Het nieuwe schooljaar staat voor de deur! Sterker nog, in regio noord zijn ze deze week al gestart! En dat vraagt weer de nodige voorbereiding om alles weer een beetje in het ritme te krijgen, schooltassen onder een bed vandaan te trekken, sportschoenen te controleren of ze nog wel passen of een etui regelen voor de nodige schrijfwaren.

Het nieuwe schooljaar, een frisse start?

Het voelt een beetje anders dan anders, dit nieuwe schooljaar. Ik merk het ook wel een beetje om me heen. Het afgelopen schooljaar is natuurlijk een onwerkelijk jaar geweest door corona. Toen de kinderen weer naar school mochten, was het voor we het wisten alweer zomervakantie! En nu voelt het een beetje alsof we na deze vakantie gewoon weer verder gaan waar we gebleven waren. Is natuurlijk niet zo; nieuwe klas of een nieuwe juf of meester, misschien een nieuwe school… en toch lijkt het soms net alsof het schooljaar nu gewoon doorloopt.

Daarbij zullen op veel scholen nog allerlei maatregelen van toepassing zijn of blijven. Bij ons op school bijvoorbeeld, komen de ouders nog steeds niet op het schoolplein of de school in. Alleen op afspraak. De breng- en haaltijden zijn per groep verspreid, zodat we niet teveel ouders tegelijk rondom de school hebben. We hebben nog steeds vaste looproutes en we moeten flink blijven ventileren, handen wassen en veel schoonmaken. Maar gelukkig zijn de pauzes wel weer als voorheen en mogen kinderen ook weer de klassen rond. Er mag gelukkig ook een hoop weer wel.

Goed voorbereid van start

Na zo’n gek jaar wil je met je gezin natuurlijk uitgerust en goed voorbereid van start. Check dus goed wat de kinderen (weer) mee moeten nemen naar school. Want als je kind bijvoorbeeld naar de bovenbouw gaat, heeft het misschien wel een agenda nodig, om zo vast te wennen aan het werken ermee.

Onderbouw (4 – 6 jaar)

In de onderbouw, bij de kleuters, hebben kinderen nog niet zoveel nodig. Maar, zeker als je kind dit jaar voor het eerst gaat starten, vind je het fijn om duidelijkheid te hebben en gun je je kind een vliegende start! Schroom niet om de leerkracht aan te spreken als iets je niet duidelijk is. Of misschien nog makkelijker: vraag wie de klassenouder is van dit schooljaar! Dat is vaak een ouder die al een tijdje rondloopt op school en je heel goed kan vertellen hoe alles werkt op school.

Ik schreef een artikel met handige schoolspullen die fijn zijn om vooraf geregeld te hebben. Je leest het artikel hier.

Middenbouw (6 – 9 jaar)

Een kind in deze leeftijd is als een onderzoeker. De wereld om zich heen, de wereld in zijn of haar hoofd, alles wordt door je kind opgenomen en onderzocht. Hier hoort ook het loslaten bij. Je kind wil in deze fase graag zelfstandiger worden, wil weten hoe dingen werken en wil dit proberen. In deze jaren leert je kind ontzettend veel in de basis. Leren lezen, strategieën voor rekenen, tellen tot aan grotere getallen, plussommen, minsommen, keersommen en deelsommen, het komt geleidelijk aan allemaal langs. Je kind ontwikkelt zich steeds meer als een eigen individu en is zich geleidelijk aan ook meer bewust van zijn of haar omgeving,  van wat vriendjes of vriendinnetjes doen. Er ontstaat vaak een voorkeur voor een bepaalde hobby om te willen proberen en veel fysieke vaardigheden, zowel fijne als grove motoriek maken grote sprongen vooruit.

Tips voor het nieuwe schooljaar:

Je kind zal waarschijnlijk wel een voorkeur hebben voor een bepaalde tas, broodtrommel of etui. Super leuk natuurlijk om dit ook samen uit te zoeken, te kopen of te bestellen! Hier wat suggesties, zodat je kind lekker van start kan gaan.

De lunch

De ene school heeft wel een continurooster, de andere niet. Veel scholen hebben het misschien nu nog wel door de corona maatregelen. Een goed afsluitbare (maar wel makkelijk te openen!) beker is fijn (onze kinderen zweren bij de Doppers, nog duurzaam ook!), een stevige lunchtrommel en waarschijnlijk ook nog een trommel of bakje voor het fruit. Je vindt hier een uitgebreide keus.

De tas:

Een schooltas is er in allerlei soorten en maten. Je wilt als ouder een tas die stevig is, goed sluit en het liefst behoorlijk waterdicht. Je kind wil vooral een leuke tas. Gelukkig is de keuze zo uitgebreid dat tegemoet komen aan elkaars wensen waarschijnlijk wel moet lukken. 😉 Kijk hier voor nog meer leuke en fijne tassen.

Gymtas: Vanaf de middenbouw gymmen kinderen in gymkleding en gymschoenen, waar ze in de onderbouw vaak in hun ondergoed gymmen. Tip van deze juf: geef je kind op gymdagen kleding en schoenen aan die ze zelf makkelijk aan en uit kunnen trekken. Te gekke rijglaarsjes zijn onwijs tof, maar een crime voor een kind om ‘even snel’ aan of uit te trekken. Dat geldt eigenlijk ook voor overhemden met knoopjes, lastige knopen op broeken, strakke maillots, jurkjes met rugsluitingen en meer van dat soort dingen. Op school moeten kinderen zich in principe zelf omkleden, dus fijn als ze kleding aan hebben waarmee dat ook kan. 😉

De luizenzak: Bijna elk kind zal een keer luizen krijgen. De 1 vaker dan de ander. De luizenzak helpt het niet voorkomen, maar helpt zeker de kans op verspreiding te verkleinen en vermindert de kans luizen te krijgen. Mocht je de jeukende gasten helaas wel een keer treffen: uiteindelijk blijft kammen de beste remedie, mits consequent uitgevoerd. En kan uiteraard samen met luizenshampoo om de ergste hoos vast kwijt te raken.

Andere schoolspullen voor het nieuwe schooljaar:

Op deze leeftijd heeft je kind vast allerlei wensen als het gaat om andere schoolspullen: etuis, kleurpotloden, pennen stiften, lijm en wat al niet meer. Gelukkig krijgen ze meestal veel van school en is er veel op school. Maar een etui is altijd handig en natuurlijk kunnen daar wat leuke schoolspullen in. Als leerkracht pleit ik voor ‘less is more’ en die etui moet ook nog fatsoenlijk dicht kunnen. 😉 Kinderen krijgen van school een schrijfpotlood, maar zelf ben ik ook fan van het vulpotlood van Stabilo. Vooral vanwege de pengreep die voorgevormd is en dat hij er voor links- en rechtshandige kinderen is!

Overigens heeft Bol momenteel korting op schoolspullen vanwege de start van het nieuwe schooljaar. Via deze link kom je op de kortingspagina. Doe er je voordeel mee!

Bovenbouw (9 – 12 jaar):

In de bovenbouw worden kinderen steeds meer eigenaar van hun eigen leerproces. Geleidelijk aan krijgen ze steeds meer bewustzijn over hun ontwikkeling en waar ze naartoe werken. Ze willen nog meer eigen verantwoordelijkheid, willen voor vol aangezien worden, maar zijn tegelijkertijd nog geregeld jong en klein.

De bovenbouw vraagt vaak om nog wat andere schoolspullen, naast de schoolspullen die ze in de middenbouw al hadden.

De agenda:

Ook op de basisschool wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruik van gemaakt; een agenda. Zeker als kinderen huiswerk krijgen of als ze het lastig vinden om overzicht te houden en te plannen, dan kan het heel fijn om juist deze laatste basisschooljaren te gebruiken om vast te leren hoe je met een agenda (al dan niet digitaal) omgaat. Ook hiervoor heeft Bol momenteel fijne kortingen!

Koptelefoon en oorkappen:

Soms krijg je een koptelefoon of oortjes van school, maar meestal wordt gevraagd een eigen exemplaar mee te nemen. Tip van deze juf: doe ‘m in een afsluitbaar zakje of etui, zodat eventuele snoertjes minder snel kapot of in de knoop gaan. Kinderen zitten niet de hele dag achter een scherm op school, maar computers zijn niet meer weg te denken in het huidige onderwijs en daar hoort een fijne koptelefoon (of oortjes, net wat beter bevalt) bij, zodat je anderen niet uit hun concentratie haalt tijdens het werken.

Eerlijk is eerlijk, deze juf vindt het een horror senario als ik ooit een klas heb waar iedereen oorkappen draagt. Kinderen moeten, naar mijn idee, geleidelijk aan leren om te gaan met omgevingsgeluid en zich ook leren daarvoor af te sluiten. Aan de andere kant weet ik ook dat het soms wel echt heel fijn is om je even af te sluiten van je omgeving of dat het sommige kinderen echt helpt om focus te houden op hun werk. Belangrijk is vooral dat ze prettig zitten, niet te strak en verstelbaar zijn. En ze moeten niet al het geluid tegenhouden. Je hebt gehoorbescherming in allerlei soorten en maten.

Het nieuwe schooljaar, en dan?

Over 2 weken zijn alle regio’s in Nederland weer begonnen. Het kost voor een kind (en een gezin ;-)) vaak altijd wel even om weer te wennen aan het ritme. Ik merk zelf dat ik de kinderen al snel weer op hun gewone tijd in bed wil hebben, maar meestal kom ik daar ook wel snel weer op terug. Een veel gehoorde tip is daar al mee te beginnen in de laatste week van de vakantie. Snap ik, maar als het van dat enorm plakkerige hete weer is, kun je op tijd naar bed gaan (laat staan slapen) wel op je plakkerige buik schrijven. So, no worries, dat ritme komt heus. er geleidelijk naartoe werken op een relaxte manier gaat vaak het beste.


Save on Pinterest:

Start nieuw schooljaar, school, basisschool, goed voorbereid van start, begin van het jaar, lagere school
groep 1, groep 2, groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, zomervakantie, basisschool, nieuwe start

Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere mensen verder te helpen. Soms gebruik ik affiliate links. Je betaalt hiervoor nooit iets extra. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.