Ogenschijnlijk onopvallend stond hij daar te staan. Mijn fles conditioner in onze badkamer.
Knalroze, niet echt mijn kleur, maar met een geur waardoor ik me direct weer in Siem Reap waan zodra ik de fles open.
En nu 4,5 maand sinds we weer thuis zijn, maak ik de fles leeg.
Het is feitelijk niets natuurlijk. De volgende fles conditioner staat al een tijdje klaar in het badkamerkastje. En het etiket van de fles vertelt me dat hij komt uit Thailand en Unilever ook hier zijn stempel drukt, niks Cambodiaans aan.
En toch is dit weer zo’n moment. Een moment van bezinning. Van je realiseren wat je ervaren hebt.
Vier maanden lang, ongeveer 1 keer per week, was ik weer even op reis. Onder een warme douche met een bijna zelfde temperatuur als daar, in Cambodja.

Associëren. Het is iets wat we vaak doen. In de laatste weken van haar leven vertelde de oma van Martijn aan hem hoe hij de theepot kon voorverwarmen. Als het water had gekookt, spoelde ze de theepot om met een beetje gekookt water. Scheutje water in de pot, even laten staan en dan het water wegspoelen. Pot schoon en voorverwarmd. Daarna deed ze de rest van het gekookte water in de pot om de thee te kunnen zetten. Naar mijn idee wordt de theepot ook dan best warm, maar dat terzijde.

Nu bijna 12 jaar later, is de oma van Martijn nog geregeld een kort momentje in zijn leven. Namelijk als hij theezet en de pot al dan niet voorverwarmt met de tip van zijn oma. En ook bij mij komt ze geregeld even langs, want stiekem doe je toch maar dat scheutje gekookt water eerst in die pot, want oma wist raad.
Sterker nog, zelfs een goede vriend van ons, denkt met enige regelmaat aan de oma van Martijn, omdat hij van hem het verhaal hoorde over het voorverwarmen van de pot. En jullie nu dus ook.
Want zo werkt associëren.

Terug naar mijn fles conditioner. Of eigenlijk naar Cambodja.
De fles is leeg. Ik had er nog even een scheutje water in gedaan, om ‘m echt leeg te maken, maar het is klaar. Ook onder de douche is de reis voorbij. De geur van de conditioner komt hier niet meer langs. De reis gelukkig nog heel vaak. Tijdens andere associaties.

auteur: Tessa de Jong