Je reisroute bepalen, hoe doe je dat? Wanneer je langer gaat reizen, is dit 1 van de dingen waar je op een gegeven moment mee aan de slag gaat. Maar ik raad je aan niet alles vooraf vast te leggen. Het is zó fijn ergens langer te kunnen blijven als het naar je zin is of juist eerder weg te kunnen als iets minder goed bevalt.

hoe bepaal je je reisroute, travelling the young ones

Wat leg je wel en niet vast in je reisroute, hoe bepaal je je reisroute?

Maar goed, een beetje houvast kan natuurlijk wel lekker zijn.
Wij hadden vooraf bepaald welke landen we wilden bezoeken, binnen de tijd die we hadden. We hadden een aantal maanden en daar moesten we rekening mee houden.
Dat vormde de basis. We besloten in welke volgorde we de landen zouden bezoeken. Dat was ook handig, omdat we voor Vietnam wel vooraf een visum moesten aanvragen en voor de andere landen niet. Bij de andere landen die we bezochten was het mogelijk een visum on arrival te krijgen. Dit is dus vooral een heel praktische reden om wel je reisroute globaal te bepalen. En dit zijn dan ook echt wel de grote lijnen natuurlijk.

Vervolgens heb ik in grote lijnen uitgezocht welke plekken de moeite waard konden zijn in een bepaald land. Ik legde niets vast, maar maakte een mapje aan in Google Drive waar ik alles inzette. Zo ontstond het plan Vietnam van zuid naar noord te bereizen en van daaruit naar Laos en Cambodja te gaan.
En zo lag onze route vast, zonder dat ik iets had vastgelegd.

Onze reisroute ontvouwde zich daarna vanzelf

Onderweg bekeken we steeds naar welke volgende plek we wilden gaan en zo bepaalden we onze reisroute steeds verder. In basis bleef het de route die we vooraf bedacht hadden, maar de invulling ontstond op reis. Het was heerlijk om op sommige plekken langer te kunnen blijven! Maar het was ook heel fijn om eerder te kunnen vertrekken als we ergens sneller uitgekeken waren of als een plek tegenviel.

Vooral het langer ergens kunnen blijven was heel fijn. Dan ontstaan vaak de mooiste reismomenten. Wanneer je vertraagt, nog meer in contact komt met de lokale bevolking en ergens echt even bent, in plaats van als toerist snel wat bezienswaardigheden aftikt.

De flexibiliteit hebben om je reisroute te bepalen on the spot

Vooral die flexibiliteit in je reisroute is heel waardevol. Soms zul je vooraf dingen vast moeten of willen leggen. Of dat nu een visum is, een vliegticket of een startaccommodatie. Dat zijn factoren die in de basis je reisroute bepalen. Maar daar omheen is het heel fijn om on the spot je reisroute te kunnen aanpassen, om te gooien en verder te bepalen.

Dus hoe bepaal je je reisroute? Kijk naar welke landen je wilt in welk seizoen, maak een globale route voor die landen, maar leg het niet vooraf allemaal vast. Een startaccommodatie is vaak genoeg!