Je hebt besloten dat je wilt beginnen als digital nomad. En dan? Wat ga je dan doen? In dit blog vertel ik je wat voor soort werk er is, waar je vaak al meteen mee kunt beginnen!

Wil je eerst meer informatie over wat een digital nomad is en of dit iets voor jou kan zijn? Lees dan het artikel ‘Hoe word ik een digital nomad?’ eerst. Dat geeft een goed beeld van wat deze levensstijl kan inhouden en of dit ook iets voor jou is.

Beginnen als digital nomad: Verschillende soorten banen

Je kunt de verschillende soorten werk in principe onderverdelen in een paar categorieën.

Werken:

  1. als freelancer
  2. in je huidige baan
  3. in een nieuwe baan

Ik licht ze hieronder toe.

  • 1- Werken als freelancer

Als freelancer kun je vrijwel meteen aan de slag. Je creëert je eigen opdrachten of werkt in opdracht van anderen. Wat je doet? Dat ligt aan jouw ervaring, talent en passie. Lekker vaag verhaal nog, of niet? Toch is dit wel wat het eigenlijk is; in a nutshell. Maar goed, waar kun je dan zoal aan denken?

Blogger: 

Een blog starten en onderhouden is tegenwoordig erg eenvoudig. Zeker met de mogelijkheden die wordpress biedt, kan iedereen een website beginnen die er al snel redelijk oké uitziet. Zoek een thema voor je site die bij jouw (werk)doel past en zorg voor consistentie. Schrijven moet wel een beetje je ding zijn natuurlijk, want als freelancer iets gaan doen wat je eigenlijk niet ligt; dat houd je niet vol. Bouw content op, zodat opdrachtgevers kunnen zien wat je stijl is, vraag om reviews van eerdere opdrachtgevers en zo kun je een portfolio opbouwen om niet alleen voor jezelf te schrijven, maar ook blogs voor anderen.

Copywriter:

Dit ligt redelijk in de lijn met bloggen. Als schrijven je ding is, je handig bent met taal en spelling dan is dit een goede manier om geld te verdienen. Het is een populaire baan onder mensen die goed teksten kunnen schrijven én die dat ook kunnen voor anderen! Want teksten schrijven voor jezelf, vanuit jezelf, is echt anders dan teksten schrijven voor anderen. De vergoedingen gaan vaak per aantal woorden (denk bijvoorbeeld aan 5 cent per woord) en online vind je veel copywriter platformen waar je je als schrijver kan aanmelden. Kijk bijvoorbeeld eens op textbroker.nl voor het schrijven van Nederlandse content.

Designer:

Maak jij mooie foto’s of video’s? Ben je handig met het bewerken hiervan? Word je enthousiast als het je lukt om in anderhalve minuut een boodschap over te brengen? Dan kun je als designer aan de slag. Steeds meer bedrijven krijgen door dat mensen goed reageren op bewegend beeld. Advertenties in de vorm van een videoboodschap verkopen steeds beter en hier is dus een hoop werk in te vinden. Ook steeds meer designers krijgen dit door, dus het opbouwen van een portfolio, bijvoorbeeld via je eigen youtube-kanaal is slim om te doen. Zoek een bepaalde doelgroep en specificeer je. Misschien lijkt het alsof je dan je bereik verkleint, maar je wilt dat klanten jou weten te vinden. Omdat jij je weet te onderscheiden van de rest. Waarin kun jij je onderscheiden? Maak dat zichtbaar in je werk!

Virtual assistent:

Voor een bedrijf werken als virtual assistent (VA) is een goede job voor jou als je sterk bent in organiseren, plannen en delegeren. Heb je in je werk hier ervaring mee opgedaan, ligt dit jou goed? Dan kun je dit ook locatie onafhankelijk doen als virtual assistent. Je zorgt bij een bedrijf bijvoorbeeld voor de planning, selecteert mail, maakt afspraken, houdt eventueel social media bij voor de ondernemer, schrijft brieven en legt contacten. En dat is een beknopte opsomming van wat een virtual assistent kan doen. Het hangt natuurlijk ook af van het bedrijf of de ondernemer waar je voor gaat werken en in welke sector dit bedrijf valt.

  • 2 – Werken in je huidige baan

Het klinkt misschien tegenstrijdig; blijven werken in je huidige baan, maar het is zo gek nog niet! Afhankelijk van welk werk je doet, zijn er steeds meer werkgevers die zien dat je je werk heel goed kan doen op een andere plek dan je werklocatie. Tegenwoordig werken steeds meer mensen thuis, we hebben sinds Covid-19 gemerkt dat er veel meer werk vanuit huis gedaan kan worden, dan aanvankelijk gedacht werd. Wat nou als jouw thuis overal is? Bevalt je huidige baan je goed? Onderzoek eens wat de mogelijkheden zijn als je niet meer elke keer fysiek op kantoor hoeft te verschijnen. Hoe kijkt je werkgever aan tegen thuiswerken voor de langere termijn? En stel dat jouw thuis dan steeds ergens anders is? Wil je hierover in gesprek met je werkgever? Bereid je dan goed voor. Benoem vooral ook hoe je werk hier juist voordeel van zal ondervinden in plaats van nadeel. Uiteindelijk wil je werkgever dat je goed werk levert. Stel bijvoorbeeld een proefperiode voor, als een soort sabbatical. Dit is vaak goed mogelijk bij een bedrijf en het geeft je de gelegenheid te laten zien dat dit voor zowel jou als je werkgever kan werken. Het is meteen een gelegenheid om ook zelf te ondervinden hoe het jou bevalt.

  • 3 – Werken in een nieuwe baan

Lukt het niet om bij je huidige baan locatie onafhankelijk te werken, maar vind je het wel erg leuk wat je doet? Dan kun je natuurlijk ook solliciteren bij een andere werkgever die wel meer openstaat voor werken op afstand. Steeds meer bedrijven, vooral jonge bedrijven, zien hier de voordelen van in. Als je gaat zoeken op ‘remote jobs’, zul je veel informatie vinden.

direct beginnen als digital nomad

Beginnen als digital nomad

De verschillende mogelijkheden die ik hierboven genoemd heb, zorgen allemaal voor een actief inkomen. Het is heel fijn en zeker ook verstandig om ook te kijken naar het creëren van een passief inkomen. Op langere termijn locatie onafhankelijk werken wordt makkelijker als je ook op een passieve manier geld kunt verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door het beginnen van een eigen webshop of door affiliate marketing. Maar ook door beleggen.

Maar wil je snel aan de slag met onafhankelijk werken? Wil je direct als digital nomad gaan leven? Dan kun je met bovenstaande opties voor een actief inkomen meteen aan de slag.

Voel je altijd vrij om mij persoonlijk te benaderen voor meer informatie. Ik heb nog geen strakke e-mail marketing uitgewerkt staan, dus als je mij een bericht stuurt, krijg je niet binnen 1 minuut een geautomatiseerde mail in je inbox. Wel reageer ik snel op je bericht en altijd persoonlijk.

Veel plezier en succes!


Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere mensen verder te helpen. In mijn artikelen vind je soms affiliate links. Via deze links betaal jij niets extra. Je leest er onderaan meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong