Wat is de beste leeftijd om te reizen met kinderen? Ik krijg de vraag geregeld en ook via social media of forums komt dit geregeld langs. Reizen met kinderen doen veel mensen. Allemaal op hun eigen manier en velen hebben vooraf nagedacht over de ideale leeftijd om met hun kinderen te reizen. Is er wel een antwoord op deze vraag, is dat niet heel persoonlijk? In dit artikel zal ik de verschillende voor- en nadelen belichten van de diverse leeftijden om met kinderen te reizen. Je kunt dan zelf bekijken wat voor jou de beste leeftijd is om met je kind te gaan reizen.

Beste leeftijd om te reizen met jonge kinderen

Grofweg de meeste ouders zullen met hun kroost reizen voor het vijfde levensjaar. Simpelweg om de reden dat kinderen dan nog niet leerplichtig zijn. Dat scheelt een hoop geregel en maakt voor veel ouders dat reizen met jonge kinderen de beste leeftijd is!  Een iets kleinere groep kiest er dan voor om voor het 2e levensjaar van hun kind te gaan reizen, omdat dit vaak veel voordeliger is. Je hoeft immers nog geen ticket voor je baby of dreumes te betalen!

Houd er wel rekening mee dat je in veel gevallen dus geen extra stoel naast je hebt en je je kind dus op schoot bij je houdt. Bij langere vluchten is dat wel iets om rekening mee te houden. Daar hebben ze vaak ook de beschikking over een opklapbaar bedje voor je waar je je baby in kan leggen om te slapen.

Reizen jonge kinderen

Een voordeel van reizen met jonge kinderen is dus de leerplicht die nog niet om de hoek komt kijken. Je zit ook nog niet aan schoolvakanties vast, dus je kunt zelf plannen wanneer je weg wilt. Dat is echt wel een grote plus!

Herinneren

Tegelijkertijd speelt voor veel ouders mee dat jonge kinderen zich later van deze reizen niets tot weinig zullen herinneren. Zeker als je een langere tijd op reis gaat en verder weg, vinden veel ouders het waardevol als kinderen dit bewuster meemaken.

Kinderen, maar zeker jonge kinderen die zich verbaal nog niet goed kunnen uiten, willen vooral het gevoel hebben dat ze beschermd worden door hun ouders. Veiligheid en geborgenheid zijn (uiteraard voor alle kinderen) heel belangrijk. Net als rust, ouders die relaxt en ontspannen zijn en kinderen het gevoel geven dat er rust en regelmaat is, ongeacht waar je bent.

Stress versus ontspanning

Nu ben je vaak een stuk ontspannender op vakantie, toch kan reizen wel degelijk ook het tegenovergestelde gevoel geven. Het geregeld verplaatsen en steeds alle spullen bij elkaar verzamelen. Of een keer niet lekker zijn of ziek en niet altijd weten hoe dingen lopen. Het kan je een onrustig en gestrest gevoel geven. Je kind pikt dat op en kan hier ook onrustig van worden.

Reizen symboliseert in dat opzicht meer het avontuur, het onverwachte, ontdekkingen doen en nieuwe culturen en mensen leren kennen. Onwijs tof en gaaf natuurlijk en waarschijnlijk ook één van de redenen waarom je de reis wilt maken, maar houd er rekening mee dat je kind daar misschien anders over denkt en op reageert. Blijf goed kijken naar je kind. Vang de signalen op van overprikkeld raken of te vermoeid zijn. Las geregeld een pauze in en blijf dan wat langer op een plek. Slow travelling is hip en zeker met kinderen (maar stiekem ook voor jezelf) best heel fijn.

Tula draagzak

Bij jonge kinderen kan ik ook echt de Tula draagzak aanraden. Je hebt ze in verschillende maten of gebruik de “free-to-grow”. Je kind draag je veilig bij je en het voelt voor je kind super vertrouwd om dicht bij jou te zijn. Zeker in landen waar ze verzot zijn op kinderen en totaal niet bescheiden zijn je kind te willen aaien of aanraken, is dit echt een top ding! Bekijk ‘m hier.

Deryan

Als wij reisden met onze, toen nog jonge, kinderen hadden we altijd de Deryan-tentjes bij ons. Dit had voor ons alleen maar voordelen, maar het hangt er een beetje vanaf hoe je reist en wat je prettig vindt. De Deryan neemt weinig ruimte in (kan dus in je reistas erbij, of neem het als handbagage mee) en voor ons het grootste voordeel: je kind slaapt altijd in hetzelfde bedje! Dat maakt het voor een jong kind veilig, vertrouwd en in mijn opzicht ideaal om mee te reizen.

ideale leeftijd kind reizen
Deryan, baby-variant

Wij zorgden er thuis al voor dat het bedje bekend was. In het begin plaatsten we het tentje een paar keer in de woonkamer om mee te spelen en de kinderen hebben er een paar keer in hun kamer in geslapen. Daarnaast namen we het altijd mee als we ’s avonds ergens heen gingen (vrienden of familie) en de kinderen op bed zouden leggen. Zo was het tentje al vertrouwd toen we er eenmaal mee op reis of vakantie gingen.

Bij erg warm weer moet je wel de temperatuur in de gaten houden in het tentje. Ondanks het gaas, kan het er warmer worden dan in de kamer. Tentje openritsen helpt, maar ook de airco of een ventilator in de kamer (houd rekening met tocht). Via deze link kun je zien welke tentjes er allemaal zijn.

Familie

Nog een puntje van aandacht bij het bepalen van de beste leeftijd om met je kinderen te gaan reizen; familie en vrienden. Zoals jonge kinderen een reis zich later waarschijnlijk niet zullen herinneren, kunnen ze ook gemakkelijk gezichten vergeten. Ben je van plan echt langer op reis te gaan, onderhoud dan het contact met familie en vrienden. En natuurlijk zul je dat doen. Of dat nu bellend is, via mail, Polarsteps of een blog. Plan ook geregeld een videocall met het thuisfront via Whatsapp of Skype bijvoorbeeld. Want als jonge kinderen hun opa en oma geregeld zien en horen, zullen ze minder van hen vervreemden tijdens de tijd dat je weg bent.

contact met thuis
Videobellen met opa en oma

Beste leeftijd om te reizen: Basisschool leeftijd

Is de basisschoolleeftijd de beste leeftijd om met kinderen te reizen? Niet als het gaat om de leerplichtwet. Nederlandse kinderen zijn leerplichtig vanaf hun 5e jaar en moeten dan fysiek een school bezoeken. Eigenlijk heeft Nederland dus een schoolplichtwet. Dit maakt het ingewikkelder om een langere tijd met je gezin op reis te gaan, omdat je dan al snel buiten de reguliere schoolvakanties uitkomt.

Toch zijn er steeds meer gezinnen die dit wel doen en zij regelen dit allemaal op een manier die bij hen past. Als je hier meer over wilt lezen, check dan even het artikel “Op reis met een leerplichtig kind”, waarin ik je er van alles over vertel.

Voordelen

Wat zien veel ouders als de voordelen van het reizen met kinderen in deze leeftijd?

  • Ze zijn zelfstandiger,
  • Meestal geen gebroken nachten meer,
  • Ze zijn zindelijk,
  • Kunnen (af en toe) zelf hun eigen bagage dragen,
  • Ze hoeven vaak niet meer getild of in een buggy,

Maar wat het meest genoemd wordt is toch wel het feit dat kinderen van deze leeftijd een reis bewuster beleven en zich later kunnen herinneren. Dat is voor veel ouders een reden om (ook) op deze leeftijd met hun gezin een reis te maken. Met elkaar ervaren hoe het is op een andere plek, samen herinneringen maken en echt tijd voor elkaar hebben.

Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn soms meer weg van huis dan thuis door de tijd die ze op school doorbrengen en vaak ook door de tussenschoolse- of naschoolse-opvang. Ouders werken en de tijd die je als gezin doorbrengt concentreert zich vaak in de weekenden, de avonden en vakanties.

Tropenjaren

Veel ouders maken na de eerste tropenjaren van het hebben van een jong gezin de balans op en realiseren zich dat de tijd wel erg snel door raast. Misschien had je je dat anders voorgesteld? Of niet, en bevalt het jullie heel goed, maar is er wel behoefte om een periode de tijd met elkaar anders in te vullen. Veel gezinnen kiezen dan voor een langer verblijf buiten Nederland en de basisschoolleeftijd lijkt dan een betere leeftijd dan de middelbare school.

“Mam, hoe heet die lijn ook alweer die over het midden van de aarde loopt?” “Je bedoelt de evenaar?” “Ja, die! Daar wil ik later een huisje.”

Beste leeftijd om te reizen: Middelbare school

De middelbare schooltijd is de tijd waarin, voor zover ik heb kunnen vinden, de minste ouders langer op reis gaan met hun gezin. Wel maken deze gezinnen vaker een verre reis binnen de reguliere vakanties.

Veel ouders denken dat ze de leerstof van het basisonderwijs wel kunnen aanbieden aan hun kinderen. Bijvoorbeeld met een pakket van de Wereldschool  of een afgesproken plan van de basisschool. En ook ik merk dat ik steeds meer mensen begeleid met –Les van Tes-, in samenspraak met ouders en school. Dit zijn hoofdzakelijk gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd en veel ouders vinden dit een betere leeftijd om met hun kind te reizen dan als ze op de middelbare school zitten.

Weet jij nog hoe het zit de Franse grammatica? Hoe is jouw geologische kennis en kun jij nog een standaard deviatie bij wiskunde berekenen? Dat laatste lukt mij zeker niet meer, dus ik snap wel dat ouders dit wat ingewikkelder vinden. Want als je wel op reis gaat met je kind dat op het VO zit, ook dan wil je dat, bij terugkomst, je kind gewoon weer in kan stromen zonder achterstand. Soms kiezen ouders ervoor een extra jaar in te calculeren. Mocht hun kind dan toch niet helemaal bij zijn, kan het een jaar langer over het VO doen.

Inspraak

Maar er is nog iets wat meespeelt. En dat is je kind zelf. Een kind dat op de middelbare school zit, een puber, wil graag zelf kunnen beslissen. Eigenlijk over bijna alles wel. Herkenbaar? En waar een tiener heel goed begrijpt dat ze heus niet over alles kunnen of mogen beslissen, verwachten ze op zijn minst inspraak bij bepaalde keuzes die gemaakt worden. En ik denk dat dat terecht is.

We willen tenslotte onze kinderen voorbereiden op een leven in de maatschappij. We willen dat ze zelfstandige mensen worden die hun eigen verantwoordelijkheid nemen en beslissingen durven te maken. Als je dan een langere reis wilt maken, is het denk ik niet meer dan logisch dat je dit met elkaar als gezin bespreekt. Dat je de voors en tegens bekijkt om samen een beslissing te nemen.

Sociaal leven

Het sociale leven van een puber verandert namelijk en wordt belangrijker. Je rol als ouder wordt, althans in de beleving van een puber, minder belangrijk. Sterker nog, een lange reis met je ouders, zonder je bekende sociale leven? Veel pubers zullen er echt niet om staan te springen! Het feit dat daar tegenover staat dat het onderwijs anders georganiseerd wordt, ze naar ontzettend mooie andere plekken zullen gaan, zal zeker verzachtend kunnen werken. Maar houd er rekening mee dat ze misschien niet meteen zo enthousiast zijn als jij.

Hebben jullie besloten wel te gaan? Maak dan duidelijke afspraken met elkaar over wat je verwacht. Gun je kind ook eigen tijd. Misschien dat ze niet altijd mee hoeven naar een tempel die jullie wel graag willen bekijken, terwijl je tiener liever een dagje bij het zwembad blijft chillen. Het zal meer geven en nemen zijn van beide kanten.

beste leeftijd reizen

Waardevol

Aan de andere kant kan een kind dat op de middelbare school zit al meer het grotere plaatje overzien. Het snapt meer van de wereld om zich heen, kan gebeurtenissen uit de geschiedenis die een land gevormd hebben, beter begrijpen. Zo kan een land en de mensen meer indruk maken.

Je zult met tieners op een heel andere manier een reis ervaren dan met jonge kinderen. Waar je bij de laatste nog veel meer een verzorgende en oplettende rol hebt, heb je met je puber een heel ander contact en kan het meer voelen als echt samen beleven. De gesprekken zijn anders, soms voelen ze misschien wel gelijkwaardiger en de discussies die het kan opleveren ook. Absoluut ontzettend waardevol om op die manier samen te reizen!

Het voortzetten van het onderwijs zal een andere voorbereiding vragen en een andere tijdsinspanning onderweg. Maar waar een wil is, is een weg en er zijn zeker genoeg ouders die je voorgegaan zijn.

De beste leeftijd om te reizen

Niet geheel onverwacht misschien, maar je kunt dus niet stellen dat er echt een perfecte leeftijd is om te reizen met je kind. Het is van zoveel persoonlijke factoren afhankelijk! Wel merk je dat kinderen die eerder gereisd hebben later bereidwilliger zijn om (nog) met hun ouders mee te gaan. Ze hebben al ervaren hoe het is.

Onze kinderen zeggen nu dat ze zó weer willen gaan! Ik moet nog even bekijken hoe dat over een jaar of 3 is en we hen wellicht echt nog een keer de keus geven. Ook zij zitten dan alweer even op het VO en staan er dan misschien anders in.

Feit is wel; reizen met kinderen, plant zaadjes voor later. Vaak gaan deze kinderen later zelf ook meer van de wereld verkennen en gaan daar flexibel mee om. Mijn zoon zei een tijd terug: “Mam, hoe heet die lijn ook alweer die over het midden van de aarde loopt?” “Je bedoelt de evenaar?” “Ja, die! Daar wil ik later een huisje.”


Het delen van artikelen waardeer ik zeer om zo andere reizigers verder te helpen. In mijn artikelen vind je soms affiliate links. Via deze links betaal jij niets extra. Je leest er meer over bij ’terms & conditions’.

Auteur: Tessa de Jong