Eten, drinken, streetfood en schoon water

Eten, drinken, streetfood en schoon water
Enjoy your meal!

We hebben de kinderen gedrild niets zomaar in hun mond te stoppen of aan te nemen van andere mensen (ook als het geen eten was). Ook eten en drinken moest altijd eerst door ons goedgekeurd worden.

Thuis hebben we eigenlijk nooit frisdrank in huis, maar op reis was een cola voor de kinderen bijna dagelijkse ‘kost’, al was het maar om preventief de darmen vast te reinigen.

Streetfood

Streetfood in Luang Prabang
Luang Prabang

We hebben op reis uiteindelijk gewoon ‘streetfood’ gegeten en vers fruit van kraampjes, fruitshakes, ijsjes en zelfs af en toe een salade. Maar we keken altijd naar wie er aten, hoe het eten bereid werd, wat de omloopsnelheid was van alle gerechten en besloten dan of ook wij het eten of drinken wilden. Van een verpleegkundige bij de marine in onze kennissenkring kregen we vooraf de tip onze tanden te poetsen met lokaal water, mits je het niet doorslikt en hier alleen mee spoelt. Het hele kleine beetje wat je dan eventueel wel binnenkrijgt, maakt dat je lijf al wat weerstand op kan bouwen. Voel je je hier niet prettig bij, doe het dan niet en gebruik water uit een fles.

LifeStraw fles

De LifeStraw fles is heel fijn om te gebruiken. Het filtert water wat nog geen drinkwater is, zodat je het daarna kunt drinken. De filters gaan erg lang mee en zijn te vervangen. Hiermee bespaar je zo ontzettend veel plastic wegwerpflessen! Zeker als je langer op plekken bent waar je anders drinkwater uit flessen moet halen, is de LifeStraw ècht een aanrader!


WIL JE WETEN WELKE LIFESTRAW PRODUCTEN ER ZIJN?



KLIK HIER OM DE PRODUCTEN TE BEKIJKEN.

Drink het liefst niet direct uit een flesje of blikje als je niet zeker weet dat de omloopsnelheid groot is. Een flesje of blikje wat een tijdlang ergens ongekoeld heeft gestaan, kan aan de buitenkant een hoop ziektekiemen bij zich dragen (denk aan ongedierte dat zijn behoefte ergens doet) die jij vervolgens binnen kan krijgen als je je lippen aan dat flesje of blikje zet. Gebruik een rietje (liefst niet van plastic) of maak de buitenkant schoon en schenk het vervolgens in een glas. Ook deze gewoonte hebben we de kinderen aangeleerd en gelukkig waren we ook op heel veel plekken waar genoeg frisdrank gedronken werd en de omloopsnelheid hoog. Dan volstond het om de buitenkant alleen even schoon te maken ‘just to be sure’.

Paranoia vs. gezond verstand

We waren niet paranoia als het om eten en drinken ging, wel alert en voorzichtig. Nieuwe gebruiken kun je redelijk snel gewoon worden als het om je gezondheid gaat en zeker met kinderen wil je hier alert op zijn. Niemand zit te wachten op een bezoek aan het ziekenhuis.

Ziek zijn we niet geworden. We hebben allemaal wel eens een dagje wat gerommel in de buik gehad, acclimatiserend aan het weer, vermoeidheid, wel of niet genoeg gedronken, of misschien toch iets van het eten. Maar niemand is ziek geworden. Misschien geluk, misschien dankzij al het bovenstaande. Hoe dan ook, gebruik je verstand en bij twijfel; niet doen. En bij fruit: Peel it, boil it or forget it!

Zorg dat je genoeg drinkt en altijd genoeg water bij je hebt, zeker bij tropische temperaturen. Wij zorgden ervoor, zeker als we onderweg waren, dat we elk halfuur wat dronken. Wees de dorst voor, als je dorst krijgt, heb je eigenlijk al een vochttekort.

Laat het me weten als je vragen of opmerkingen hebt over dit artikel of over de site. Zodoende help je ons en andere bezoekers van deze webiste. Het delen van artikelen via bijvoorbeeld social media wordt altijd gewaardeerd om zo andere reizigers verder te helpen. Dank alvast voor je feedback!