Beleggen mijn eerste stappen. Beleggen, ik? Hoe dan? Vet risicovol joh, daar ga ik echt niet aan beginnen, ik weet daar niks vanaf! En meer van dat soort uitspraken of gedachten had ik altijd als ik aan beleggen dacht. Wat is er veranderd dat ik inmiddels toch mijn eerste stappen heb gezet in de beleggingswereld? Dit is deel 2 waarin ik je meeneem in ons verhaal waarin we toewerken naar financiële onafhankelijkheid, juist nu we dat nog niet zijn en je kunt meelezen hoe wij dit aanpakken. In dit artikel dus een stukje over beleggen, mijn eerste stappen.

Peaks

Daar begon het mee. Met Peaks. Ik kwam hiermee voor het eerst in contact in augustus 2019. Via de Rabobank kreeg ik een bericht dat ik op eenvoudige wijze kon beleggen door mijn wisselgeld naar boven af te laten ronden. Die kleine bedragen zouden dan wekelijks belegd worden via Peaks.

Ik was hierdoor wel getriggerd, omdat het om kleine bedragen ging en de hele lay-out van Peaks me wel aansprak, namelijk; gebruiksvriendelijk. Iets wat ik als complete leek wel nodig had. Ik besloot me in te lezen, reviews te checken en uiteindelijk besloot ik aan te haken. En wat ik heel tof vind aan Peaks is dat je een persoonlijke code krijgt die je weer kunt delen met mensen die je kent. Wanneer zij jouw code gebruiken, krijgen ze zelf een starttegoed en jij krijgt ook een vergoeding hiervoor.

Hoe werkt Peaks?

Ik zette niet voor niets met beleggen mijn eerste stappen hier. Ik wil niet veel risico lopen en voorzichtig beginnen, zeker als ik nog niet zoveel weet. En ik merkte dat ik dat zou kunnen bij Peaks. Peaks is momenteel de snelst groeiende beleggingsapp in Nederland. Je pintransacties worden per week naar boven afgerond en dat wisselgeld beleg je bij Peaks. Maar dat hoeft niet. Het is, vind ik, een heel makkelijke manier om kleine bedragen geregeld opzij te zetten en zo te beleggen. Maar het voordeel is dat je Peaks ook kunt gebruiken zonder dit te doen. Je kunt ook handmatig geld inleggen om te beleggen, je kunt een vast bedrag hiervoor instellen en, niet geheel onbelangrijk: je kunt altijd bij je geld om het weer op te nemen! Via onderstaand plaatje kom je op hun site voor meer informatie.

Je belegt met Peaks in indexfondsen, waarmee je gespreid belegt en daarmee je risico’s en kansen ook spreidt. Peaks werkt met 4 portfolio’s waar je uit kunt kiezen: mild, pittig, scherp en heet. En logischerwijs bouwen deze op in hoe je belegt: van minder risicovol naar risicovol. Ook dit kun je aanpassen wanneer je wilt. Ik gebruik zelf momenteel het portfolio Scherp. Hiermee beleg je 70% in aandelenfondsen en 30% in obligatiefondsen. Deze verhouding verandert, afhankelijk van het portfolio dat je kiest.

De kosten

Aan Peaks zitten kosten verbonden, zoals dat bij veel organisaties is waar je kunt beleggen. Ik heb momenteel het startpakket van Peaks, waarbij ik 1 beleggingsrekening heb. Hiervoor betaal ik maandelijks €0,99 en jaarlijks 0,5%. De eerste maand is gratis. Sommigen vinden dit niet heel goedkoop, maar doordat ik geregeld mijn code gedeeld heb met anderen die ook startten met Peaks heb ik een aardig potje met vergoedingen opgebouwd, waarmee het zich eigenlijk ook weer terugverdient. Daarnaast deelde ik een review bij Google Apps waar ik ook mijn code deelde, net als veel anderen. Op die manier gebruikten anderen die met Peaks startten mijn code, kregen ze zelf een starttegoed en ik weer een vergoeding. Kortom, tot nu toe vind ik de kosten van Peaks echt heel erg meevallen en daar staat het gebruiksgemak van het programma tegenover.

Wanneer je dus nog niet echt bekend met beleggen, vind ik Peaks echt een aanrader om mee te starten. Door op onderstaand plaatje te klikken, kom je op de site van Peaks en lees je er nog meer over. In 2021 heb ik tot nu toe een rendement van 5,6% gehaald met alleen kleine bedragen wisselgeld, zonder extra in te leggen.


Cryptocurrency

Nooit gedacht dat ik hiermee aan de slag zou gaan: Cryptomunten en het beleggen hierin. Totdat ik eind 2020 meer mensen hierover hoorde, mensen die ik al een tijdje volg en vertrouw. Tineke Zwart gaf mij het laatste zetje en raadde aan om eens te kijken bij Bitvavo. Een Exchange die ideaal is voor beginners. Een duidelijke interface, makkelijk te begrijpen en eenvoudig in gebruik. Ik, die nog steeds met beleggen mijn eerste stappen aan het zetten was, vond dat dus wel aantrekkelijk klinken. Al snel leerde ik dat je altijd je eigen onderzoek moet doen, informatie moet verzamelen over de munten waar je in wilt investeren. Geen losse flodders, niet je emotie laten werken en niet verwachten snel rijk te worden.

Bitvavo

Ik durfde het aan en maakte een account aan op Bitvavo en startte met een klein bedrag wat ik kon missen om voorzichtig eens te bekijken hoe het werkte. Het interessante aan cryptocurrency vind ik dat het buiten de banken omgaat en het 24/7 is. Tegelijkertijd kan dat ook een valkuil zijn, omdat het nooit stopt en je daar dus wel met jezelf afspraken over moet maken.

Afspraken als: hoeveel zet ik in, hoe lang wil ik het vasthouden en bij welke waarde wil ik aankopen of verkopen? Stick to your plan wordt er ook vaak gezegd, juist om je niet mee te laten schieten in de waan van de dag. Want het is een onvoorspelbare markt, zeker als je voor de kortere termijn met munten gaat handelen. Je kunt een leuke winst maken, maar uiteraard net zo goed ook je verlies. De afgelopen maand had ik bijvoorbeeld een rendement van ruim 20%. Waarbij de koersen geregeld flink schommelden.

Ik merk dat ik het erg leuk vind om hiermee op ontdekking te gaan op een manier die voor mij oké voelt en met niet teveel risico. Wanneer je meer wilt weten over Bitvavo kun je mijn vriendenlink gebruiken. Het scheelt jou startkosten en ik ontvang een kleine commissie die ik weer voor deze site kan gebruiken.

Binance

Inmiddels heb ik ook een account op Binance. Dit platform vindt men vaak ingewikkelder, vandaar dat velen beginnen op Bitvavo. Maar het voordeel van Binance is dat er een groter aanbod van munten is. Binance is een veel groter en bekender platform. Bitvavo is Nederlands. Ik schommel nu een beetje tussen beide accounts, afhankelijk van de munt en ik merk dat ik langzamerhand ook meer vertrouwd raak op het platform van Binance. Wanneer je mijn Binance-link gebruikt, kom je op hun site en hebben we wederom beiden voordeel als je deze link gebruikt, mocht je je aanmelden bij Binance.

Andere vormen van beleggen

De komende periode wil ik nog andere vormen van beleggen onderzoeken. Mijn voornaamste reden om te beleggen is dat ik inmiddels merk dat beleggen me meer oplevert dan dat mijn geld stil staat te staan op mijn bankrekening. Ik vind, met mijn manier van beleggen, het risico verwaarloosbaar met wat het me op langere termijn kan opleveren. Zeker lange termijn beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt en anders op een spaarrekening zou zetten.

Uiteraard is dit geen financieel advies, ik ‘doe ook maar wat’, maar ik wil je wel laten zien, dat ook als je nog niet veel weet over beleggen, het echt minder ingewikkeld is dan het lijkt en er online ontzettend veel waardevolle en betrouwbare informatie hierover te vinden is. Een tip die ik daarover wil geven is de Fire For Women community van Puck Landewé. Een platforum waar veel vrouwen actief zijn en informatie delen over o.a. beleggen. Doe dus altijd je eigen onderzoek en beleg geen geld dat je niet kunt missen.

beleggen, cryptocurrency, peaks, hoe begin je met beleggen

Hoewel ik inmiddels dus alweer een tijdje beleg, met Peaks alweer bijna 2 jaar, voelt het voor mij nog steeds wel als de eerste stappen in beleggingsland, hoor. Er is nog steeds veel te leren, maar ik merk, ook om heen, dat het steeds toegankelijker wordt voor meer mensen. Meer mensen die de stap durven te zetten en niet meer terugschrikken van het verouderde beeld van gestreste beleggers in een kantoor die stijgende en dalende koersen volgen. Je spaargeld levert momenteel op de bank niets op en staat stil. Dat is voor veel mensen een motivatie om te onderzoeken of beleggen ook iets voor hen kan zijn.

Doe je eigen onderzoek, spreid je risico’s en kansen en beleg alleen met geld dat je kunt missen. Voor echt financieel advies, kun je altijd een financieel adviseur raadplegen.


Eerder schreef ik een artikel hoe ik begon met het toewerken naar financiële onafhankelijkheid. Dat artikel ‘Financieel onafhankelijk, wat is dat eigenlijk en hoe word je dat?’ lees je hier.

Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere mensen verder te helpen. In mijn artikelen vind je soms affiliate links. Via deze links betaal jij niets extra. Je leest er onderaan meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong