur! En opvallend hierbij; het zijn eigenlijk vooral gezonde gerechten waar ik zin in heb. Ik fantaseer niet eens over bergen chocolade en glazen wijn, maar over heerlijke salades of een hartige taart, hahaha!

Hoe gaan de dagen daarna?

De dagen na de kuur, bouw je je eten en drinken weer op, net zoals je dit dagen ervoor afbouwt, maar dan omgekeerd en ook hiervoor geeft Sapje je adviezen. Wanneer ik op een gegeven moment mijn eerste kopje koffie neem, smaakt me dit totaal niet, heftig! En ook andere smaken komen intenser binnen. Ik vind het wel interessant om te merken hoe snel je daarin verschil proeft, maar ook hoe je behoefte hierin verandert. Ik had niet verwacht dit verschil al te merken na een relatief korte kuur van 3 dagen. Kun je nagaan hoe snel je lijf zich aanpast.

Wat viel er tegen?

Viel er niets tegen? Zeker wel. Ik merkte vooral na 2 dagen dat ik het eigenlijk ook wel saai vond. Vooral mentaal. Fysiek voelde ik me prima. Bij ons thuis is eten, gezond eten, een heel sociaal gebeuren. We besteden er tijd en aandacht aan. Ook aan het opeten zelf. We nemen de tijd. Het alleen maar drinken van een sapje, ook al doe je dat met aandacht en doe je dit rustig, is toch best snel klaar. Ik merkte dat ik het op een gegeven moment saai vond worden. Wat natuurlijk prima is voor een paar dagen. Het is meer dat ik me nog meer bewust werd van het feit dat gezamenlijk eten, het sociale aspect ervan echt belangrijk is bij ons thuis.

Ook ervaren hoe een detox sapkuur werkt?

De kuur van Sapje is er voor 3, 5 en 7 dagen. Lees hier meer over de sapkuur van 5 dagen voor meer informatie en bekijk welke kuur bij jou zou passen.

Ik ben blij dat ik de gelegenheid heb gekregen deze kuur te doen. Een reset voor je lijf is op zijn tijd echt wel heel fijn. ‘Gun je lijf ook vakantie’, ik denk dat mijn lijf het zeker zo ervaren heeft. En mentaal is het me echt meegevallen! En het was fijn dit te ervaren, zo in aanloop naar de feestdagen toe.


Pin deze foto om te bewaren op Pinterest:

hoe is een sapjeskuur, detox sapkuur, sapje, hoe werkt een sapjeskuur
sapje detox kuur, sapjeskuur, sapvasten, vasten en detox, hoe werkt sapvasten

Reacties onderaan of het delen van dit artikel vind ik fijn om zo anderen weer te inspireren, dank je wel! Soms gebruik ik affiliate links. Je betaalt hiervoor nooit iets extra. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong