Digital nomad worden, hoe doe je dat? Wil je werken wanneer je wilt en waar je wilt? Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om te leven en werken vanaf iedere locatie in de wereld. Mits je elektriciteit en wifi hebt, dat wel. Velen zijn je al voorgegaan en velen zullen ook nog na jou komen. In dit digitale tijdperk waarin we nu leven, wordt het alleen maar makkelijker om digitaal je werk te doen. Digital nomad worden kan en in dit artikel vertel ik je hoe ook jij een digital nomad kan worden.

Digital nomad worden; Leef het leven op een manier zoals jij graag wilt

Je bent niet meer gebonden aan vaste kantoortijden. Werken kun je op plekken die je zelf uitkiest. Je creëert tijd om te reizen, cultuur op te snuiven, meer buiten te zijn, nieuwe hobby’s en talenten te ontdekken en beslist zelf wanneer. Klinkt fijn, toch? En het kan!

Een digital nomad lifestyle is heel goed mogelijk. En klinkt super hip. Dus is het dan wel wat voor jou? De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos, alleen zijn er wel een aantal dingen waar je je bewust van moet zijn. Dingen waar je rekening mee moet houden. Ik leg je in dit artikel graag uit wat een digital nomad is en hoe je dit kunt worden.

Meteen weten hoe ik begonnen ben?

digital nomad worden

Digital nomad worden; Wat is een digital nomad?

Een digital nomad werkt hoofdzakelijk digitaal en locatie onafhankelijk. Daarbij leeft een digital nomad ook vaak locatie onafhankelijk. Maar de definitie is niet zo strak. Je kunt het op zoveel manieren interpreteren. Er zijn digital nomads die een groot deel van het jaar reizen en die geen geen vaste thuisbasis hebben. Maar dat geldt zeker niet voor alle digital nomads. Steeds meer mensen leven parttime op deze manier en hebben, naast dat ze periodes locatie onafhankelijk leven, ook gewoon een thuis en werken vanuit daar.

Een digital nomad zijn is eigenlijk een levensstijl. Het is een houding, geen beroep. En doordat je dit ook heel goed parttime kunt doen, is de drempel een stuk lager om te beginnen. Zeker doordat we het afgelopen jaar heel veel vanuit huis zijn gaan werken, hebben veel mensen gemerkt dat ze dit eigenlijk heel goed bevalt. Ze onderzoeken de mogelijkheden hoe ze dit structureel kunnen gaan doen.

Er zijn wel overeenkomsten die voor de meeste digital nomads gelden.

Ze:

 • hebben een eigen bedrijf of werken als freelancers
 • hebben alleen een computer en een internetverbinding nodig
 • werken op verschillende plekken
 • reizen veel en vaak ook lang, soms voor onbepaalde tijd

Wat is een digital nomad dan niet?

 • Een digital nomad is niet op vakantie, al lijkt dat misschien zo. Misschien denk je dat digital nomads ’s ochtends even 2 uurtjes achter de laptop kruipen. Of dat ze in de middag vanaf hun ligbedje op het strand even hun blog bijwerken? Al eens gemerkt dat je je scherm niet zo goed kunt zien als de zon flink schijnt? Dat is dus leuk voor foto’s op social media, maar is niet de praktijk.

Een digitale nomade moet werken om geld te verdienen, net als ieder ander. En je wilt ook niet binnen afzienbare tijd naar een fysiotherapeut met nekklachten, doordat je liggend met je laptop op schoot je werk hebt gedaan.

 • Een digital nomad is ook niet rijk. Uitzonderingen daargelaten. Maar ze leven wel vaak op plaatsen waar het veel goedkoper leven is. In Indonesië bijvoorbeeld is het een stuk goedkoper om een fijn appartement met zwembad te huren dan hier. En met het mooie weer erbij, ziet het er al snel als een heerlijk luxe leventje uit.

Maar er moet echt nog steeds gewerkt worden om dit te kunnen betalen.

 • Een digital nomad is niet altijd op reis. Zeker, er zijn genoeg digital nomads die voor onbepaalde tijd reizen. Maar omdat het meer een levensstijl is dan een beroep, kun je ook heel goed een digital nomad zijn, vanuit je favoriete lunchtentje in de stad, de keukentafel thuis of het vakantiehuisje in Friesland tijdens een midweekje weg.

Het gaat om de mindset, hoe jij wilt leven, waar jij wilt werken en wanneer.

Een digital nomad zijn is eigenlijk een levensstijl. Het is een houding, geen beroep.

Digital nomad worden, hoe doe ik dat?

Heb je interesse gekregen na het lezen van bovenstaande informatie? Wil je weten hoe jij deze levensstijl kunt gaan leven? DE onderstaande stappen laten zien hoe je dit kunt aanpakken.

 1. Voorbereiding; leer en lees over leven als digital nomad
 2. Creëer een locatie onafhankelijk inkomen
 3. Probeer het uit; oefenen is nodig
 4. Ga ervoor!

1. Voorbereiding; leer en lees over leven als digital nomad

Wil je succesvol worden als digital nomad? Dan heb je een goede voorbereiding nodig. Je zult merken dat je in het begin veel gaat lezen. Je leest blogs van andere digitale nomades, je leert over de mogelijkheden van online werken (want er zijn zoveel mogelijkheden). Ook moet je ontdekken wat bij jou past en je mindset moet zich aan gaan passen naar de levensstijl van een digital nomad.

Wat hierbij goed kan helpen? Maak een (digitaal) moodboard. Stel jezelf een doel: Waar raak je door geïnspireerd? Wat wil je bereiken en hoe lang wil je hierover doen? Waar krijg je energie van? Als je dit visualiseert, als je dit echt voor je ziet, geef je jezelf de mogelijkheid je mindset te veranderen.

De ‘bijbel’ onder digital nomads is het boek: ‘The 4-hour workweek’ (Een werkweek van 4 uur) van Tim Ferris. Zelf sprak de stijl van schrijven mij niet zo aan. Ik vond het te Amerikaans, maar het geeft zeker inspiratie voor je mindset hoe je ook naar werken kunt kijken. Het boek ‘Rich dad poor dad’ (Rijke pa arme pa) van Robert T. Kiyosaki is heel inspirerend en toegankelijk voor de juiste instelling om digital nomad te worden. Het geeft je inzichten hoe geld werkt, hoe geld in de maatschappij werkt en hoe jij hiermee om kunt gaan.

2. Creëer een locatie onafhankelijk inkomen

Digital nomads verdienen hun geld online. Zij hebben alleen een computer en internet verbinding nodig om hun werk te kunnen doen. Wat je zoal kunt doen? De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos

Welke manier bij jou past? Ik geef je hieronder een aantal mogelijkheden. 

Wat veel digital nomads doen om een online inkomen te genereren:

hun huidige baan voortzetten, diensten aanbieden (zoals het schrijven van teksten of het maken van foto’s of video’s voor anderen), Marketing, webdesign, e-books publiceren, een blog, youtube-kanaal of instagram-kanaal bijhouden. En soms doen zij ook affiliate marketing, ze starten een webshop of verkopen (online) cursussen.

Belangrijk om te weten is dat er een verschil is tussen een actief inkomen verdienen en een passief inkomen.

Je kunt online werken in principe onderverdelen in 3 categorieën. Ik vertel er meer over in het artikel ‘Direct beginnen als digital nomad’

3. Probeer het uit; oefenen is nodig

Men zegt niet voor niets; oefening baart kunst. En dat geldt ook hiervoor. Een bestaan als digital nomad vraagt een andere mindset. Je werkt niet meer van 9 tot 5. Nee, je plant je tijd zelf in. En dat zegt het eigenlijk al; je plant. Dat betekent dus dat je tijd moet inplannen om te werken. Die structuur heb je nodig en is ook fijn. Probeer dit ook uit. Bedenk op welke dagen je tijd hebt om te werken, bedenk op welke tijden je dit wilt doen en waar. En houd je hieraan. Maak een ’to do-list’ wat je tijdens je werktijd wilt doen. En werk niet op de momenten dat je dit ook bedacht had niet te doen. 

Kijk hoe dit je bevalt. Welke werktijden vind je fijn, ben je productiever in de ochtend of juist in de avond na het sporten? Op welke plek kun je je goed concentreren en op welke plekken ben je snel afgeleid?

Houd je doelen en werktijden ook voor ogen vanaf het moment dat je geld gaat verdienen. Als je eenmaal online geld verdient, is het heel verleidelijk om eerder of langer vrij te nemen tussendoor. Maar vergeet niet, dat je inkomsten ook net zo snel weer kunnen zakken als je niet consequent blijft in je werk. Nogmaals, als digital nomad heb je geen vakantie. Ook bij een passief inkomen, zul je nog steeds je werk moeten onderhouden. En je vakantie moet je plannen.

4. Ga ervoor!

Ben je na het lezen van dit blog overtuigd of twijfel je nog? Het beste advies wat ik je kan geven is: ga ervoor! Zo ben ik zelf ook begonnen. Een eigen website starten, of een eigen onderneming, een youtube-kanaal; het is tegenwoordig allemaal zo laagdrempelig geworden. En het is actueler dan ooit!

Alleen maar blijven lezen over online werken zet geen zoden aan de dijk. Op een gegeven moment heb je genoeg webinars gevolgd, genoeg blogs gelezen om te merken dat je nog steeds geïnteresseerd en inmiddels een hoop kennis rijker bent.

Starten met online werken vraagt in principe ook geen grote investeringen.

Je kunt er maar op 1 manier achter komen of het iets voor je is:

ga ervoor! Take the jump!

digital nomad worden

“En als ik het kan (een gewone Nederlandse vrouw van begin 40 met een gezin, die al bijna 20 jaar in het onderwijs werkt), dan kan jij het ook voor elkaar krijgen!

Hoe ik ben begonnen

Ook ik, totaal niet bekend met online werken, ben bij nul begonnen. Ook ik ben eerst veel gaan lezen. Ik heb contact gezocht met digital nomads en heb advies gevraagd.

Waar ik in het begin echt veel aan heb gehad en nog steeds heb, is:

De online training van Jacko Meijaard

Veel trainingen kosten veel geld. De organisatie lijkt aanvankelijk een open community te hebben, maar deze is uiteindelijk best gesloten. Ook blijkt dat ze vaak terloops alleen maar meer geld van je te willen, nadat je al een eerste investering hebt gedaan om überhaupt binnen te komen. Bij Jacko Meijaard had ik dit gevoel niet. En ook alle reviews die ik kon vinden, waren erg positief. Jacko neemt je in zijn video’s aan de hand mee. Stap voor stap, hoe je kunt beginnen met voornamelijk, affiliate marketing. Zijn cursus ‘de Affiliate Marketing Revolution’ heeft mij echt gebracht waar ik nu ben, omdat het mij de basis geleerd heeft. De cursus is gericht op affiliate marketing, hoe je een passief inkomen kunt opbouwen, maar…

Tegelijkertijd leert hij je hoe je een website vrij eenvoudig kunt opstarten via bijvoorbeeld WordPress. Zijn cursus is een kleine investering en op dit moment krijg je zelfs een korting van meer dan 80%. Je betaalt slechts €47 en die verdient zich al snel dubbel en dwars terug. Wil je dit later verder uitbreiden, kun je aanvullende modules aanschaffen, maar die zijn meer gericht op mensen die al een flinke business hebben en daar hun kennis verder over willen uitbreiden.

Ik deel hier met jou mijn link naar zijn cursus. Het is inderdaad een affiliate link. Dit houdt in dat jij hier niets extra’s voor hoeft te betalen (vaak zelfs een korting krijgt) en dat ik er een commissie voor krijg via zijn organisatie, mocht jij tot een aankoop besluiten. Hierdoor is het voor mij weer mogelijk om deze site te onderhouden.

De Affiliate Marketing Revolutie

Als je op de link klikt, kom je op de landingspagina van Jacko Meijaard “De Afilliate Marketing Revolutie” en heb je je nog nergens voor aangemeld. Je kunt gerust verder doorklikken voor meer informatie. Het ziet er misschien wat ‘flitsend of snel’ uit, maar dat is, voor mij althans, meer de stijl van adverteren die bij mij wat minder indruk maakt. Hierdoor dacht ik niet de doelgroep te zijn. Maar door de reviews die ik las, besloot ik mee te doen. En daar heb ik geen spijt van gehad. De cursus zelf is eenvoudig en super simpel te volgen. Het heeft mij geholpen de eerste stappen te zetten om mijn site op te bouwen en met affiliate marketing aan de slag te gaan.

Op dit moment krijg je zelfs meer dan 80% korting en betaal je slechts €47

Kijk ook even in de shop op deze site. Daar vind je nogmaals de link naar de cursus van Jacko, maar ook tip ik er geregeld boeken of diensten die je verder kunnen helpen bij het online werken!

Hoe ik verder leer

Daarnaast heb ik een hoop gratis webinars gevolgd, me aangemeld (en vaak later weer afgemeld) voor veel basisinformatie waarna ik zelf weer een stuk verder kwam.
Ik ben er nog niet en hoop de komende periode bijvoorbeeld meer te leren hoe ik Pinterest kan inzetten.
Leef ik op dit moment als digital nomad? Ja en nee. De inkomsten die ik genereer met de diensten via mijn website zorgen voor het ‘locatie onafhankelijke inkomen’. Maar daarnaast werk ik nog parttime in het onderwijs. Naast het feit dat ik dit ontzettend leuk vind om te doen, is er in Nederland een schreeuwend tekort aan leerkrachten. Ik ben dus een parttime digital nomad. De vrijheid die het mij echter geeft om locatie onafhankelijk te kunnen werken, als ik dat wil, is hetzelfde. In het begin moest ik wennen; partime digital nomad klinkt toch wat minder flitsend, zeg maar. 😉 Maar ik merk dat steeds meer mensen, juist ook met een gezin, de mogelijkheden onderzoeken en de stappen zetten om als partime digital nomad te gaan leven.

En als ik het kan (een gewone Nederlandse vrouw van begin 40 met een gezin, die al bijna 20 jaar in het onderwijs werkt), dan kun jij het ook voor elkaar krijgen. Op dit moment hebben wij geïnvesteerd in ons huis met een flinke verbouwing. Om er zelf aangenamer te kunnen wonen en het tegelijkertijd ook klaar te maken voor een toekomst wanneer we minder in ons huis zullen zijn. Komend jaar wil ik meer investeren in (e-)cursussen om nog meer te leren. Om FIRE te worden (Financial Independent Retire Early). En vanaf het nieuwe schooljaar sta ik nog maar 2 dagen voor de klas, steeds meer tijd en financiële vrijheid!

Tot slot, ik hoop dat je net zo geïnspireerd bent geraakt als ik een tijd geleden. Online werken is ontzettend leuk en een levensstijl als digital nomad is ook voor jou haalbaar.


Andere cursussen getipt:


Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. In mijn artikelen vind je soms affiliate links. Via deze links betaal jij niets extra. Je leest er onderaan meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong